“What In The World? Weekly Quiz” – Sep 23-29, 2019

Give to support global affairs awareness programs in the community and in your schools

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.

*** Link to Quiz ***
Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

LAST WEEK’S QUIZ WINNERS

Pat Miletich, Nashville, TN

Jackie Sheridan, Nashville, TN

Dan Martin, Nashville, TN

David Hillinck, Huntsville, AL

Keith Simmons, Nashville, TN

Sinan Seslikaya, Virginia Beach, VA

David Wilson, Phoenix, AZ

If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join

Volunteers make the World (Affairs Council) go round!


SEPTEMBER 2019 MONTHLY QUIZ PRIZE

“The Education of an Idealist: A Memoir”

Samantha Power

 THE WORLD AFFAIRS COUNCIL WILL HOST AMBASSADOR POWER AT A LUNCHEON IN NASHVILLE ON OCTOBER 13TH.

DETAILS / REGISTER NOW

The Education of an Idealist: A Memoir

Pulitzer Prize winner Samantha Power, widely known as a relentless advocate for promoting human rights, has been heralded by President Barack Obama as one of America’s “foremost thinkers on foreign policy.”

In her memoir, Power offers an urgent response to the question “What can one person do?”—and a call for a clearer eye, a kinder heart, and a more open and civil hand in our politics and daily lives. The Education of an Idealist traces Power’s distinctly American journey from immigrant to war correspondent to presidential Cabinet official. In 2005, her critiques of US foreign policy caught the eye of newly elected senator Barack Obama, who invited her to work with him on Capitol Hill and then on his presidential campaign. After Obama was elected president, Power went from being an activist outsider to a government insider, navigating the halls of power while trying to put her ideals into practice. She served for four years as Obama’s human rights adviser, and in 2013, he named her US Ambassador to the United Nations, the youngest American to assume the role.

A Pulitzer Prize–winning writer, Power transports us from her childhood in Dublin to the streets of war-torn Bosnia to the White House Situation Room and the world of high-stakes diplomacy. Humorous and deeply honest, The Education of an Idealist lays bare the searing battles and defining moments of her life and shows how she juggled the demands of a 24/7 national security job with the challenge of raising two young children. Along the way, she illuminates the intricacies of politics and geopolitics, reminding us how the United States can lead in the world, and why we each have the opportunity to advance the cause of human dignity. Power’s memoir is an unforgettable account of the power of idealism—and of one person’s fierce determination to make a difference.

Source: Amazon

About Ambassador Samantha Power

Ambassador Samantha Power is the Anna Lindh Professor of the Practice of Global Leadership and Public Policy at Harvard Kennedy School and the William D. Zabel ’61 Professor of Practice in Human Rights at Harvard Law School.

From 2013 to 2017 Power served as the 28th U.S. Permanent Representative to the United Nations, as well as a member of President Obama’s cabinet. In this role, Power became the public face of U.S. opposition to Russian aggression in Ukraine and Syria, negotiated the toughest sanctions in a generation against North Korea, lobbied to secure the release of political prisoners, helped build new international law to cripple ISIL’s financial networks, and supported President Obama’s pathbreaking actions to end the Ebola crisis. President Obama has called her “one of our foremost thinkers on foreign policy,” saying that “she showed us that the international community has a moral responsibility and a profound interest in resolving conflicts and defending human dignity.”

From 2009 to 2013, Power served on the National Security Council as Special Assistant to the President and Senior Director for Multilateral Affairs and Human Rights, where she focused on issues including atrocity prevention; UN reform; LGBT and women’s rights; the promotion of religious freedom and the protection of religious minorities; and the prevention of human trafficking.

Called by Forbes “a powerful crusader for U.S foreign policy as well as human rights and democracy,” Ambassador Power has been named one of TIME’s “100 Most Influential People” and one of Foreign Policy’s“Top 100 Global Thinkers.”

Power has been recognized as a leading voice internationally for principled American engagement in the world. Her book “A Problem from Hell”: America and the Age of Genocide won the Pulitzer Prize and the National Book Critics Circle Award in 2003. Power is also author of the New York Times bestseller Chasing the Flame: Sergio Vieira de Mello and the Fight to Save the World (2008) and was the co-editor, with Derek Chollet, of The Unquiet American: Richard Holbrooke in the World (2011). Her latest book, The Education of an Idealist, will be published by HarperCollins on September 10, 2019.

Power began her career as a journalist, reporting from places such as Bosnia, East Timor, Kosovo, Rwanda, Sudan, and Zimbabwe. Before joining the U.S. government, Power was the founding executive director of the Carr Center for Human Rights Policy at the Kennedy School, a columnist for TIME, and a National Magazine Award-winning contributor to the Atlantic, the New Yorker, and the New York Review of Books.

Power earned a B.A. from Yale University and a J.D. from Harvard Law School. She immigrated to the United States from Ireland at the age of nine and today lives in Concord, Massachusetts with her husband, Cass Sunstein, and their two young children.

Source: Harvard University


To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD QUIZ

WEEK OF SEPTEMBER 16-22, 2019

1. Prime Minister Benjamin Netanyahu, facing a tough reelection bid September 17th, pledged to annex a third of the occupied West Bank seizing what he called a “unique, one-off opportunity” offered by President Trump’s acquiescence. France, Germany, Italy, Spain and other countries have condemned the move – annexing land seized in conflict from THIS nation – as violating international law.

A. Jordan
B. Syria
C. Egypt
D. None of the above

Correct Response: A. Jordan
https://www.nytimes.com/2019/09/10/world/middleeast/netanyahu-israel-west-bank.html

2. A key oil processing facility in Saudi Arabia was set ablaze September 14th threatening to disrupt global energy supplies. THIS claim of responsibility was made.

A. Al Qaeda in the Arabian Peninsula suicide car bombers.
B. Iranian saboteurs
C. Drones launched by Houthi rebels in Yemen
D. Shia separatists

Correct Response: C. Drones launched by Houthi rebels in Yemen
https://www.aljazeera.com/news/2019/09/drones-hit-saudi-aramco-facilities-fires-190914051900472.html

3. The referendum that approved separation of the United Kingdom and the European Union might need a do-over according to THIS former Prime Minister who called for the 2016 vote that led to “Brexit.”

A. David Cameron
B. Theresa May
C. Nigel Farage
D. Tony Blair

Correct Response: A. David Cameron
https://www.reuters.com/article/uk-britain-eu-cameron/britain-may-need-a-second-brexit-referendum-says-former-pm-cameron-idUSKCN1VY2CL

4. The International Atomic Energy Agency confirmed Iran installed advanced centrifuges for enriching uranium at a key nuclear related facility according to a statement of concern by European parties to the Joint Comprehensive Plan of Action, the Iran nuclear deal. They are part of THIS group that negotiated the 2015 deal.

A. WTO
B. G-20
C. Six Party Talks
D. P5+1

Correct Response: D. P5+1
https://www.reuters.com/article/us-iran-nuclear-europe/european-powers-urge-iran-to-return-to-nuclear-accord-compliance-idUSKCN1VY1VI

5. The disruption of Saudi oil supplies to the world market caused by attacks on its installations leaves THIS country as the only likely decisive source for increasing global output through its own production and influence on oil-producer sanctions.

A. Venezuela
B. Russia
C. United States
D. United Arab Emirates

Correct Response: C. United States
https://www.reuters.com/article/us-oil-opec-capacity/global-spare-oil-capacity-in-u-s-hands-after-saudi-outage-idUSKBN1VZ0ND

6. A joint agreement was reached between the UN High Commissioner for Refugees (UNHCR), the African Union, and the government of Rwanda for the latter to do THIS, aimed at addressing the influx of migrants through North Africa.

A. Create a malaria vaccination program for refugee youth
B. Re-house hundreds of migrants from Libyan detention centers to Rwanda
C. Facilitate a resettlement program across Central Africa
D. Head a new trafficking prevention network to help migrants sold into slavery

Correct Response: B. Re-house hundreds of migrants from Libyan detention centers to Rwanda
https://www.bbc.com/news/world-africa-49650689?ocid=socialflow_twitter

7. THIS popular American social media company has come under criticism by the Cuban government for banning the accounts of high-ranking Cuban officials and state-sponsored media companies.

A. Facebook
B. Instagram
C. Twitter
D. LinkedIn

Correct Response: C. Twitter
https://www.reuters.com/article/us-cuba-twitter/twitter-blocks-accounts-of-raul-castro-and-cuban-state-run-media-idUSKCN1VX2AH

8. Protestors in Hong Kong have been rallied around THIS building in the city center demanding that their former colonial power press China to maintain the freedoms agreed to when the city was handed over to the People’s Republic of China over twenty years ago.

A. US Consulate General in Hong Kong & Macau
B. People’s Liberation Army Headquarters
C. United Nations Association of Hong Kong
D. British Consulate General Hong Kong

Correct Response: D. British Consulate General Hong Kong
https://www.bbc.com/news/world-asia-49705984

9. New sanctions against groups in North Korea have revealed the threat that THIS poses to US national security and industry interests, the U.S. Treasury Department indicated in a statement last week.

A. Ballistic missile submarines
B. A counterfeit currency scheme
C. State-aided cyber operations
D. Bioweapon development programs

Correct Response: C. State-aided cyber operations
https://www.wsj.com/articles/u-s-targets-north-korean-hacking-as-rising-national-security-threat-11568545202

10. The U.S. Navy reported that an American destroyer sailed near islands in the South China Sea claimed by China, an effort to challenge Beijing’s excessive territorial claims. Many of the islands in the South China Sea are claimed by China and these countries EXCEPT one.

A. Brunei
B. Malaysia
C. Cambodia
D. Philippines

Correct Response: B. Cambodia
https://www.reuters.com/article/us-usa-china-military/u-s-destroyer-sails-in-disputed-south-china-sea-amid-trade-talks-idUSKCN1VY1CV

COPYRIGHT 2019, Tennessee World Affairs Council


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.


SUPPORT OF TNWAC’S EDUCATION OUTREACH
THANKS TO BASS BERRY + SIMS

THANKS TO SOUTHWEST AIRLINES

THANKS TO BELMONT UNIVERSITY’S CENTER FOR INTERNATIONAL BUSINESS

THANKS TO THE NASHVILLE AREA CHAMBER OF COMMERCE, INTERNATIONAL BUSINESS COUNCIL


THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round


THE MISSION of the nonprofit, nonpartisan Tennessee World Affairs Council is to promote international awareness, understanding and connections to enhance the region’s global stature and to prepare Tennesseans to thrive in our increasingly complex and connected world.

THE VISION of  the Tennessee World Affairs Council is a well-informed community that thinks critically about the world and the impact of global events.   


Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply