“What in the World” Quiz WINNER – Week of Dec 14

“What in the World” Quiz

Congratulations to this week’s “What in the World” quiz winners who will be entered in a drawing for a prize at the end of the month.

Basic RGB

Week of December 14th Winners

Dick Bowers, Pat Miletich and David Hillinck

Well done!

Monthly Prize Drawing/Announcement following the November 30th quiz.

CMHOF prize membership

This month’s prize is the gift of a Friends and Family membership to the Country Music Hall of Fame in Nashville.  The membership, valued at $100.00, is valid for one year and the benefits include:

UNLIMITED admission to the museum galleries and Taylor Swift Education Center for TWO named adults and children ages 12 and under in your household.
FREE access to hundreds of museum programs, including weekely songwriter sessions, instrument demonstrations, film screenings, and family programs.
EXCLUSIVE member exhibit previews and special events, including the member appreciation concert The Big Gig.
COMPLIMENTARY 2 single-visit admission tickets for guests.
DISCOUNTED tours of Historic RCA Studio B, home of 1,000 hits, and Hatch Show Print, Nashville’s legendary letterpress shop.
10% DISCOUNT at The Museum Store, Circa, Hatch Show Print store, Bajo Sexto, and Two Twenty Two Grill.
SUBSCIPTION to Inside the Circle email newsletter and montly postcards.

We thank the Country Music Hall of Fame for their support of global affairs awareness and education in the community.

Check for the answers below. How did you do?

DON’T FORGET TO SHARE THE QUIZ, ESPECIALLY WITH STUDENTS WHO MAY BE PARTICIPATING IN THE TN WORLD AFFAIRS COUNCIL ACADEMIC WORLDQUEST.

Check your global affairs awareness every week with ten questions taken from news reports over the previous week. In addition to reporting in a variety of sources we highlight them on Twitter — @TNWAC #tnwacquiz. Follow us @TNWAC to keep up with global developments and Council events.

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

Good luck!

We depend on you — Join / Donate / Volunteer

Logo TNWAC

 

“What in the World” Quiz

Q.1. – It was a week for elections that were significant for the political signals they sent not necessarily the specific winners and losers. In Saudi Arabia voters turned out to consider:

A. A proposition on EU-like unification with other Gulf states.
B. A first ever vote on membership of the Majlis Ash-Shura, the national consultative council.
C. A first ever vote on municipal councils in which women were candidates.
D. A first ever vote on amending the social status of women.

http://www.aljazeera.com/news/2015/12/women-win-seats-landmark-saudi-arabia-elections-151213054750832.html

Q.2. – In a vote in France Ms. Marine Le Pen’s party enjoyed meaningful success in a first round regional election. What is Ms. Le Pen’s party and political association?

A. Far-left, Progressive Coalition (CP)
B. Far-right, National Front (FN)
C. Center-left, Parti Socialiste (PS)
D. Left, Liberal Democratic Party (PLD)

http://www.economist.com/news/europe/21679832-marine-le-pens-party-regional-elections-are-just-stepping-stone-eyes-prize?fsrc=scn/tw/te/pe/ed/eyesontheprize

Q.3. – A global accord addressing climate change issues was approved in Paris. The 195-nation agreement was nine years in the making and was seen in contrast to the failure to reach agreement in 2009 during talks dubbed the:

A. Stockholm summit.
B. Oslo summit.
C. Helsinki summit.
D. Copenhagen summit.

http://www.nytimes.com/2015/12/13/world/europe/climate-change-accord-paris.html

Q.4. – The UN Security Council met this week to examine this Asian country’s “appalling human rights conditions” as well as “the threat the situation posed to international peace and security.”

A. DRC
B. DPRK
C. ROK
D. PRC

http://www.state.gov/secretary/remarks/2015/12/250537.htm

Q.5. – In an acrimonious handover of the Presidency in Argentina the incumbent decided not to show up to receive her successor. Who’s in? Who’s out?

A. Out – Mauricio Macri / In – Cristina Fernandez de Kirchner
B. Out – Dilma Rousseff / In – Evo Morales
C. Out – Evo Morales / In – Dilma Rousseff
D. Out – Cristina Fernandez de Kirchner / In – Mauricio Macri

https://espresso.economist.com/9b024798eba62624ff18b09f18911224

Q.6. – This week authorities issued the first ever “Red Alert” for air pollution in Beijing and RAND reported on the economic consequences of air pollution in China. The key findings included all of these EXCEPT:

A. Concentrations of pollutants exceed standards recommended by the World Health Organization (WHO) in virtually every major urban area in China.
B. The large costs of air pollution are driven by health impacts and loss of productivity, running 6.5 percent of China’s gross domestic product (GDP) each year between 2000 and 2010, and rising as China’s population becomes more urbanized and productive.
C. Replacing half of China’s coal-fired electric power generation with renewables or nuclear power could cost $1.53 trillion.
D. The Chinese government has been implementing anti-pollution policy measures similar to those adopted by other industrialized economies, but they are not enough.

https://www.rand.org/pubs/research_reports/RR861.html?utm_source=t.co&utm_medium=rand_social

Q.7. – The United States is reviewing reports Iran launched a test ballistic missile despite UN Security Council restrictions according to the US Ambassador to the United Nations. The current Ambassador to the UN is:

A. Bob Corker
B. Samantha Power
C. Susan Rice
D. Condoleezza Rice

http://www.reuters.com/article/us-iran-missiles-usa-idUSKBN0TR2G920151208

Q.8. – Time magazine named this individual as the 2015 “Person of the Year.”

A. Malala Yousafzai
B. Donald Trump
C. Angela Merkel
D. Vladimir Putin

http://time.com/4141663/time-person-of-the-year-angela-merkel-fourth-woman/?xid=time_socialflow_twitter

Q.9. – The U.S. House of Representatives voted to tighten visa-free travel to the U.S. in the wake of this event.

A. Terrorist attack in San Bernadino.
B. Terrorist attack in Beirut.
C. Terrorist attack on airliner over the Sinai.
D. Terrorist attack in Paris.

http://www.bbc.com/news/world-us-canada-35047716

Q.10. – This geographic feature in this Nato country is cited as a corridor through which the Russian Army could pose an invasion threat much like the “Fulda Gap” in Germany was viewed during the Cold War.

A. “Suwalki Gap” in Poland
B. “Vilnius Gap” in Lithuania
C. “Ostrava Gap” in the Czech Republic
D. “Akyaka Gap” in Turkey

http://www.nbcnews.com/news/world/why-suwalki-gap-keeps-top-u-s-general-europe-night-n469471?cid=sm_tw&hootPostID=af3ee69c8f4cef7816b42758eb3ebd5a

1. C
2. B
3. D
4. B
5. D
6. C
7. B
8. C
9. D
10. A

~~~

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

THANKS TO THE SPONSORS OF THE TNWAC WEEKLY QUIZ

Country Music Hall of Fame, Nashville

cmhof-logo-round

~~~

Logo TNWAC

 

FOLLOW US ON TWITTER @TNWAC

The Tennessee World Affairs Council is a nonprofit (501c3), nonpartisan educational charity based in Nashville that works to build understanding of global issues in our communities. Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — Join / Donate / Volunteer

Logo TNWAC 480x151

Leave a Reply