“What in the World” Quiz WINNER – Week of Nov 9

“What in the World” Quiz

Congratulations to this week’s “What in the World” quiz winners who will be entered in a drawing for a prize at the end of the month.

Basic RGB

Week of November 9th Winners

Willem Wheeler and Pat Miletich

Well done!

IMG_3594

Monthly Prize Drawing/Announcement on November 30th.

The prize this month: a signed copy of “Doomed to Succeed: The U.S.-Israel Relationship from Truman to Obama” by Dennis Ross — speaker at the November 12 session on the future of the Middle East at the 2015 World Affairs Councils of America National Conference.

Check for the answers below. How did you do?

DON’T FORGET TO SHARE THE QUIZ, ESPECIALLY WITH STUDENTS WHO MAY BE PARTICIPATING IN THE TN WORLD AFFAIRS COUNCIL ACADEMIC WORLDQUEST.

Check your global affairs awareness every week with ten questions taken from news reports over the previous week. In addition to reporting in a variety of sources we highlight them on Twitter — @TNWAC #tnwacquiz. Follow us @TNWAC to keep up with global developments and Council events.

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

Good luck!

We depend on you — Join / Donate / Volunteer

 

“What in the World” Quiz

1. On November 1 Turkish President Erdoğan’s Justice and Development Party (AKP) was victorious in Parliamentary elections.  When did the AKP first become Turkey’s ruling party?
a. 2011
b. 2007

c. 2002

d. 2000
2.  For the first time in over three years, leaders from Japan, China and South Korea met in Seoul for a trilateral summit.  The re-establishment of this summit was due in large part to South Korea’s willingness to drop recognition of what diplomatic issue as a prerequisite?
a. Liancourt Rocks

b. Comfort women

c. Trade imbalance
d. Trade with North Korea
3. Warning that his country’s economy is slowing, Chinese President Xi Jinping set new minimums for growth at what percentage over the next five year?
a. 5.5

b. 6.5

c. 7.5
d. 8.5
4. In a joint statement issued Nov. 3, the UN Office on Drugs and Crime (UNODC) and the Convention on International Trades in Endangered Species (CITES) stated that corruption, “feeds and sustains wildlife and forest crime, as well as many other crimes including_____________”
a. Terrorism and prostitution
b. Terrorism and drug trafficking

c. Terrorism and extremism

d. Terrorism and cyber crime
5. Wednesday, November 4, 2015 marked the 36th anniversary of what event?

a.  The takeover of the U.S. embassy in Teheran

b. The handshake between Anwar Sadat and Menachem Begin
c. The establishment of full diplomatic relations between the U.S. and China
d. The Soviet Union’s invasion of Afghanistan
6. The United States expressed concerns about escalating violence and the recent murder of the son of a human rights activist in which African country?
a. Burkina Faso
b. Namibia
c. Libya

d. Burundi

7. Justin Trudeau, Canada’s new Prime Minister, has pledged to take in how many Syrian refugees over the next two months?
a. 10,000
b. 15, 000
c. 20, 000

d. 25,000

8. For the first time in 66 years leaders from China and Taiwan met this week.  Where did that historic meeting take place?
a. Hong Kong

b. Singapore

c. Beijing
d. Taipei
9. The UK and Russia were among countries that suspended flights to which country this week, after evidence pointing to the possible involvement of terrorism arose during the investigation of an airplane crash that occurred last month?
a. Israel
b. Turkey

c. Egypt

d. Iraq
10. The search continues from missing residents after a double dam burst destroyed homes near Mariana, Brazil.  The dams were constructed as part of what industry?
a. forestry

b. mining

c. ranching
d. fishing

Logo TNWAC

 

“What in the World” Quiz

 

ANSWERS

1. C
2. B
3. B
4. C
5. A
6. D
7. D
8. B
9. C
10. B

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

THANKS TO THE SPONSORS OF THE TNWAC WEEKLY QUIZ

Country Music Hall of Fame, Nashville

cmhof-logo-round

~~~

Logo TNWAC

 

FOLLOW US ON TWITTER @TNWAC

The Tennessee World Affairs Council is a nonprofit (501c3), nonpartisan educational charity based in Nashville that works to build understanding of global issues in our communities. Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — Join / Donate / Volunteer

Logo TNWAC 480x151

Leave a Reply