“What in the World” Quiz WINNER – Week of Nov 30

“What in the World” Quiz

Congratulations to this week’s “What in the World” quiz winners and to our monthly prize winner.

Basic RGB

Week of November 30th Winners

HERE ARE THE WEEKLY QUIZ WINNERS

Charles Bowers, Pat Miletich and David Hillinck

Well done!

AND THE MONTHLY DRAWING PRIZE WINNER?

David Hillinck – Upper School Social Studies Department and Teacher/Coach for the Randolph School Academic WorldQuest Team, Huntsville, Alabama

Your signed copy of Dennis Ross’ new book “Doomed to Succeed” is on its way.

IMG_3690

Mr. David Hillinck (R) brought three teams of students to the recent Academic WorldQuest practice round to prepare for the Tennessee State Championship match in February.

 

IMG_3594The prize this month: a signed copy of “Doomed to Succeed: The U.S.-Israel Relationship from Truman to Obama” by Dennis Ross — speaker at the November 12 session on the future of the Middle East at the 2015 World Affairs Councils of America National Conference.

Check for the answers below. How did you do?

DON’T FORGET TO SHARE THE QUIZ, ESPECIALLY WITH STUDENTS WHO MAY BE PARTICIPATING IN THE TN WORLD AFFAIRS COUNCIL ACADEMIC WORLDQUEST.

Check your global affairs awareness every week with ten questions taken from news reports over the previous week. In addition to reporting in a variety of sources we highlight them on Twitter — @TNWAC #tnwacquiz. Follow us @TNWAC to keep up with global developments and Council events.

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

Good luck!

We depend on you — Join / Donate / Volunteer

“What in the World” Quiz

November 30, 2015

Q.1. – What is the “Force of the Future”?

A. Pentagon initiatives to expand unmanned aircraft programs.
B. Pentagon initiatives to enlarge military assets in the Pacific theater.
C. Pentagon initiatives to address manpower issues.
D. Pentagon initiatives to open all occupational specialties to women.

http://csis.org/publication/force-future

Q.2. – A mortar attack this week on a U.N. base in this African nation killed two peacekeepers and a contractor. It followed a terrorist assault on a Radisson hotel in the capital that claimed 19 lives.

A. Mauritania
B. Mali
C. Mozambique
D. Madagascar

http://www.cnn.com/2015/11/28/africa/un-mission-in-mali-attacked/index.html

Q.3. – The electoral victory of Myanmar’s Nobel Prize winner Aung San Suu Kyi’s party opened questions about her refusal so far to speak out about oppression of the Muslim minority at the hands of the Buddhist majority. The Muslim group is called:

A. Rohingya
B. Yazidi
C. Bahai
D. Houthi

http://www.worldaffairsjournal.org/content/anlaysis-rohingyas-india-challenges-will-test-suu-kyi-leader?utm_source=hootsuite

Q.4. – Russian President Putin was in Tehran last week and met with the Iranian Supreme Leader and the President. These top officials are:

A. Ayatollah Khomeini and Hashemi Rafsanjani
B. Ayatollah Ali Sistani and Mahmound Ahmadinejad
C. Ayatolllah Ali Khamenei and Hassan Rouhani
D. Ayatollah Khomeini and Hassan Rouhani

http://www.thearabweekly.com/?id=2929

Q.5. – US Secretary of State John Kerry was in Ramallah last week for talks with the Palestinian Authority President when he said, “I know that the situation for Palestinians in the West Bank, in Jerusalem, in Gaza is, at this moment, very dire, that there are extraordinary concerns, obviously, about the violence.” Who is the Palestinian Authority President?

A. Omar al-Bashir
B. Ismail Omar Guelleh
C. Mahmoud Abbas
D. Ikililou Dhoinine

http://www.state.gov/secretary/remarks/2015/11/249954.htm

Q.6. – The upcoming United Nations climate change conference set for Paris is known as:

A. Paris2015
B. COP21
C. UNSCR16
D. Climate2030

https://amp.twimg.com/v/28aa90f1-5417-413d-adee-c8db256889d9

Q.7. – What is the principal illicit good flow from the United States according to the UN Office on Drugs and Crimes (map below)?

A. Counterfeit consumer goods
B. Counterfeit medicines
C. Gold
D. Firearms

http://www.vox.com/2014/11/30/7221535/global-crime-map

usdoc-illicit-goods

Q.8. – What country has the most significant outflow of heroin according to the UN Office on Drugs and Crimes (map above)?

A. China
B. Central Asia
C. Afghanistan
D. East Asia

http://www.vox.com/2014/11/30/7221535/global-crime-map

Q.9. – Pope Francis visited a shantytown called Kangemi in this country where he lashed out at the nation’s elite for neglecting the poor, saying, the “dreadful injustice of social exclusion” leaves the poor with an unfair distribution of land, lack of access to infrastructure and minimal basic services. What country was he visiting?

A. Kenya
B. Uganda
C. Rwanda
D. Burundi

http://www.cnn.com/2015/11/27/africa/africa-pope-francis-trip/

Q.10. – President Vladimir Putin signed a decree sanctioning Turkey after a Russian fighter-bomber was shot down when it was said to be flying in the airspace of this country:

A. Syria
B. Kurdistan
C. Iraq
D. Turkey

http://www.bbc.com/news/world-europe-34954575

Logo TNWAC

 

“What in the World” Quiz

ANSWERS

1 – C

2 – B

3 – A

4 – C

5 – C

6 – B

7 – D

8 – C

9 – A

10 – D

~~~

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

THANKS TO THE SPONSORS OF THE TNWAC WEEKLY QUIZ

Country Music Hall of Fame, Nashville

cmhof-logo-round

~~~

Logo TNWAC

 

FOLLOW US ON TWITTER @TNWAC

The Tennessee World Affairs Council is a nonprofit (501c3), nonpartisan educational charity based in Nashville that works to build understanding of global issues in our communities. Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — Join / Donate / Volunteer

Logo TNWAC 480x151

Leave a Reply