“What in the World?” Quiz – Week of June 4-10, 2017

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.

The only rule is to use the ‘honor system.’

Click on image for Quiz

Alternate Link to Quiz
***

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

Yezzie Dospil, Nashville, TN

Charles Bowers, Nashville, TN


MAY “WHAT IN THE WORLD?” QUIZ PRIZE WINNER

Charles Bowers, Nashville, TN

COUNTRY MUSIC HALL OF FAME AND MUSEUM NASHVILLE

GIFT OF FAMILY MEMBERSHIP
*

JUNE “WHAT IN THE WORLD?” QUIZ PRIZE
 

Sea Power: The History and Geopolitics of the World’s Oceans
by James Stavridis

From one of the most admired admirals of his generation—and the only admiral to serve as Supreme Allied Commander at NATO—comes a remarkable voyage through all of the world’s most important bodies of water, providing the story of naval power as a driver of human history and a crucial element in our current geopolitical path.

From the time of the Greeks and the Persians clashing in the Mediterranean, sea power has determined world power. To an extent that is often underappreciated, it still does. No one understands this better than Admiral Jim Stavridis. In Sea Power, Admiral Stavridis takes us with him on a tour of the world’s oceans from the admiral’s chair, showing us how the geography of the oceans has shaped the destiny of nations, and how naval power has in a real sense made the world we live in today, and will shape the world we live in tomorrow.

Not least, Sea Power is marvelous naval history, giving us fresh insight into great naval engagements from the battles of Salamis and Lepanto through to Trafalgar, the Battle of the Atlantic, and submarine conflicts of the Cold War. It is also a keen-eyed reckoning with the likely sites of our next major naval conflicts, particularly the Arctic Ocean, Eastern Mediterranean, and the South China Sea. Finally, Sea Power steps back to take a holistic view of the plagues to our oceans that are best seen that way, from piracy to pollution.

When most of us look at a globe, we focus on the shape of the of the seven continents. Admiral Stavridis sees the shapes of the seven seas. After reading Sea Power, you will too. Not since Alfred Thayer Mahan’s legendary The Influence of Sea Power upon History have we had such a powerful reckoning with this vital subject.

About the Author

Adm. Jim Stavridis, USN (Ret.) is a graduate of the U.S. Naval Academy who spent over 35 years on active service in the Navy. He commanded destroyers and a carrier strike group in combat and served for seven years as a four-star admiral, including nearly four years as the first Navy officer chosen as Supreme Allied Commander for Global Operations at NATO. After retiring from the Navy he was named the dean of The Fletcher School of Law and Diplomacy at Tufts University in 2013. He has written articles on global security issues for The New York Times, The Washington Post, and The Atlantic.

More information and ordering


To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

Week of May 28-June 3, 2017

1. A suicide attack at a concert in THIS English city killed 22 and left dozens injured. In response, Prime Minister Theresa May raised the UK’s terror threat level to “critical”:
A. London
B. York
C. Manchester
D. Birmingham
Correct answer: C. Manchester
http://www.bbc.com/news/uk-40023488

2. Philippine president Rodrigo Duterte declared martial law in THIS province in an effort to quell insurgents:
A. Mindanao
B. Abra
C. Bohol
D. Quezon
Correct answer: A. Mindanao
http://www.bbc.com/news/world-asia-40022529

3. Monsoon rains caused flooding and mudslides that have killed at least 103 people and displaced hundreds of thousands more in THIS island nation:
A. Haïti
B. Mauritius
C. Fiji
D. Sri Lanka
Correct answer: D. Sri Lanka
http://www.bbc.com/news/world-asia-40070660

4. Burundian president Pierre Nkurunziza’s initiative to bring about order and “moralize” society requires that Burundians do THIS:
A. Report all acts of dishonesty
B. Marry if they are co-habitating
C. Stop gambling
D. Take an oath to pay taxes
Correct answer: B. Marry if they are cohabitating
http://www.bbc.com/news/world-africa-40063401

5. Egyptian president Abdel Fattah al-Sisi ordered airstrikes on camps in THIS country, believed to be training grounds for the gunmen who opened fire on buses of Coptic Christians headed to mass in Egypt:
A. Libya
B. Jordan
C. Sudan
D. Chad
Correct answer: A. Libya
http://www.reuters.com/article/us-egypt-security-idUSKBN18M10P

6. Facing growing public protests against a scandal-ridden government, the president of Brazil deployed troops to contain the crowds of demonstrators, but ended the deployment when it was met with wide-spread criticism. Who is currently president of Brazil?
A. Dilma Rousseff
B. Fernando Henrique Cardoso
C. Luis Inácio Lula da Silva
D. Michel Temer
Correct answer: D. Michel Temer
http://www.reuters.com/article/us-brazil-politics-idUSKBN18L2MW

7. Facing a marked increase in measles cases, the government of THIS European nation has instituted fines for parents who do not consult a physician about having their children vaccinated:
A. France
B. Germany
C. Spain
D. Switzerland
Correct answer: B. Germany
http://www.bbc.com/news/world-europe-39915830

8. In the interests of being more eco-friendly, the Wacken Open Air hard rock festival, held annually in Germany, will feature THIS new way of meeting the needs of attendees, designed to use fewer resources than traditional methods:
A. Mass drone shipments of food
B. A beer pipeline
C. Reclaimed and treated gray water for showers
D. Composting toilets
Correct answer: B. A beer pipeline
http://www.bbc.com/news/world-europe-40060394

9. A power supply problem with THIS UK airline’s global computer network left thousands of passengers stranded across Great Briain, and forced the cancellation of all flights out of London’s Gatwick and Heathrow airports.
A. Ryan Air
B. Easy Jet
C. Virgin Atlantic
D. British Airways
Correct answer: D. British Airways
http://www.reuters.com/article/us-britain-airports-idUSKBN18N0DN?il=0

10. The leaders of Japan, Germany, France, Great Britain, Canada, and Italy urged United States president Donald Trump to honor THIS international agreement at the G7’s annual summit this week.
A. Convention on the Rights of Persons with Disabilities
B. Global Plan of Action to Prevent Trafficking in Persons
C. Paris Agreement
D. Kyoto Protocol
Correct answer: C. Paris Agreement
http://www.reuters.com/article/us-g7-summit-idUSKBN18L2ZU?il=0


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.

Donate_Button1

join_button

 


FOLLOW US ON TWITTER @TNWAC

THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round

tnwac logo jan15 150

THANKS TO THE SPONSORS OF THE TENNESSEE

ACADEMIC WORLDQUEST PROGRAM – FEDEX

fedex-logo1

The Tennessee World Affairs Council is a nonprofit (501c3), nonpartisan educational charity based in Nashville that works to build understanding of global issues in our communities. Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply