“What in the World?” Quiz – Week of May 21-27, 2017

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.

The only rule is to use the ‘honor system.’

Click on image for Quiz

Alternate Link to Quiz
***

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

Sebastian Williams, Atlanta, GA

Yezzie Dospil, Nashville, TN

Marcus Murphy, Chattanooga, TN

Charles Bowers, Nashville, TN

Bill Zechman, McMinnville, TN


MAY “WHAT IN THE WORLD?” QUIZ PRIZE

COUNTRY MUSIC HALL OF FAME AND MUSEUM NASHVILLE

GIFT OF FAMILY MEMBERSHIP
*

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

Week of May 14-20, 2017

1. Human rights attorney Moon Jae-in, best known for THIS policy position, won South Korea’s presidential election:
A. a pro-business economic approach
B. the desire to reduce the Korean peninsula’s nuclear arsenal
C. the desire to engage in dialog with North Korea
D. the desire to establish a hardline approach to North Korea
Correct answer: C. the desire to engage in dialog with North Korea
https://www.nytimes.com/2017/05/09/world/asia/south-korea-election-president-moon-jae-in.html?emc=edit_na_20170509&nl=breaking-news&nlid=67583361&ref=cta&_r=1

2. Starting with hospitals and doctors’ offices across the UK, then spreading to over 150 different countries, THIS event affected businesses and organizations worldwide:
A. Ransomware attack
B. Satellite outages
C. Critical shortage of antibiotics
D. Shortage of global currency reserves
Correct answer: A. Ransomware attack
http://www.bbc.com/news/technology-39913630

3. Angered by the government’s delay in paying long-promised bonuses, soldiers took to the streets in cities across THIS country, firing shots into the air and blocking roads:
A. Yemen
B. Venezuela
C. Philippines
D. Ivory Coast
Correct answer: D. Ivory Coast
http://www.reuters.com/article/us-ivorycoast-military-gunfire-idUSKBN1881B8

4. Candidates in both the U.S. and French presidential elections were the victims of hacking, making candidates in the upcoming German elections nervous. Germany’s elections will take place when?
A. July
B. September
C. October
D. November
Correct answer: B. September
http://www.reuters.com/article/us-germany-security-cyber-analysis-idUSKBN1872B2

5. Turkish president Recep Tayyip Erdoğan voiced his unequivocal opposition to the U.S.’s announcement that it would give arms to THIS group:
A. ISIS
B. the YPG, a Kurdish militia operating in Syria
C. the PKK, a Kurdish opposition group operating in Turkey
D. former Turkish military officials who fled to Syria after the attempted coup
Correct answer: B. the YPG, a Kurdish militia operating in Syria
https://www.theguardian.com/world/2017/may/10/ankara-calls-us-arming-of-kurds-fighting-isis-in-syria-a-threat-to-turkey

6. France abolished its monarchy and declared the First Republic in 1792, which was followed by other forms of government, including a military consul, a return to the monarchy, a couple of empires and a few more republics. This week, Emmanuel Macron was inaugurated as the eighth president of THIS republic, established by de Gaulle in 1958:
A. New
B. Third
C. Democratic
D. Fifth
Correct answer: D. Fifth
http://www.france24.com/en/20170514-live-france-prepares-macrons-presidential-inauguration

7. Protestors took to the streets in THIS Russian city to express their opposition to plans to demolish Soviet-era apartment blocks and resettle nearly one million residents:
A. Moscow
B. St. Petersburg
C. Novosibirsk
D. Vladivostok
Correct answer: A. Moscow
http://www.bbc.com/news/world-europe-39915830

8. A solo artist from THIS country won the 62nd annual Eurovision song contest this week, held in Kiev and marked by controversy when host country Ukraine refused to allow Russia to participate:
A. Sweden
B. Portugal
C. Italy
D. Spain
Correct answer: B. Portugal
http://www.npr.org/sections/thetwo-way/2017/05/14/528321330/salvador-sobral-of-portugal-wins-eurovision-song-contest

9. The president of THIS country pledged $124 billion this week for the Belt and Road Initiative, designed to strengthen economic ties between his nation and its trading partners in Europe, Asia, and Africa. The initiative includes support for developing nations and international organizations.
A. United States
B. Canada
C. China
D. Germany
Correct answer: C. China
http://www.bbc.com/news/world-asia-39912671

10. The World Health Organization (WHO) has declared an outbreak of THIS disease, after one person was confirmed to have died from it in the Democratic Republic of Congo:
A. Cholera
B. Ebola
C. Chikungunya
D. Yellow fever
Correct answer: B. Ebola
http://www.bbc.com/news/world-africa-39899406


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.

Donate_Button1

join_button

 


FOLLOW US ON TWITTER @TNWAC

THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round

tnwac logo jan15 150

THANKS TO THE SPONSORS OF THE TENNESSEE

ACADEMIC WORLDQUEST PROGRAM – FEDEX

fedex-logo1

The Tennessee World Affairs Council is a nonprofit (501c3), nonpartisan educational charity based in Nashville that works to build understanding of global issues in our communities. Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply