“What In The World? Weekly Quiz” – Jan 13-19, 2020

Give to support global affairs awareness programs in the community and in your schools

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.
 
 
 
 
Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

LAST WEEK’S QUIZ WINNERS

Himanshu Manchanda, Nashville, TN
David Hillinck, Huntsville, AL
Larry Wilmoth, Cookeville, TN
Pat Miletich, Nashville, TN
Jacob Williams, Franklin, TN
Neha Mehta, Nashville, TN
Yezzie Dospil, Nashville, TN

If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join

Volunteers make the World (Affairs Council) go round!


JANUARY 2020 MONTHLY QUIZ PRIZE

Prisoners of Geography: Ten Maps That Explain Everything About the World

Tim Marshall

In this New York Times bestseller, an award-winning journalist uses ten maps of crucial regions to explain the geo-political strategies of the world powers—“fans of geography, history, and politics (and maps) will be enthralled” (Fort Worth Star-Telegram).

Maps have a mysterious hold over us. Whether ancient, crumbling parchments or generated by Google, maps tell us things we want to know, not only about our current location or where we are going but about the world in general. And yet, when it comes to geo-politics, much of what we are told is generated by analysts and other experts who have neglected to refer to a map of the place in question.

All leaders of nations are constrained by geography. In “one of the best books about geopolitics” (The Evening Standard), now updated to include 2016 geopolitical developments, journalist Tim Marshall examines Russia, China, the US, Latin America, the Middle East, Africa, Europe, Japan, Korea, and Greenland and the Arctic—their weather, seas, mountains, rivers, deserts, and borders—to provide a context often missing from our political reportage: how the physical characteristics of these countries affect their strengths and vulnerabilities and the decisions made by their leaders.

Offering “a fresh way of looking at maps” (The New York Times Book Review), Marshall explains the complex geo-political strategies that shape the globe. Why is Putin so obsessed with Crimea? Why was the US destined to become a global superpower? Why does China’s power base continue to expand? Why is Tibet destined to lose its autonomy? Why will Europe never be united? The answers are geographical. “In an ever more complex, chaotic, and interlinked world, Prisoners of Geography is a concise and useful primer on geopolitics” (Newsweek) and a critical guide to one of the major determining factors in world affairs.

Source: Simon and Schuster


To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD QUIZ

WEEK OF JAN 6-12, 2020

1. President Trump ordered the killing of Major General Qasem Soleimani on Thursday. Soleimani was the head of this organization.

A. The Quds Force
B. The Iranian Army
C. The Popular Mobilization Forces
D. Hezbollah

Correct Response: A. The Quds Force
https://www.washingtonpost.com/world/2020/01/02/iran-qassem-soleimani-dead/?arc404=true

2. The Iranian Quds Force, or Jerusalem Force, is part of the Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC), a combined arms force – ground, navy, and air forces, special forces, intelligence and missiles. Who is the new commander of the Quds Force following the killing of Major General Qasem Soleimani.

A. Mohammed Javad Zarif
B. Esmail Ghaani
C. Mohamed bin Salman
D. Abdullah Abdullah

Correct Response: B. Esmail Ghaani
https://www.timesofisrael.com/who-is-esmail-ghaani-the-successor-to-slain-iranian-general-soleimani/

3. An international coalition led by the United States in Iraq and Syria announced cessation of operations against THIS group as a result of Iran-backed militias’ attacks against Americans, with a spokesman using the Arabic name for the group in a statement saying, “We remain ready to return our full attention and efforts back to our shared goal of ensuring the lasting defeat of Daesh.”

A. ISIS
B. Al Nusra
C. Al Qaeda
D. Baathists

Correct Response: A. ISIS
https://www.nytimes.com/2020/01/05/us/politics/us-isis-iran.html

4. What country was President Trump referring to when he spoke to reporters on Air Force One on Sunday and said, “”we will charge them sanctions like they’ve never seen before, ever. It’ll make Iranian sanctions look somewhat tame.”

A. Turkey
B. Saudi Arabia
C. Iraq
D. Qatar

Correct Response: C. Iraq
https://www.bbc.com/news/world-middle-east-51003159

5. A consequence of the US-Iran crisis is Tehran’s abandonment on limits for enrichment of uranium, a key component of THIS nuclear agreement between Iran and the P5+1 group (US, UK, France, Russia, China, Germany and the EU).

A. USMCA
B. INF
C. TPP
D. JCPOA

Correct Response: D. JCPOA
https://www.reuters.com/article/us-iran-nuclear-deal/iran-says-no-limits-on-enrichment-stepping-further-from-2015-deal-tv-idUSKBN1Z40Q3?il=0

6. The government of Venezuelan President Nicolas Maduro physically blocked opposition leaders from parliament as a new head of Congress was elected, replacing THIS leader who was recognized by the United States as the legitimate head of state last January.

A. Juan Valdez
B. Juan Hererra
C. Juan Guaido
D. Juan Sanchez

Correct Response: C. Juan Guaido
https://www.reuters.com/article/us-venezuela-politics/venezuelas-ruling-socialists-seize-congress-defiant-opposition-re-elects-guaido-idUSKBN1Z40J4

7. Masked men attacked student protestors at Jawaharlal Nehru University as demonstrations continued in India against Prime Minister Modi’s citizenship law criticized as religious discrimination. The law seen by observers as one more sectarian action by the Indian government dominated by followers of this religion.

A. Muslims
B. Sikhs
C. Buddhists
D. Hindus

Correct Response: D. Hindus
https://www.reuters.com/article/us-india-student-protests/facing-criticism-delhi-police-probe-attack-on-students-at-elite-university-idUSKBN1Z50NT

8. President Trump spoke by phone with this leader last week to receive thanks for intelligence said to be “information the United States provided that helped foil a potential holiday terrorist attack,” according to the White House.

A. Prime Minister Netanyahu of Israel
B. Prime Minister Boris Johnson of the UK
C. Chancellor Angela Merkel of Germany
D. President Vladimir Putin of Russia

Correct Response: D. President Vladimir Putin of Russia
https://www.reuters.com/article/us-russia-usa-security/trump-putin-discussed-russia-attack-arms-control-relations-white-house-idUSKBN1YY15K

9. Vice Premier Liu He of China will travel to Washington for a January 13th meeting with U.S. officials for this purpose.

A. Deliver a pair of young pandas to the Washington National Zoo.
B. Sign Phase I of a trade deal with the United States.
C. Lead Chinese delegation observing the impeachment trial of President Trump.
D. Open talks on Sino-American cooperation in a manned mission to Mars.

Correct Response: B. Sign Phase I of a trade deal with the United States.
https://www.reuters.com/article/us-usa-trade-china/chinese-delegation-plans-to-travel-to-washington-to-sign-trade-deal-scmp-idUSKBN1Z40K5

10. Rains provided brief relief in THIS country battling catastrophic brush fires that have led to a national emergency. The nationwide fires have been worsened by record high temperatures and months of drought.

A. Portugal
B. Brazil
C. Myanmar
D. Australia

Correct Response: D. Australia
https://www.bbc.com/news/world-australia-51003504


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.


SUPPORT OF TNWAC’S EDUCATION OUTREACH
 
THANKS TO BASS BERRY + SIMS
 

THANKS TO SOUTHWEST AIRLINES

THANKS TO BELMONT UNIVERSITY’S CENTER FOR INTERNATIONAL BUSINESS

THANKS TO THE NASHVILLE AREA CHAMBER OF COMMERCE, INTERNATIONAL BUSINESS COUNCIL


THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round


THE MISSION of the nonprofit, nonpartisan Tennessee World Affairs Council is to promote international awareness, understanding and connections to enhance the region’s global stature and to prepare Tennesseans to thrive in our increasingly complex and connected world.

THE VISION of  the Tennessee World Affairs Council is a well-informed community that thinks critically about the world and the impact of global events.   


Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply