“What In The World? Weekly Quiz” – July 6-12, 2020

TODAY IS A GREAT DAY TO BECOME A MEMBER OF YOUR WORLD AFFAIRS COUNCIL

Give to support global affairs awareness programs in the community and in your schools

 

LAST WEEK’S QUIZ WINNERS

Oliver Fisk, Richmond, VA
Himanshu Manchanda, Nashville, TN
Jackie Sheridan, Nashville, TN
Lori Odom, Nashville, TN
Pete Griffin, Nashville, TN
Pat Miletich, Nashville, TN
David Hillinck, Huntsville, AL
Charles Bowers, Nashville, TN
Kathy Ingleson, Nashville, TN
Mary Raffety, Nashville, TN
Yezzie Dospil, Nashville, TN
Jane Dillard-Eggers, Brentwood, TN
Mathew Miletich, Nashville, TN
Logan Monday, Nashville, TN

 

 

June 2020 – Quiz Winner

Jackie Sheridan, Nashville, TN

The World: A Brief Introduction

By Richard Haass

July 2020 – Quiz Prize

You must be a TNWAC active member to win.

“Crude Oil, Crude Money: Aristotle Onassis, Saudi Arabia and the CIA”

By Thomas Lippman

Mr. Lippman is the TNWAC distinguished speaker for our July 14, 2020 Webinar on global energy and his book, “Crude Oil, Crude Money.”

“Crude Oil, Crude Money” — Tells the untold story of how Exxon, Mobil, Chevron, and Texaco teamed up with the CIA and Department of State to thwart the plans of Greek shipping magnate Aristotle Onassis, who almost managed to reshape the Middle East.

In 1954 Aristotle Onassis (long before he married Jacqueline Kennedy) made a bold business gamble: he tried to corner the crude oil shipping market by signing a deal with the King of Saudi Arabia. If it had worked, it would have reshaped the history of the Middle East. As it was, the proposed deal terrified British and U.S. oil companies and the Dulles brothers, who saw it as the first move in the nationalization of Saudi oil. Complicating things were the burgeoning Arab nationalist movement led by Egypt’s newly elected president, Gamal Nasser. And of course there were the Soviets, now without Stalin, eager to build influence in the region.

This little known story about the collision of nationalism, money, celebrity, and oil sheds new light on the tangled history of the Middle East. Drawing on the author’s immense knowledge of the Middle East, and original research incorporating unexplored declassified documents, the book is an eye-opener for students of U.S. foreign policy, anyone interested in the global oil business, and scholars and historians of the role of the U.S. in the Arab world.

• Dramatically illustrates the convergence of interests of the U.S. government and big business

• Shows how McCarthy-era phobia about communism affected U.S. foreign policy decisions―even when no communists were involved

• Examines history with enduring ramifications through narrative to engage students and general readers

• Unveils a world of international intrigue unknown to most citizens

Give to support global affairs awareness programs in the community and in your schools

Newsletter Signup Link

Last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD QUIZ – WEEK OF JUNE 29-July 5, 2020

1. The New York Times reported a blockbuster story this weekend, “United States intelligence officers and Special Operations forces in Afghanistan alerted their superiors as early as January to a suspected Russian plot to pay bounties to [THIS GROUP] to kill American troops in Afghanistan.”

A. ISIS
B. Haqani Network
C. Taliban
D. Al Qaeda

Correct Response: C. Taliban
https://www.nytimes.com/2020/06/28/us/politics/russian-bounties-warnings-trump.html 

2. Iran has requested help from Interpol with its arrest warrant for President Trump and 35 others involved in the killing of THIS Iranian leader in January.

A. Abu Mahdi al-Muhandis
B. Qassem Soleimani
C. Mohammed Ali Jafari
D. Yahya Rahim Safavi

Correct Response: B. Qassem Soleimani
https://www.reuters.com/article/us-iran-usa-warrant/iran-issues-arrest-warrant-for-trump-over-killing-of-top-general-fars-news-idUSKBN2401HO

3. Four gunmen from a Baloch separatist group launched a gun attack on the stock exchange in THIS South Asian port city that left at least seven dead.

A. Karachi, Pakistan
B. Bombay, India
C. Colombo, Sri Lanka
D. Dacca, Bangladesh

Correct Response: A. Karachi, Pakistan
https://www.cnn.com/2020/06/29/asia/karachi-pakistan-stock-exchange-attack-intl-hnk/index.html

4. David Howell Evans and Adam Clayton from THIS Irish rock band contributed $112 million to the “Impact Ireland” fund aimed at Irish companies producing “technology for good.”

