“What in the World” Quiz WINNER – Week of Nov 16

“What in the World” Quiz

Congratulations to this week’s “What in the World” quiz winners who will be entered in a drawing for a prize at the end of the month.

Basic RGB

Week of November 16th Winners

Pat Miletich, David Hillinck and Dick Bowers

Well done!

IMG_3594

Monthly Prize Drawing/Announcement on November 30th.

The prize this month: a signed copy of “Doomed to Succeed: The U.S.-Israel Relationship from Truman to Obama” by Dennis Ross — speaker at the November 12 session on the future of the Middle East at the 2015 World Affairs Councils of America National Conference.

Check for the answers below. How did you do?

DON’T FORGET TO SHARE THE QUIZ, ESPECIALLY WITH STUDENTS WHO MAY BE PARTICIPATING IN THE TN WORLD AFFAIRS COUNCIL ACADEMIC WORLDQUEST.

Check your global affairs awareness every week with ten questions taken from news reports over the previous week. In addition to reporting in a variety of sources we highlight them on Twitter — @TNWAC #tnwacquiz. Follow us @TNWAC to keep up with global developments and Council events.

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

Good luck!

We depend on you — Join / Donate / Volunteer

 

“What in the World” Quiz

1. This group, also known as ISIS, has claimed responsibility for the November 13th terrorist attacks in Paris.

A. Al Quds Brigade
B. Al Qaeda
C. Hizbollah
D. Daesh

http://theweek.com/speedreads/446139/france-says-name-isis-offensive-call-daesh-instead

2. American officials recently noted Gulf allies who were part of an anti-ISIS military coalition have “largely vanished from the campaign” according to the New York Times. The Gulf allies included these countries:

A. UAE, Saudi Arabia, Kuwait, Bahrain
B. UAE, Qatar, Oman, Kuwait
C. Saudi Arabia, UAE, Qatar, Bahrain
D. Saudi Arabia, Yemen, UAE, Qatar

http://mobile.nytimes.com/2015/11/08/world/middleeast/as-us-escalates-air-war-on-isis-allies-slip-away.html?_r=0

3. Investigators believe a Russian jetliner that recently crashed in the Sinai Peninsula was brought down by a bomb. Where is the Sinai Peninsula?

A. Egypt
B. Sudan
C. Israel
D. Lebanon

https://www.washingtonpost.com/world/russia-confirms-sinai-crash-was-the-work-of-terrorists/2015/11/17/496286f4-8d05-11e5-ae1f-af46b7df8483_story.html

4. The Group of Twenty (G20) the premier global economic development body [Argentina, Australia, Brazil, Canada, China, France, Germany, India, Indonesia, Italy, Japan, Republic of Korea, Mexico, Russia, Saudi Arabia, South Africa, Turkey, the United Kingdom, the United States and the European Union] recently met in this place.

A. Athens, Greece
B. Bali, Indonesia
C. Sao Paulo, Brazil
D. Antalya, Turkey

https://g20.org/about-g20/g20-members/

5. This is the flag of what country that is facing a “cycle of violence between government security forces, armed opposition groups and criminal gangs” according to the State Department, which warned of inflammatory rhetoric and President Nkurunziza’s planned security crackdown.

A. Uganda
B. Burundi
C. Rwanda
D. Zimbabwe

http://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2015/11/249293.htm

6. Secretary of State John Kerry represented the United States in Vienna as 17 countries worked to develop a political solution to the Syria crisis. Who represented the Russian Federation?

A. Laurent Fabius
B. Sergei Lavarov
C. Dmitry Medvedev
D. Alexander Ovechkin

http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-11-14/syrian-transition-plan-achieved-by-u-s-allies-kerry-says

7. Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu recently approved the marketing of land for the construction of 454 homes in two settlements in this conflicted zone.

A. Gaza
B. East Jerusalem
C. Sinai
D. Golan Heights

http://www.reuters.com/article/2015/11/17/us-israel-palestinians-settlements-idUSKCN0T61DG20151117#dAfiG6cyd501hgld.97

8. South Sudan’s rebels recently claimed that government soldiers had launched attacks against their positions in oil-rich Unity State in what they said was a violation of a peace deal signed in August. South Sudan gained its independence in 2011 and declared this city its capital.

A. Tumbura
B. Malualkon
C. Yambio
D. Juba

http://www.reuters.com/article/2015/11/17/us-southsudan-unrest-idUSKCN0T61AO20151117#B4zSq8k4AKChvQ4f.97

9. This President who was driven from his Yemen earlier this year by civil conflict recently returned to Aden to rally his forces.

A. President Ashraf Ghani
B. President Serzh Sargsyan
C. President Denis Sassou Nguesso
D. President Abd-Rabbu Hadi

http://www.reuters.com/article/2015/11/17/us-yemen-security-idUSKCN0T60CI20151117

10. Which country, the world’s third largest economy, that had counted on “Abenomics” to restore its economic progress, reported it experienced the fourth technical recession in five years.

A. India
B. Brazil
C. Japan
D. China

http://www.reuters.com/article/2015/11/16/us-japan-economy-gdp-idUSKCN0T41CC20151116

Logo TNWAC

 

“What in the World” Quiz

ANSWERS

1 – D

2 – C

3 – A

4 – D

5 – B

6 – B

7 – B

8 – D

9 – D

10 – C

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

THANKS TO THE SPONSORS OF THE TNWAC WEEKLY QUIZ

Country Music Hall of Fame, Nashville

cmhof-logo-round

~~~

Logo TNWAC

 

FOLLOW US ON TWITTER @TNWAC

The Tennessee World Affairs Council is a nonprofit (501c3), nonpartisan educational charity based in Nashville that works to build understanding of global issues in our communities. Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — Join / Donate / Volunteer

Logo TNWAC 480x151

Leave a Reply