“What in the World” Quiz WINNER – Week of Nov 2

“What in the World” Quiz

international-work-globe-flagsCongratulations to this week’s “What in the World” quiz winner who will be entered in a drawing for a prize at the end of the month.

Week of November 2nd Winner

David Hillinck – Upper School Social Studies Department and Teacher/Coach for the Randolph School Academic WorldQuest Team, Huntsville, Alabama

Monthly Prize Drawing/Announcement on November 30th.

Well done!

Check for the answers below. How did you do?  This one was a little tougher than last week.

DON’T FORGET TO SHARE THE QUIZ, ESPECIALLY WITH STUDENTS WHO MAY BE PARTICIPATING IN THE TN WORLD AFFAIRS COUNCIL ACADEMIC WORLDQUEST.

Check your global affairs awareness every week with ten questions taken from news reports over the previous week. In addition to reporting in a variety of sources we highlight them on Twitter — @TNWAC #tnwacquiz. Follow us @TNWAC to keep up with global developments and Council events.

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

Good luck!

We depend on you — Join / Donate / Volunteer

 

Logo TNWAC

 

“What in the World” Quiz

1. Defense Secretary Carter visited the Korean Demilitarized Zone (DMZ) and called on North Korea to eliminate its nuclear weapon program this week. The post-Korean War relations between North Korea and the coalition that fought under the United Nations flag in the 1950s are governed by the:

A. 1954 Peace Treaty of Peking
B. 1956 Armistice signed at Inchon
C. 1952 Peace Treaty signed in Geneva

D. 1953 Armistice signed at Panmunjon

http://www.nytimes.com/aponline/2015/11/01/world/asia/ap-us-us-south-korea.html

2. In this chaotic country the Grand Ayatollah Ali al-Sistani, the highest spiritual authority for many of the world’s Shiite Muslims is making a major intervention in politics by pressing Prime Minister Haider al-Abadi to hold corrupt officials accountable, to reform the judiciary and to support the national security forces instead of militias backed by its neighbor.

A. Afghanistan
B. Iran
C. Pakistan

D. Iraq

http://mobile.nytimes.com/2015/11/02/world/middleeast/iraq-iran-ayatollah-sistani.html?smprod=nytcore-iphone&smid=nytcore-iphone-share&referer=https://t.co/0xPfvCgmmt&_r=0

3. President Obama announced the United States would send several dozen Special Operations to Syria for the purpose of:

A. Advise forces fighting the army of Bashar al Assad
B. Advise forces fighting the Islamic State
C. Advise forces fighting Al Qaeda
D. Advise forces fighting Russian troops

http://www.nytimes.com/2015/10/31/world/obama-will-send-forces-to-syria-to-help-fight-the-islamic-state.html?emc=edit_na_20151030&nlid=67583361&ref=cta&_r=0

4. The Chinese government announced a change to a long-standing social policy known as:

A. “Elders Care Policy”

B. “One Child Policy”

C. “Rural-Urban Migration Policy”
D. “Planned Parenthood”

https://espresso.economist.com/e51140f5c89e3564c667d9005f9d6024

5. This is the flag of what country that will hold elections next week in which opposition leader and Nobel Peace Laureate winner Aung San Suu Kyi is leading a pro-democracy party to the polls. Hint: It starts with an “M.”

nov2-quiz-flag

A. Myannmar

B. Mozambique
C. Malawi
D. Madagascar

http://in.reuters.com/article/2015/11/01/myanmar-election-idINKCN0SQ1ZO20151101

6. The Turkish AKP ruling-party won a surprising victory at the polls on Sunday [Nov 1] making it likely to keep this leader in power as President.

A. Serzh Sargsyan
B. Prokopis Pavlopoulos

C. Recep Tayyip Erdogan

D. Giorgi Margvelashvili

https://www.washingtonpost.com/world/middle_east/turkey-votes-in-election-viewed-as-referendum-on-erdogan/2015/11/01/81cc0ab8-8005-11e5-b575-d8dcfedb4ea1_story.html

7. US Secretary of State met with foreign ministers of these Central Asian countries in what is now known as the “C5+1”

A. Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Turkmenistan, Uzbekistan

B. Kazakhstan, Afghanistan, Tajikistan, Turkmenistan, Pakistan
C. Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Afghanistan, Uzbekistan
D. Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Turkmenistan, Pakistan

http://www.state.gov/secretary/remarks/2015/11/249046.htm
http://www.voanews.com/content/kerry-tours-central-asia/3031714.html

8. European Union and Balkan leaders agreed to a 17-point plan for cooperation on this thorny issue:

A. Decline of the Euro
B. Extension of Russian gas pipelines
C. Former Yugoslav republics’ economic union

D. Flows of migrants

http://uk.reuters.com/article/2015/10/26/uk-europe-migrants-factbox-idUKKCN0SK00L20151026?utm_source=twitter

9. Jimmy Morales won the Guatemalan election for president with 68 percent of the electorate who were frustrated by the country’s political class. Morales moves to the office from his job as:

A. Newspaper editor
B. Supermarket chain magnate

C. TV comedian

D. Guatemala City Chief of Police

http://www.reuters.com/article/2015/10/26/us-guatemala-election-iduskcn0sj04g20151026?utm_campaign=trueAnthem:+Trending+Content&utm_content=562dd0a604d30138bf000006&utm_medium=trueAnthem&utm_source=twitter

10. The US Navy recently sent a warship through a section of islands in the South China Sea claimed by Beijing. Washington said the “Freedom of Navigation” operations counter excessive maritime claims that violate customary international law reflected in the:

A. Fourth Geneva Convention
B. International Regulations for Preventing Collisions at Sea

C. United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS)

D. Association of Sea East Asian Nations Maritime Compact (ASEAN-MC)

http://www.cfr.org/china/us-naval-signal-south-china-sea/p37185?cid=soc-twitter-in-us_naval_signal_south_china_sea-103115

ANSWERS

  1. D
  2. D
  3. B
  4. B
  5. A
  6. C
  7. A
  8. D
  9. C
  10. C

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

Logo TNWAC

 

FOLLOW US ON TWITTER @TNWAC

The Tennessee World Affairs Council is a nonprofit (501c3), nonpartisan educational charity based in Nashville that works to build understanding of global issues in our communities. Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — Join / Donate / Volunteer

Logo TNWAC 480x151

Leave a Reply