A. U2
B. Rolling Stones
C. Mumford and Sons
D. Green Day

Correct Response: A. U2
https://www.cnbc.com/2020/06/29/u2-band-members-invest-in-irish-tech-fund-hoping-to-raise-112-million.html

5. Reports this month indicate global carbon dioxide levels are the highest in human history and the Washington Post categorized the impact as, “The specter of man-made climate change looms all the more ominously over a planet in the grips of a viral pandemic.” All of these EXCEPT this phenomenon are attributed to the resulting global climate change.

A. A dust storm from the Sahara Desert that blanketed the Caribbean and Southeast United States.
B. Locust swams ranging from the Horn of Africa to the Indian Subcontinent.
C. Temperatures in Antarctica over 100F.
D. Raging wildfires in the peat fields of Siberia

Correct Response: C. Temperatures in Antarctica over 100F.
https://www.washingtonpost.com/world/2020/06/29/worlds-climate-catastrophe-worsens-amid-pandemic

6. India’s clash with THIS neighbor, which resulted in 20 of its troops dead, has posed the difficult question of how to respond. India had already, as a result of the pandemic, been looking at a policy of “self-reliance” — aatmanirbharta in Hindi.

A. Pakistan
B. Bangladesh
C. Afghanistan
D. China

Correct Response: D. China
https://www.washingtonpost.com/world/asia_pacific/india-china-border-clash-trade-imports/2020/06/26/4eca1f76-b4e2-11ea-9a1d-d3db1cbe07ce_story.html

7. An investigation by the AP in Xinjiang Provide in China, discovered a “demographic genocide” that involved “draconian measures to slash birth rates” among THIS Muslim group and other minorities.

A. Uighurs
B. Rohingya
C. Balochs
D. Han

Correct Response: A. Uighurs
https://apnews.com/269b3de1af34e17c1941a514f78d764c

8. Saudi officials said that “thousands” at most will attend this important religious event that usually hosts 2.5 million in Mecca and related sites.

A. Zakat
B. Sawm
C. Salat
D. Hajj

Correct Response: D. Hajj
https://apnews.com/821e3bfc2f9e509f7aa2e31a34fd52b5

9. Andrzej Duda, President of THIS nation, took the top spot in elections on Sunday but did not win a majority, forcing a run off with popular opposition candidate Rafal Trzaskowski. The Law and Justice party of Duda needs his reelection to press their conservative agenda, such as judicial reform that has brought them in conflict with the European Union.

A. Czechia
B. Hungary
C. Slovakia
D. Poland

Correct Response: D. Poland
https://www.reuters.com/article/us-poland-election/polish-presidential-challenger-vows-to-end-monopoly-on-power-idUSKBN2400IZ

10. China has retaliated to visa restrictions on its officials through reciprocal actions after Washington launched sanctions. The Trump Administration sought to punish China for its new national security law governing THIS semi-autonomous region.

A. Tibet
B. Macau
C. Taiwan
D. Hong Kong

Correct Response: D. Hong Kong
https://www.scmp.com/news/china/politics/article/3091015/china-put-visa-restrictions-us-officials-over-hong-kong

Copyright: 2020 Tennessee World Affairs Council

Give to support global affairs awareness programs in the community and in your schools

THANKS TO SOUTHWEST AIRLINES FOR SUPPORT OF ACADEMIC WORLDQUEST 2020

THANKS TO SUSTAINING PARTNER BELMONT UNIVERSITY CENTER FOR INTERNATIONAL BUSINESS

THANKS TO SUSTAINING PARTNER NASHVILLE AREA CHAMBER OF COMMERCE, INTERNATIONAL BUSINESS COUNCIL

THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

THE MISSION of the nonprofit, nonpartisan Tennessee World Affairs Council is to promote international awareness, understanding and connections to enhance the region’s global stature and to prepare Tennesseans to thrive in our increasingly complex and connected world.

THE VISION of  the Tennessee World Affairs Council is a well-informed community that thinks critically about the world and the impact of global events.   

Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer:

tnwac logo jan15 300

Copyright 2020 Tennessee World Affairs Council
Fidelity Hall 304A, Belmont University
1900 Belmont Blvd., Nashville, TN 37212

Leave a Reply