“What In The World? Weekly Quiz” – Mar 2-8, 2020

Give to support global affairs awareness programs in the community and in your schools

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

*** Link to Quiz ***
Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

LAST WEEK’S QUIZ WINNERS

Faith McHan, Lilburn, GA
David Hillinck, Huntsville, AL
Pat Miletich, Nashville, TN
Himanshu Manchanda, Nashville, TN
Charles Bowers, Nashville, TN
Mary Raffety, Nashville, TN

If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join

Volunteers make the World (Affairs Council) go round!


FEBRUARY 2020

MONTHLY QUIZ PRIZE WINNER

FAITH MCHAN, LILBURN, GA

The Silk Roads: A New History of the World

by Peter Frankopan


To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD QUIZ

WEEK OF FEB 24-MAR 1, 2020

1. Last week we learned Russia continues to interfere with U.S. elections and that they favored Donald Trump and Bernie Sanders. In response President Trump fired the Acting Director of National Intelligence, whose organization briefed the Congress on the threat. WHO was the Acting Director of National Intelligence that was fired?

A. Peter O’Hara
B. Joseph Maguire
C. John Brennan
D. Mark Esper

Correct Response: B. Joseph Maguire
https://www.washingtonpost.com/national-security/responding-to-news-of-russian-interference-trump-sends-chilling-message-to-us-intelligence/2020/02/22/1c63faec-5502-11ea-929a-64efa7482a77_story.html

2. Global stock markets stumbled on the news of spikes in Coronavirus infection cases in THESE TWO countries as of February 24th.

A. Japan and Finland
B. Italy and South Korea
C. China and Egypt
D. South Korea and Portugal

Correct Response: B. Italy and South Korea
https://www.nytimes.com/2020/02/24/world/asia/china-coronavirus.html

3. President Trump is in India where he is being hosted by President Narendra Modi who was greeted last year by an event in Texas called, “Howdy, Modi.” What is the name of the rally being held for Trump in India?

A. “Welcome Mr. President”
B. “India-America Partners”
C. “Susvaagatam Donald”
D. “Namaste Trump”

Correct Response: D. “Namaste Trump”
https://www.nytimes.com/2020/02/24/world/asia/trump-india-modi-photos-pictures.html

4. The worst outbreak of THIS phenomenon in about 70 years is underway in East Africa.

A. Locusts
B. Lice
C. Ebola
D. Floods

Correct Response: A. Locusts
https://www.nytimes.com/2020/02/21/world/africa/locusts-kenya-east-africa.html

5. What TWO COUNTRIES are negotiating on how to stop the violence that has broken out in the Idlib region of northern Syria that is threatening an enormous humanitarian catastrophe?

A. Syria and Iraq
B. Turkey and Russia
C. United States and Syria
D. Iran and Syria

Correct Response: B. Turkey and Russia
https://www.reuters.com/article/us-syria-security-turkey-russia/russia-turkey-preparing-talks-on-fighting-in-syrias-idlib-province-tass-idUSKCN20I1EL?il=0

6. The internationally recognized government of THIS COUNTRY took a hard line position regarding Khalifa Haftar, a renegade commander during peace talks in Switzerland.

A. South Sudan
B. Burkina Faso
C. Tunisia
D. Libya

Correct Response: D. Libya
https://www.reuters.com/article/us-libya-security-sarraj/at-talks-libyan-government-demands-haftar-forces-withdraw-idUSKCN20I0Z0

7. Prosecutors in Bulgaria charged three Russians in an attempted murder case in which three Bulgarians were poisoned in a manner similar to the 2018 nerve-agent attack on former Russian intelligence officer Sergei Skirpal in THIS COUNTRY. The attack was a startling transgression by Russian agents operating in a NATO nation.

A. Germany
B. France
C. United Kingdom
D. Poland

Correct Response: C. United Kingdom
https://www.reuters.com/article/us-bulgaria-russia-poisoning/bulgaria-names-russians-charged-with-poisoning-linked-to-skripal-case-idUSKBN20F2GL

8. A diplomatic spat has erupted from Russia over rules for settlement in Svalbaard, an island in the increasingly contentious Arctic region. Svalbaard is part of THIS COUNTRY.

A. Sweden
B. Canada
C. Norway
D. Denmark

Correct Response: C. Norway
https://www.reuters.com/article/us-russia-norway-svalbard/norway-rejects-moscows-claim-it-violated-svalbard-treaty-idUSKBN20F1T5

9. A statement by European and British officials at a meeting of finance ministers and central bankers said, ““We need to give the highest priority to finding global solutions to address the taxation of the digital economy…” They were meeting in THIS COUNTRY which will host the 2020 summit of the Group of Twenty (G-20).

A. Japan
B. Saudi Arabia
C. Brazil
D. India

Correct Response: B. Saudi Arabia
https://www.reuters.com/article/us-eu-g20/europe-wants-g20-to-make-taxing-digital-giants-top-priority-this-year-idUSKBN2081HC

10. Robert O’Brien, National Security Advisor to President Trump pushed back against U.S. Intelligence Community findings that THIS was occurring despite reports that it had been briefed to Congress. Last week Trump fired the Director of National Intelligence in response to the finding.

A. Russia is interfering in the 2020 presidential campaigns on behalf of President Trump.
B. North Korea had successfully coupled a thermo-nuclear warhead with a missile capable of reaching the U.S. homeland.
C. Iran’s 2019 economic situation showed a 2.4% rate of GDP growth despite the U.S. “Maximum Pressure” campaign.
D. China’s President Xi Jinping’s communication to North Korea’s Kim Jong-Un was intercepted which said Beijing did not intend to keep its Phase I trade promises.

Correct Response: A. Russia is interfering in the 2020 presidential campaigns on behalf of President Trump.
https://www.reuters.com/article/us-usa-trump-russia-adviser/us-national-security-adviser-denies-russia-boosting-trump-reelection-idUSKCN20G0TK

COPYRIGHT 2020, Tennessee World Affairs Council


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.


SUPPORT OF TNWAC’S EDUCATION OUTREACH
THANKS TO BASS BERRY + SIMS

THANKS TO SOUTHWEST AIRLINES

THANKS TO BELMONT UNIVERSITY’S CENTER FOR INTERNATIONAL BUSINESS

THANKS TO THE NASHVILLE AREA CHAMBER OF COMMERCE, INTERNATIONAL BUSINESS COUNCIL


THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round


THE MISSION of the nonprofit, nonpartisan Tennessee World Affairs Council is to promote international awareness, understanding and connections to enhance the region’s global stature and to prepare Tennesseans to thrive in our increasingly complex and connected world.

THE VISION of  the Tennessee World Affairs Council is a well-informed community that thinks critically about the world and the impact of global events.   


Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Copyright 2020. Tennessee World Affairs Council
Fidelity Hall 304A, Belmont University
1900 Belmont Blvd., Nashville, TN 37212

Leave a Reply