“What in the World?” Quiz – Week of Nov 27-Dec 3, 2016

#GIVINGTUESDAY

Thank you for your gift to your World Affairs Council. As a stakeholder in your community knowing what’s going on in the world you’re contributing to good citizenship.  Please visit TNWAC.org/donate to see how you can help.

Don’t forget to click on the Amazon link on our web site when shopping. If you link to Amazon from our web site you’ll earn a referral fee to your World Affairs Council at no additional cost to you. Details.

The Tennessee World Affairs Council is a nonprofit (501c3), nonpartisan educational charity based in Nashville that works to build understanding of global issues in our communities.

Your donation to the World Affairs Council is tax deductible to the fullest extent allowed by law.


Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports.

***

161127-quiz

***

Click on image for Quiz

Alternate Link to Quiz
***

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

Jocelyn Hartley, Nashville, TN

Charles Bowers, Nashville, TN

Yezzie Dospil, Nashville, TN

Michael Hester, Murfreesboro, TN

David Hillinck, Huntsville, AL

Patricia Miletich, Nashville, TN

Will Kessler, Huntsville, AL

Brayden Anderson, Huntsville, AL

Rick Sanchez, Iceland

Patricia Paiva, Nashville, TN


NOVEMBER PRIZE FOR WHAT IN THE WORLD? WEEKLY QUIZ WINNER

mirage-2

INSIDE THE MIRAGE: AMERICA’S 

FRAGILE PARTNERSHIP WITH SAUDI ARABIA

SIGNED BY AUTHOR THOMAS W. LIPPMAN

TN WAC APRIL 2016 DISTINGUISHED VISITING SPEAKER

Lippman-Kilburn-MirageBook

The relationship between the United States and Saudi Arabia has always been a marriage of convenience, not affection. In a bargain cemented by President Roosevelt and Saudi Arabia’s founding king in 1945, Americans gained access to Saudi oil, and the Saudis responded with purchases of American planes, weapons, construction projects and know-how that brought them modernization, education, and security. The marriage has suited both sides. But how long can it last?In Inside the Mirage, journalist and Middle East expert Thomas W. Lippman shows that behind the cheerful picture of friendship and alliance, there is a darker tale. With so much at stake, this compelling account looks at the relationship between these two countries, and their future with one another.  — AMAZON.COM

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ
WEEK OF 20-26 NOVEMBER

1. Heavy fighting continued in the Battle of Mosul between government and coalition forces against the Islamic State in THIS country.

161121-preview

A. #1
B. #2
C. #3
D. #4

Correct Answer: C. #3 (Iraq)
http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-iraq-idUSKBN13G0TZ

2. The campaign for the presidency in France saw former-president Nicolas Sarkozy a loser in the first round of voting November 20th. The contest is heating up with a November 27th round that will see ex-prime ministers Alain Juppe and Francois Fillon battle for the conservatives’ nod. Meanwhile observers, in the wake of the Brexit and Trump surprises, are watching the prospects of THIS far-right National Front’s candidate.

A. Francois Hollande
B. Dominique Strauss-Kahn
C. Marine Le Pen
D. Jean-Marie Le Pen

Correct Answer: C. Marine Le Pen
http://www.reuters.com/article/us-france-election-idUSKBN13G1UG

3. “Trump and the Islamic State militants were gifts from God to the IRGC,” said a senior official within the Iranian government, according to Reuters. The US presidential election result is apparently welcomed by hardliners in Tehran who rejected the warming of moderate’s to dialogue with Washington, including last year’s nuclear deal. What is the name of the IRGC’s overseas militant arm?

A. Quds Force
B. Al Nusra Front
C. Mahdi Army
D. Badr Corps

Correct Answer: A. Quds Force

http://www.reuters.com/article/us-iran-politics-guards-idUSKBN13G1NB

4. President Joko Widodo put down a marker in Indonesia’s claim to sovereignty over waters in the southern portion of the South China Sea after China asserted an “over-lapping claim” in the area. Widodo held a cabinet meeting on an Indonesian warship near Natuna Islands last week. His Chief Security Minister told reporters, “In the course of our history, we’ve never been this stern (with China). This is also to demonstrate that the president is not taking the issue lightly.” Which of these countries DOES NOT have a maritime claim in the South China Sea?

A. Brunei
B. Taiwan
C. Vietnam
D. Thailand

Correct Answer: D. Thailand

http://www.reuters.com/article/us-southchinasea-indonesia-idUSKCN0Z909D

5. This exiled Tibetan leader visited Mongolia for discussions with officials last week resulting in a harsh rhetorical response from Beijing. The Chinese government warned Mongolia should “adopt effective measures to eliminate the negative effects of the … visit, in order to prevent the disruption of the healthy development of China-Mongolia relations.” The Tibetan leader, labeled a separatist by Beijing, is:

A. Aung San Suu Kyi
B. Dalai Lama
C. Ashraf Ghani
D. Jigme Wangchuck

Correct Answer: B. Dalai Lama

http://www.reuters.com/article/us-china-mongolia-tibet-idUSKBN13F0N4

6. The rise of nationalism in rich countries poses a worrying challenge to the tide of migrants fleeing wars according to Filippo Grandi, the United Nations’ lead official on refugee issues. He urged international cooperation to manage the flows pragmatically “rather than building walls” according to Reuters. What agency does Grandi lead?

A. UNHCR
B. UNESCO
C. UNWRA
D. UNIDO

Correct Answer: A. UNHCR
http://www.reuters.com/article/us-migrants-nationalism-unhcr-idUSKBN13F0S3

7. President Nicolas Maduro said he hoped for better relations with the United States as a result of the election of Donald Trump, despite calling him a “bandit” and “thief” during the American campaign. Maduro is President of THIS South American nation that has had troublesome relations since Hugo Chavez became president in 1999.

A. Venezuela
B. Colombia
C. Peru
D. Ecuador

Correct Answer: A. Venezuela

http://www.reuters.com/article/us-venezuela-usa-idUSKBN13F15B

8. Saudi Arabia ended a two-day truce in the bloody year and a half old conflict in Yemen because of what it said were repeated violations by THIS group:

A. Salehis
B. Houthis
C. Shia
D. Sunnis

Correct Answer: B. Houthis
http://www.reuters.com/article/us-yemen-security-truce-idUSKBN13G0WS

9. Russian President Vladimir Putin was quoted as saying Russia has to respond to what is sees as threats from among American based forces in eastern Europe. This followed reports that Moscow was sending long range surface to air missiles and nuclear capable, short-range ballistic missiles to THIS non-contiguous Russian enclave sandwiched between Lithuania and Poland on the Baltic Sea.

A. Stalingrad
B. Kaliningrad
C. Crimea
D. Belarus

Correct Answer: B. Kaliningrad

http://www.reuters.com/article/us-russia-missiles-kaliningrad-idUSKBN13G0W9

10. President Obama held a brief – four minutes – conversation with Russian President Putin to discuss Syria and Ukraine on the sidelines of THIS conference in Peru:

A. SOPEC
B. OPEC
C. APEC
D. PACPEC

Correct Answer: C. APEC

http://www.reuters.com/article/us-usa-russia-idUSKBN13F0U8

Good luck!


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.

Donate_Button1

join_button

 


FOLLOW US ON TWITTER @TNWAC

THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round

tnwac logo jan15 150

THANKS TO THE SPONSORS OF THE TENNESSEE

ACADEMIC WORLDQUEST PROGRAM – FEDEX

fedex-logo1

The Tennessee World Affairs Council is a nonprofit (501c3), nonpartisan educational charity based in Nashville that works to build understanding of global issues in our communities. Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply