“What In The World? Weekly Quiz” – Jul 29-Aug 4, 2019

Give to support global affairs awareness programs in the community and in your schools

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.

*** Link to Quiz ***
Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

LAST WEEK’S QUIZ WINNERS

Kathy Ingleson, Brentwood, TN

Pat Miletich, Nashville, TN

Yezzie Dospil, Nashville, TN

Sue Kizer, Nashville, TN

Logan Monday, Nashville, TN

If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join

Volunteers make the World (Affairs Council) go round!


JULY 2019 MONTHLY QUIZ PRIZE WINNER!

Logan Monday, Nashville, TN

Congratulations!

(Join the World Affairs Council to be eligible to win)

The Shadow War: Inside Russia’s and China’s Secret Operations to Defeat America

Jim Sciutto


AUGUST 2019 MONTHLY QUIZ PRIZE

(Join the World Affairs Council to be eligible to win)

Democracy and Dictatorship in Europe: From the Ancien Régime to the Present Day

By Sheri Berman

At the end of the twentieth century, many believed the story of European political development had come to an end. Modern democracy began in Europe, but for hundreds of years it competed with various forms of dictatorship. Now, though, the entire continent was in the democratic camp for the first time in history. But within a decade, this story had already begun to unravel. Some of the continent’s newer democracies slid back towards dictatorship, while citizens in many of its older democracies began questioning democracy’s functioning and even its legitimacy. And of course it is not merely in Europe where democracy is under siege. Across the globe the immense optimism accompanying the post-Cold War democratic wave has been replaced by pessimism. Many new democracies in Latin America, Africa, and Asia began “backsliding,” while the Arab Spring quickly turned into the Arab winter. The victory of Donald Trump led many to wonder if it represented a threat to the future of liberal democracy in the United States. Indeed, it is increasingly common today for leaders, intellectuals, commentators and others to claim that rather than democracy, some form of dictatorship or illiberal democracy is the wave of the future.

In Democracy and Dictatorship in Europe, Sheri Berman traces the long history of democracy in its cradle, Europe. She explains that in fact, just about every democratic wave in Europe initially failed, either collapsing in upon itself or succumbing to the forces of reaction. Yet even when democratic waves failed, there were always some achievements that lasted. Even the most virulently reactionary regimes could not suppress every element of democratic progress. Panoramic in scope, Berman takes readers through two centuries of turmoil: revolution, fascism, civil war, and – -finally — the emergence of liberal democratic Europe in the postwar era. A magisterial retelling of modern European political history, Democracy and Dictatorship in Europe not explains how democracy actually develops, but how we should interpret the current wave of illiberalism sweeping Europe and the rest of the world.

About Sheri Berman

Sheri Berman is a professor of Political Science at Barnard College, Columbia University.  Her research interests include European history and politics; the development of democracy; populism and fascism; and the history of the left.  She has written about these topics for a wide variety of scholarly and non-scholarly publications, including The New York Times, The Washington Post, Foreign Policy, Foreign Affairs, and VOX.  She currently serves on the boards of the Journal of Democracy, Dissent and Political Science Quarterly.  Her most recent book, Democracy and Dictatorship: From the Ancien Regime to the Present Day, is published by Oxford University Press.


To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD QUIZ

WEEK OF JULY 22-28, 2019

1. Iran’s Revolutionary Guard Corps Navy seized THIS vessel Friday in response to British seizure of a tanker carrying a load of Iranian oil to market near Gibraltar two weeks ago. THIS ship was taken by IRGCN forces to the port of Bandar Abbas near the Strait of Hormuz.

A. Sterling Giant
B. Stena Imperator
C. Sea Isle City
D. Lucky Victory

Correct Response: B. Stena Imperator
https://www.reuters.com/article/us-mideast-iran-tanker/britain-weighs-response-to-iran-gulf-crisis-with-few-good-options-idUSKCN1UG05M

2. U.S. National Security Advisor John Bolton heads to Asia this week as ongoing trade disputes between THESE two countries threatens global supplies of smartphones and memory chips.

A. China and Vietnam
B. China and South Korea
C. Japan and South Korea
D. Japan and China

Correct Response: C. Japan and South Korea
https://www.reuters.com/article/us-japan-southkorea-bolton-idUSKCN1UF0OR?utm_campaign=trueAnthem%3A+Trending+Content&utm_content=5d3400cdeb25fa0001be9085&utm_medium=trueAnthem&utm_source=twitter

3. The World Health Organization has declared the recent outbreak of THIS disease in Democratic Republic of Congo to be a “public health emergency of international concern,” the highest level of alarm that the WHO can sound.

A. Marburg virus
B. Ebola
C. Zika virus
D. Rift Valley fever

Correct Response: B. Ebola
https://www.bbc.com/news/health-49025298

4. Swedish Prime Minister Stefan Lofven has reiterated the independence of Sweden’s judicial system after President Trump raised awareness of THIS celebrity’s detention in that country, offering to personally vouch for their bail.

A. Kanye West
B. Justin Bieber
C. A$AP Rocky
D. Eminem

Correct Response: C. A$AP Rocky
https://www.nbcnews.com/news/world/swedish-pm-warns-trump-rapper-asap-rocky-won-t-get-n1031961

5. Tensions are mounting in the Strait of Hormuz after the Iranian Revolutionary Guard Corps (IRGC) seized a British-flagged oil tanker traveling through these strategic waters. Roughly THIS PERCENTAGE of global oil production passes through this narrow passage connecting the Persian Gulf to the Gulf of Oman.

A. 5%
B. 12%
C. 24%
D. 58%

Correct Response: C. 24%
https://www.cnn.com/2019/07/21/middleeast/audio-recording-british-tanker-seized-iran-intl/index.html

6. The Pakistani Prime Minister arrives at the White House this week for his first visit in office amid tensions in the US-Pakistani relationship. Though Pakistan has been an important ally in the US war on terrorism since 2001, THIS new president has accused the Trump administration of “making Pakistan a scapegoat for their failures,” after Trump used Twitter to call Pakistan, “Just one of many countries that take from the United States without giving anything in return.”

A. Nawaz Sharif
B. Yousaf Raza Gillani
C. Imran Khan
D. Zulfikar Ali Bhutto

Correct Response: C. Imran Khan
https://www.washingtonpost.com/world/asia_pacific/imran-khan-visits-trumps-white-house-amid-hopes-for-a-reset-in-us-pakistan-ties/2019/07/19/fe1ac542-a93b-11e9-ac16-90dd7e5716bc_story.html?utm_term=.65adac1854d7

7. Citing “a heightened risk of terrorism against aviation,” THESE two European airlines abruptly halted flights to Cairo, Egypt this weekend.

A. British Airways and Air France
B. EasyJet and British Airways
C. British Airways and Turkish Airlines
D. Lufthansa and British Airways

Correct Response: D. Lufthansa and British Airways
https://abcnews.go.com/Business/lufthansa-british-airways-suddenly-suspend-flights-cairo-unspecified/story?id=64461502

8. As Hong Kong’s anti-extradition protestors return to the streets to denounce ‘escalating’ police brutality, they have called for all of the following EXCEPT THIS.

A. Universal suffrage for Hong Kongers
B. Withdrawal of the extradition bill
C. Restitution to injured protestors
D. Creation of an independent inquiry into police brutality

Correct Response: C. Restitution to injured protestors
https://www.aljazeera.com/news/asia-pacific/2019/07/thousands-hong-kong-streets-denounce-police-brutality-190721073142920.html

9. In a bid to meet its ambitious goal of 100% green energy by 2020, Kenya has launched THIS, Africa’s largest such renewable energy project. It is expected to increase the country’s electricity supply by 13%, and at a cost of $700m, it is the largest private investment in Kenyan history.

A. Masinga Dam and Reservoir Project
B. Lake Turkana Wind Power farm
C. Kenital Solar Initiative
D. Thika Hydropower Initiative

Correct Response: B. Lake Turkana Wind Power farm
https://www.cnn.com/2019/07/20/africa/africas-largest-wind-farm-intl/index.html

10. Over the weekend, an international crew composed from NASA, the European Space Agency, and Russia’s Roscosmos did THIS, marking the 50th anniversary of the Apollo 11 moon landing.

A. Announced a forthcoming launch to land the first female astronauts on the moon
B. Appeared together at the reopening of the Apollo Mission Control Room
C. Launched a fundraising campaign to promote astronomy education initiatives
D. Launched a trip to the International Space Station

Correct Response: D. Launched a trip to the International Space Station
https://www.apnews.com/928013cd07ac48a593e889966daeaa8c


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.


SUPPORT OF TNWAC’S EDUCATION OUTREACH
THANKS TO BASS BERRY + SIMS

THANKS TO SOUTHWEST AIRLINES

THANKS TO BELMONT UNIVERSITY’S CENTER FOR INTERNATIONAL BUSINESS

THANKS TO THE NASHVILLE AREA CHAMBER OF COMMERCE, INTERNATIONAL BUSINESS COUNCIL


THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round


THE MISSION of the nonprofit, nonpartisan Tennessee World Affairs Council is to promote international awareness, understanding and connections to enhance the region’s global stature and to prepare Tennesseans to thrive in our increasingly complex and connected world.

THE VISION of  the Tennessee World Affairs Council is a well-informed community that thinks critically about the world and the impact of global events.   


Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply