“What in the World” Quiz WINNER – Week of Nov 23

“What in the World” Quiz

Congratulations to this week’s “What in the World” quiz winners who will be entered in a drawing for a prize at the end of the month.

Basic RGB

Week of November 23rd Winners

Jennifer Shirley, David Hillinck and Dick Bowers

Well done!

IMG_3594

Monthly Prize Drawing/Announcement following the November 30th quiz.

The prize this month: a signed copy of “Doomed to Succeed: The U.S.-Israel Relationship from Truman to Obama” by Dennis Ross — speaker at the November 12 session on the future of the Middle East at the 2015 World Affairs Councils of America National Conference.

Check for the answers below. How did you do?

DON’T FORGET TO SHARE THE QUIZ, ESPECIALLY WITH STUDENTS WHO MAY BE PARTICIPATING IN THE TN WORLD AFFAIRS COUNCIL ACADEMIC WORLDQUEST.

Check your global affairs awareness every week with ten questions taken from news reports over the previous week. In addition to reporting in a variety of sources we highlight them on Twitter — @TNWAC #tnwacquiz. Follow us @TNWAC to keep up with global developments and Council events.

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

Good luck!

We depend on you — Join / Donate / Volunteer

 

“What in the World” Quiz

1. President Obama is attending the Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) summit this week, which is being held in which country?

A. Japan
B. Singapore
C. Thailand
D. Malaysia

https://www.whitehouse.gov/the-press-office/2015/11/22/remarks-president-obama-press-conference

2. In order to downplay this group’s authenticity as both a government and a representative of Islamic thought, French President François Hollande and U.S. Secretary of State John Kerry have begun using which term to refer the group that claimed responsibility for the Paris attacks of 13 November?

A. ISIS
B. Daesh
C. ISIL
D. Islamic State

http://www.vox.com/2015/11/14/9734894/daesh-isis-isil

3. Earlier this week President Obama called on which nation to stop its construction efforts in the South China Sea?

A. South Korea
B. North Korea
C. China
D. Japan

4. Gunmen attacked a luxury hotel in Bamako this week, taking 170 people hostage. Bamako is the capital of what country?

A. Mali
B. Ghana
C. Burkina Faso
D. Niger

https://espresso.economist.com/26c5edc2037093d3339c8a46b3ae5d39

5. Voters in which South American country will go to the polls on Sunday, November 22, to elect a new president?

A. Suriname
B. Chile
C. Bolivia
D. Argentina

http://www.theguardian.com/world/2015/nov/22/argentina-election-second-round-vote-could-spell-end-for-kirchnerism

6. The U.S. government this week released Johnathon Pollard, who, since 1987, had been serving time for spying for which country?

A. Russia
B. Israel
C. Germany
D. Canada

http://www.bbc.com/news/world-us-canada-34876060

7. A study this week by the Pew Research Center found that since 2009, immigration to the U.S. from which country has reversed itself?

A. Mexico
B. Guatemala
C. Haiti
D. Ireland

http://abcnews.go.com/International/wireStory/citing-jobs-family-mexicans-leaving-us-coming-reversing-35305376

8. Thursday, November 19 was declared what by the U.N.?

A. Gender Equality Day
B. World Toilet Day
C. Universal Children’s Day
D. World Science Day for Peace and Development

9. In an article published this week, journalist Thomas Lippman states that the key to ending conflicts in the Middle East lies in the U.S.’s relationship with which country?

A. Israel
B. Egypt
C. Iran
D. Syria

Iran: Key to Stabilizing the Middle East

10. Spain, citing war crimes from 2010, issued an arrest warrant this week for which world leader?
A. Barack Obama
B. Xi Jinping
C. Bashar Al-Assad
D. Benjamin Netanyahu

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/spain-issues-arrest-warrant-for-israeli-prime-minister-benjamin-netanyahu-over-2010-gaza-flotilla-a6736436.html

Logo TNWAC

 

“What in the World” Quiz

ANSWERS

1. D
2. B
3. C
4. A
5. D
6. B
7. A
8. B
9. C
10. D
~~~

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

THANKS TO THE SPONSORS OF THE TNWAC WEEKLY QUIZ

Country Music Hall of Fame, Nashville

cmhof-logo-round

~~~

Logo TNWAC

 

FOLLOW US ON TWITTER @TNWAC

The Tennessee World Affairs Council is a nonprofit (501c3), nonpartisan educational charity based in Nashville that works to build understanding of global issues in our communities. Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — Join / Donate / Volunteer

Logo TNWAC 480x151

Leave a Reply