“What In The World? Weekly Quiz” – Oct 14-20, 2019

Give to support global affairs awareness programs in the community and in your schools

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWA,uiz.
 

*** Link to Quiz ***
 
Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

LAST WEEK’S QUIZ WINNERS

Neha Mehta, Nashville, TN

Pat Miletich, Nashville, TN

Joshua Brome, Nashville, TN

Allan Ramsaur, Nashville, TN

Charles Bowers, Nashville, TN

Sam Horner, Nashville, TN

If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join

Volunteers make the World (Affairs Council) go round!


OCTOBER 2019 MONTHLY QUIZ PRIZE

“After the Berlin Wall: Memory and the Making of the New Germany, 1989 to the Present

Hope Harrison

LISTEN TO AND TALK WITH HOPE HARRISON IN OUR OCTOBER COVER TO COVER TELECONFERENCE. DETAILS/REGISTER HERE.

After the Berlin Wall: Memory and the Making of the New Germany, 1989 to the Present

The history and meaning of the Berlin Wall remain controversial, even three decades after its fall. Drawing on an extensive range of archival sources and interviews, this book profiles key memory activists who have fought to commemorate the history of the Berlin Wall and examines their role in the creation of a new German national narrative. This revelatory work also traces how global memory of the Wall has impacted German memory policy, and it depicts the power and fragility of state-backed memory projects, and the potential of such projects to reconcile or divide.

Hope Harrison

 

Hope Harrison received her bachelor’s degree in Social Studies from Harvard University and obtained her master’s and doctorate degrees in Political Science from Columbia University, including a Certificate from the Harriman Institute. She taught at Brandeis University and Lafayette College where she was an assistant professor. Dr. Harrison has held research fellowships at the American Academy in Berlin, the Norwegian Nobel Institute in Oslo, the Kennan Institute at the Wilson Center, the Davis Center and the Belfer Center at Harvard University, the Institute of Europe in Moscow, the Center for Contemporary History in Potsdam, Germany, and the Free University of Berlin. In 2009-2010, she had a Fulbright Fellowship in Berlin at the German Federal Foundation for Reappraising the East German Communist Past, and in 2013-2014, she held a Wilson Center Fellowship with the History and Public Policy Program at the Wilson Center in Washington, DC. As an expert on the Cold War, Germany, and Russia, Dr. Harrison has been a featured expert on CNN, C-SPAN, the BBC, the History Channel, Deutschlandradio, Deutschlandfunk, Spiegel-TV, Voice of America (in Russia), NTV (Russia), and elsewhere. She has been invited to give lectures in the U.S., Canada, Russia, China, and throughout Europe. She has directed the Elliott School’s Institute for European, Russian and Eurasian Studies (2005-2009) and the Program on Conducting Archival Research (2001-2011). She has also served as the chair of the advisory council of the Kennan Institute at the Wilson Center (2008-2012).

Dr. Harrison is a Senior Fellow with the History and Public Policy Program as well as the Cold War International History Project at the Wilson Center in Washington, DC. She is a member of the Council on Foreign Relations, the American Council on Germany, the American Institute for Contemporary Germany Studies, and the Atlantik Brücke. In Berlin, she is a member of the Berlin Wall Memorial Association, the international advisory board of the Allied Museum, and the governing board of the Cold War Center Museum in Berlin.

Government Service

Professor Harrison received a Council on Foreign Relations International Affairs Fellowship in 1999 to work in the US government. She spent her fellowship year serving in the White House at the National Security Council in the Clinton and Bush Administrations from 2000-2001. She was Director for European and Eurasian Affairs with responsibility for U.S. policy toward Turkey, Greece, Cyprus, Armenia, Azerbaijan, Georgia, Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan, Kyrgyzstan, and Turkmenistan. Among the issues she focused on were the peace process between Armenia and Azerbaijan over Nagorno-Karabakh, the reconciliation process between Turkey and Armenia, and Georgian ties with the U.S. and Russia.


To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD QUIZ

WEEK OF OCT 7-13, 2019

1. President Trump called on THIS country to investigate Vice President Joe Biden and his son Hunter, this week on top of his asking Ukraine President Zelenski for “a favor” regarding a corruption investigation that resulted in Congress opening an impeachment inquiry.

A. Russia
B. Poland
C. Canada
D. China

Correct Response: D. China
https://www.nbcnews.com/politics/2020-election/trump-publicly-urges-china-ukraine-investigate-bidens-amid-impeachment-inquiry-n1061956

2. North Korea broke off talks with the United States over denuclearization and dismissed talk of a resumption calling them “sickening negotiations.” The U.S. denied the talks failed. The working group meetings followed a failed summit in February between President Trump and DPRK leader Kim Jong-un in THIS city.

A. Singapore
B. Hong Kong
C. Hanoi
D. Rangoon

Correct Response: C. Hanoi
https://www.nytimes.com/2019/10/06/world/asia/north-korea-us-nuclear-talks.html

3. Peaceful protests in THIS city over dissatisfaction with government’s inability to deliver services and promised reforms caught the government off guard. The demonstrators were met with lethal gunfire from security forces resulting in at least 91 people killed and over 2,000 wounded.

A. Tunis
B. Gaza
C. Baghdad
D. Tehran

Correct Response: C. Baghdad
https://www.nytimes.com/2019/10/05/world/middleeast/iraq-protest.html

4. An airbase in a remote area of Somalia used by American military personnel to strike THIS extremist Islamist group was attacked by gunmen and suicide bombers last week. No troops were injured by there were casualties among Somali civilians in the area. THIS group has been involved in a civil war in fragile Somalia for over thirty years.

A. Shabab
B. Al Qaeda
C. Boko Haram
D. Ansar Al-Sharia

Correct Response: A. Shabab
https://www.nytimes.com/2019/09/30/world/africa/somalia-us-eu-attacks.html

5. The UK’s Brexit minister floated a proposal for the Northern Ireland parliament to determine its trade relationship with the EU after UK separation. The move is meant to address the issue of a post-Brexit land border with the Republic of Ireland and whether trade across that border would be open or subject to new regulations. That issue, dubbed the “Backstop,” could undermine THIS agreement which ended sectarian violence in Northern Ireland.

A. 1998 Good Friday Agreement
B. 2013 Irish Resolution
C. 2001 Irish Armistice Agreement
D. 1992 Sinn Fein Disarmament

Correct Response: A. 1998 Good Friday Agreement
https://www.reuters.com/article/uk-britain-eu-barclay/uk-could-be-flexible-on-details-of-northern-ireland-veto-customs-plan-idUSKCN1WL05M

6. Media reports last week allege that hackers with ties to the Iranian government targeted THIS in a hacking attempt of more than 200 email accounts.

A. Senator Pelosi’s congressional staff
B. Amazon’s corporate headquarters
C. President Trump’s re-election campaign
D. Ukrainian President Zelensky’s Bankova accounts

Correct Response: C. President Trump’s re-election campaign
https://www.bbc.com/news/world-us-canada-49940657

7. Resembling the last round of elections in Afghanistan, the camps for top rivals incumbent President Ashraf Ghani and THIS leader have both claimed victory after the first round of voting took place in Afghanistan’s presidential elections.

A. Vice President Abdul Rashid Dostrum
B. Chief Executive Abdullah Abudullah
C. Foreign Minister Salahuddin Rabbani
D. Speaker Mir Rahman Rahmani

Correct Response: B. Chief Executive Abdullah Abudallah
https://www.aljazeera.com/news/2019/09/abdullah-abdullah-claims-victory-afghanistan-election-190930105501022.html

8. Secretary of State Pompeo, representing the United States, signed a revised mutual defense agreement with THIS Mediterranean NATO country expanding American military access and strengthening US strategic relations.

A. Spain
B. Italy
C. Turkey
D. Greece

Correct Response: D. Greece
https://www.aljazeera.com/news/2019/10/greece-hail-strategic-relationship-signing-defence-deal-191005175854999.html

9. Ukraine President Zelensky agreed to a deal with Russian President Putin for special elections in eastern Ukraine and legislation giving it autonomy, in the aftermath of a controversial conversation with President Trump. The decision on autonomy for the pro-Russian rebel held region resulted in THIS:

A. The Ukraine parliament passed by narrow majority a statement condemning the decision.
B. Thousands of demonstrators turned out in Kiev to protest Zelensky’s decision.
C. The chief of staff of the Ukraine armed forces resigned in protest.
D. None of the above

Correct Response: B. Thousands of demonstrators turned out in Kiev to protest Zelensky’s decision.
https://www.reuters.com/article/us-ukraine-crisis-rally/thousands-rally-in-kiev-to-protest-autonomy-plan-for-eastern-ukraine-idUSKCN1WL0E8

10. Police in Hong Kong shot a protester with live ammunition for the first time in four months of demonstrations on October 1, as the People’s Republic of China celebrated THIS anniversary in nation-wide National Day festivities.

A. 40th anniversary of the Communist Party of China takeover
B. 50th anniversary of the Communist Party of China takeover
C. 70th anniversary of the Communist Party of China takeover
D. 100th anniversary of the Communist Party of China takeover

Correct Response: C. 70th

COPYRIGHT 2019, Tennessee World Affairs Council


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.


SUPPORT OF TNWAC’S EDUCATION OUTREACH
 
THANKS TO BASS BERRY + SIMS
 

THANKS TO SOUTHWEST AIRLINES

THANKS TO BELMONT UNIVERSITY’S CENTER FOR INTERNATIONAL BUSINESS

THANKS TO THE NASHVILLE AREA CHAMBER OF COMMERCE, INTERNATIONAL BUSINESS COUNCIL


THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round


THE MISSION of the nonprofit, nonpartisan Tennessee World Affairs Council is to promote international awareness, understanding and connections to enhance the region’s global stature and to prepare Tennesseans to thrive in our increasingly complex and connected world.

THE VISION of  the Tennessee World Affairs Council is a well-informed community that thinks critically about the world and the impact of global events.   


Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply