“What In The World? Weekly Quiz” – Dec 23-29, 2019

Give to support global affairs awareness programs in the community and in your schools

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.
 
 
 
 
Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

LAST WEEK’S QUIZ WINNERS

Kate Carney, Nashville, TN

Himanshu Manchanda, Nashville, TN

David Hillinck, Huntsville, AL

Allan Ramsaur, Nashville, TN

Jackie Sheridan, Nashville, TN

Kathy Ingleson, Brentwood, TN

If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join

Volunteers make the World (Affairs Council) go round!


DECEMBER 2019 MONTHLY QUIZ PRIZE

You’ll be going to lunch with global affairs specialists from the World Affairs Council in January.


To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD QUIZ

WEEK OF DEC 16-22, 2019

1. The Conservative Party in the United Kingdom won a landslide victory in elections that buried the rival Labour party in results not seen since the 1930s. The Conservative Party, led by Prime Minister Boris Johnson is also known as THIS.

A. Tories
B. Whigs
C. Poppies
D. Civics

Correct Response: A. Tories
https://www.theguardian.com/politics/2019/dec/15/johnson-to-tell-new-tory-mps-they-have-to-change-party-for-good

2. A trade deal with China was announced on December 13th and was said to be “totally done, absolutely” but required some “scrubs” according to THIS person, the U.S. Trade Representative. As some officials were cautious about the details THIS official said, “Ultimately, whether this whole agreement works is going to be determined by who’s making the decisions in China, not in the United States,” adding, “If the hard-liners are making the decisions we’re going to get one outcome, if the reformers are making the decisions – which is what we hope – then we’re going to get another outcome.”

A. Robert Lighthizer
B. Steven Mnuchin
C. Robert O’Brien
D. Joseph Maguire

Correct Response: A. Robert Lighthizer
https://www.reuters.com/article/us-usa-trade-china/u-s-top-trade-negotiator-praises-deal-china-remains-cautious-idUSKBN1YJ0GL

3. “The situation in Hong Kong in 2019 was the most complex and difficult since its return to the motherland,” according to China President Xi Jingping after a meeting in Beijing with THIS Hong Kong leader.

A. Carrie Lam
B. Aung San Suu Kyi
C. Tan Hooi Ling
D. Jenny Lee

Correct Response: A. Carrie Lam
https://www.reuters.com/article/us-hongkong-protests/chinas-xi-vows-support-for-hong-kong-leader-during-most-difficult-time-idUSKBN1YK025?il=0

4. A new law in India that critics labeled as anti-Muslim will provide citizenship to certain religious minorities who migrated from three Muslim countries. The law, known as THIS has led to rioting across India.

A. Migrant Separation Law (MSL) of 2019
B. Pakistan-Afghanistan-Bangladesh Heritage Bill (PABH)
C. Modi Migration Law (MML)
D. Citizenship Amendment Bill (CAB)

Correct Response: D. Citizenship Amendment Bill (CAB)
https://www.bbc.com/news/world-asia-india-50805092

5. Saber-rattling North Korea promised a “Christmas surprise” for America in the wake of missile tests from a facility it had promised to shut down. Pyongyang called for progress on sanctions relief and threatened an end to promises of denuclearization made at meetings at THESE LOCATIONS between President Trump and Chairman Kim Jong-Un.

A. Singapore and Hong Kong
B. Beijing and Hanoi
C. Singapore and Hanoi
D. Kuala Lumpur and Hong Kong

Correct Response: C. Singapore and Hanoi
https://www.bbc.com/news/world-asia-50804568

6. Islamic militants attacked a military camp in the western part of THIS nation December 10th with artillery and suicide vehicles killing 71 soldiers, the worst loss in living memory according to an army spokesman.

A. Nigeria
B. Mali
C. Mauritania
D. Niger

Correct Response: D. Niger
https://www.npr.org/2019/12/12/787415274/71-soldiers-killed-in-attack-on-army-camp-in-niger

7. President Trump met THIS diplomat in the Oval Office on December 10th sparking criticism as the Washington spotlight was on Russian interference in the 2016 election, ongoing interference in the 2020 campaign cycle, and Russian propaganda pointing interference blame on Ukraine.

A. Sergei Medvedev
B. Sergei Lavarov
C. Alexander Ovechkin
D. Igor Fruman

Correct Response: B. Sergei Lavarov
https://www.washingtonpost.com/world/national-security/pompeo-and-lavrov-clash-over-russian-election-interference-in-news-conference-at-state-department/2019/12/10/41414e28-1b87-11ea-9ddd-3e0321c180e7_story.html

8. UN Secretary General Antonio Guterres was disappointed with the results of THIS global climate conference which, despite lengthy talks, failed to reach agreement on many questions including carbon markets.

A. UNSCT
B. COP25
C. Madrid 2019
D. GISMC

Correct Response: B. COP25
https://www.bbc.com/news/science-environment-50799905

9. A major broadcast of a soccer match of British Premier League teams was canceled after Mesut Özil, a player on the Arsenal team, criticized THIS.

A. India’s new citizenship law that critics call discriminatory toward Muslims.
B. Turkey’s military campaign against Kurds in northeastern Syria.
C. China’s oppression and detention of over a million Muslim-minority Uighurs.
D. Myanmar leader Aung San Suu Kyi’s defense in the Hague of a genocidal campaign against Muslim Rohingya.

Correct Response: C. China’s oppression and detention of over a million Muslim-minority Uighurs.
https://www.nytimes.com/2019/12/15/world/asia/mesut-ozil-muslims.html

10. WHO was the Time “Person of the Year” for 2019 described by the magazine as someone who “Over the course of little more than a year, a 16-year-old from Stockholm, went from a solitary protest on the cobblestones outside her country’s Parliament to leading a worldwide youth movement.”

A. Alicia Vikander
B. Greta Thunberg
C. Elin Nordegren
D. Ingrid Bergman

Correct Response: B. Greta Thunberg
https://time.com/person-of-the-year-2019-greta-thunberg-choice/

COPYRIGHT 2019, Tennessee World Affairs Council


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.


SUPPORT OF TNWAC’S EDUCATION OUTREACH
 
THANKS TO BASS BERRY + SIMS
 

THANKS TO SOUTHWEST AIRLINES

THANKS TO BELMONT UNIVERSITY’S CENTER FOR INTERNATIONAL BUSINESS

THANKS TO THE NASHVILLE AREA CHAMBER OF COMMERCE, INTERNATIONAL BUSINESS COUNCIL


THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round


THE MISSION of the nonprofit, nonpartisan Tennessee World Affairs Council is to promote international awareness, understanding and connections to enhance the region’s global stature and to prepare Tennesseans to thrive in our increasingly complex and connected world.

THE VISION of  the Tennessee World Affairs Council is a well-informed community that thinks critically about the world and the impact of global events.   


Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply