“What in the World?” Quiz – Week of Oct 15-21, 2017

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.

The only rule is to use the ‘honor system.’  No answer Googling!

Click on image for Quiz

Alternate Link to Quiz
***

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

Nondi Walters, Suwanee, Georgia

Yezzie Dospil, Nashville, Tennessee

Pat Miletich, Nashville, Tennessee

David Hillinck, Huntsville, Alabama

Pratik Yedla, Huntsville, Alabama

Charles Bowers, Nashville, Tennessee

Carlos Guerrero, Suwanee, Georgia

Alyza Surani, Lawrenceville, Georgia

Well Done!


OCTOBER “WHAT IN THE WORLD?” QUIZ PRIZE *

Windfall: How the New Energy Abundance Upends Global Politics and Strengthens America’s Power
Meghan O’Sullivan

*Must be a TNWAC Member to win the monthly prize.  See www.TNWAC.org/join for membership info. Monthly prize winner drawn from lists of weekly quiz winners.

Windfall is the boldest profile of the world’s energy resources since Daniel Yergin’s The Quest. Harvard professor and former Washington policymaker Meghan L. O’Sullivan reveals how fears of energy scarcity have given way to the reality of energy abundance. This abundance is transforming the geo-political order and boosting American power.

As a new administration focuses on raising American energy production, O’Sullivan’s Windfall describes how new energy realities have profoundly affected the world of international relations and security. New technologies led to oversupplied oil markets and an emerging natural gas glut. This did more than drive down prices. It changed the structure of markets and altered the way many countries wield power and influence.

America’s new energy prowess has global implications. It transforms politics in Russia, Europe, China, and the Middle East. O’Sullivan explains the consequences for each region’s domestic stability as energy abundance upends traditional partnerships, creates opportunities for cooperation.

The advantages of this new abundance are greater than its downside for the US: it strengthens American hard and soft power. This powerful book describes how new energy realities creates a strategic environment to America’s advantage.

About the Author

Meghan L. O’Sullivan is the Jeane Kirkpatrick Professor of the Practice of International Affairs at Harvard University’s Kennedy School of Government. She is also the Director of the Geopolitics of Energy Project, which explores the complex interaction between energy markets and international politics. Between 2004 and 2007, she was special assistant to President George W. Bush and Deputy National Security Advisor for Iraq and Afghanistan for the last two years of her tenure. She lives in Cambridge, Massachusetts. Windfall: The New Energy Abundance Upends Global Politics is her third book.

More book information and ordering

 

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

Week of Oct 8-14, 2017

 

1. US-Turkish relations have been tense in recent months over US support of Kurdish fighters in Syria, Ankara’s calls for extradition of a Turkish cleric, US indictment of a former Turkish minister and an attack on peaceful protesters in Washington by President Erdogan’s security details. THIS incident, coupled with other issues, pushed the U.S. to suspend non-immigrant visa services in Turkey.

A. The buildup of Turkish forces near U.S.-backed Syrian rebels.
B. The agreement between Ankara and Moscow for a new missile system.
C. The closure of an access road to a base housing US Air Force members.
D. The arrest of a U.S. consulate employee in Turkey.

Correct Response: D. The arrest of a U.S. consulate employee in Turkey.
http://www.reuters.com/article/us-usa-turkey-security/turkey-urges-u-s-to-review-visa-suspension-as-lira-stocks-tumble-idUSKBN1CD0SC

2. President Evo Morales camped out in a sleeping bag and tent at the site in southern Bolivia where this figure was killed by US-backed Bolivian soldiers 50 years ago. The anniversary was hailed by activists and former Cuban revolutionaries.

A. Simon Bolivar
B. Ernesto Che Guevara
C. Juan Valdez
D. Jose Marti

Correct Response: B. Ernesto Che Guevara
http://www.reuters.com/article/us-people-che/bolivias-morales-leads-che-homage-50-years-after-execution-idUSKBN1CE1WD?il=0

3. Prime Minister Theresa May announced her intention to seek a two-year Brexit transition period when the United Kingdom leaves the European Union. What year will the UK exit the EU?

A. 2018
B. 2019
C. 2020
D. 2024

Correct Response: B. 2019
http://www.reuters.com/article/uk-britain-eu-business/uk-pm-may-tells-business-chiefs-two-year-brexit-transition-is-assured-source-idUSKBN1CE1Z0?il=0

4. A week after voting for separation of the Catalan region, secessionist leaders are under pressure from the Spanish government to thwart declaration of independence. What is the capital of the Catalan region of Spain?

A. Barcelona
B. Granada
C. Cartagena
D. Valencia

Correct Response: A. Barcelona
http://www.reuters.com/article/us-spain-politics-catalonia/catalan-leader-under-pressure-to-drop-independence-idUSKBN1CE0R0

5. NATO launched a new multinational force in Romania to check growing Russian military presence in the region around THIS body of water.

A. Black Sea
B. Baltic Sea
C. Barents Sea
D. Caspian Sea

Correct Response: A. Black Sea
http://www.reuters.com/article/us-russia-nato/nato-launches-black-sea-force-as-latest-counter-to-russia-idUSKBN1CE0MJ

6. Iran said there will be a “crushing response” if the United States designates THIS entity as a terrorist organization. President Trump is expected to announce his position on the Iran nuclear deal and other measures to deal with the regional challenges posed by Iran by October 15th.

A. Islamic Revolutionary Guard Corps
B. Mahdi Militia
C. Iranian Vanguard of Martyrs
D. ISIS

Correct Response: A. Islamic Revolutionary Guard Corps
http://www.reuters.com/article/us-iran-usa-irgc/iran-promises-crushing-response-if-u-s-designates-guards-a-terrorist-group-idUSKBN1CE0M2

7. The European Union announced a cutback in relations with the military of THIS country in the first sanctions responding to the persecution of over 500,000 Rohingya Muslims.

A. Pakistan
B. Syria
C. Myanmar
D. Libya

Correct Response: C. Myanmar
http://www.reuters.com/article/us-myanmar-rohingya-sanctions-eu-exclusi/exclusive-eu-may-shun-myanmar-generals-in-new-sanctions-draft-idUSKBN1CE1KJ

8. US-backed fighters are preparing for a final assault on ISIS positions in THIS city, which it declared as the capital of its caliphate in 2014.

A. Incirlik
B. Irbil
C. Mosul
D. Raqqa

Correct Response: D. Raqqa
http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-syria-raqqa/fighters-on-raqqa-front-line-brace-for-final-showdown-with-islamic-state-idUSKBN1CE1M5

9. Russia and China called for restraint in dealing with North Korea after President Trump Tweeted THIS about the issue:

A. “North Korea faces shock and awe.”
B. “Only one thing will work.”
C. “Rex needs to get tough.”
D. “China is responsible for this mess.”

Correct Response: B. “Only one thing will work.”
http://www.reuters.com/article/us-northkorea-missiles-trump-russia/russia-china-call-for-restraint-after-trump-comment-on-north-korea-idUSKBN1CE10R

10. The two principal Palestinian groups have been engaged in unity negotiations in Cairo that would see security forces from the Palestinian Authority deployed to Gaza. The two factions are:

A. Fatah and Hezbollah
B. Muslim Brotherhood and Hamas
C. Hamas and Fatah
D. Palestinian Islamic Jihad and Fatah

Correct Response: C. Hamas and Fatah
http://www.reuters.com/article/us-palestinians-reconciliation/fatah-hamas-to-discuss-security-in-gaza-under-unity-deal-idUSKBN1CE17Q


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.

Donate_Button1

join_button

 


FOLLOW US ON TWITTER @TNWAC

THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round

tnwac logo jan15 150

THANKS TO THE SPONSORS OF THE TENNESSEE

ACADEMIC WORLDQUEST PROGRAM – FEDEX

fedex-logo1

The Tennessee World Affairs Council is a nonprofit (501c3), nonpartisan educational charity based in Nashville that works to build understanding of global issues in our communities. Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply