“What in the World?” Quiz – Week of June 18-24, 2017

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.

The only rule is to use the ‘honor system.’

Click on image for Quiz

Alternate Link to Quiz
***

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

Pat Miletich, Nashville, TN

Colleen Ryan, Nashville, TN

Pratik Yedla, Huntsville, AL

Charles Bowers, Nashville, TN


JUNE “WHAT IN THE WORLD?” QUIZ PRIZE
 

Sea Power: The History and Geopolitics of the World’s Oceans
by James Stavridis

From one of the most admired admirals of his generation—and the only admiral to serve as Supreme Allied Commander at NATO—comes a remarkable voyage through all of the world’s most important bodies of water, providing the story of naval power as a driver of human history and a crucial element in our current geopolitical path.

From the time of the Greeks and the Persians clashing in the Mediterranean, sea power has determined world power. To an extent that is often underappreciated, it still does. No one understands this better than Admiral Jim Stavridis. In Sea Power, Admiral Stavridis takes us with him on a tour of the world’s oceans from the admiral’s chair, showing us how the geography of the oceans has shaped the destiny of nations, and how naval power has in a real sense made the world we live in today, and will shape the world we live in tomorrow.

Not least, Sea Power is marvelous naval history, giving us fresh insight into great naval engagements from the battles of Salamis and Lepanto through to Trafalgar, the Battle of the Atlantic, and submarine conflicts of the Cold War. It is also a keen-eyed reckoning with the likely sites of our next major naval conflicts, particularly the Arctic Ocean, Eastern Mediterranean, and the South China Sea. Finally, Sea Power steps back to take a holistic view of the plagues to our oceans that are best seen that way, from piracy to pollution.

When most of us look at a globe, we focus on the shape of the of the seven continents. Admiral Stavridis sees the shapes of the seven seas. After reading Sea Power, you will too. Not since Alfred Thayer Mahan’s legendary The Influence of Sea Power upon History have we had such a powerful reckoning with this vital subject.

About the Author

Adm. Jim Stavridis, USN (Ret.) is a graduate of the U.S. Naval Academy who spent over 35 years on active service in the Navy. He commanded destroyers and a carrier strike group in combat and served for seven years as a four-star admiral, including nearly four years as the first Navy officer chosen as Supreme Allied Commander for Global Operations at NATO. After retiring from the Navy he was named the dean of The Fletcher School of Law and Diplomacy at Tufts University in 2013. He has written articles on global security issues for The New York Times, The Washington Post, and The Atlantic.

More information and ordering


To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

Week of June 11-17, 2017

1. Twin terrorist attacks in Teheran targeted the Iranian parliament, as well as THIS sacred site.
A. Vank Cathedral
B. Zoroastrian Fire Temple
C. Masoleum of Ayatollah Ruhollah Khomeini
D. Imam Reza Shrine
Correct answer: C. Masoleum of Ayatollah Ruhollah Khomeini
http://www.npr.org/sections/thetwo-way/2017/06/08/532061625/death-toll-in-tehran-attack-rises-iranian-official-calls-u-s-response-repugnant

2. Clotilde Nonnez, a 56-year old yoga teacher in Paris, is suing the French government for failing to protect her from what?
A. Pollution
B. Terrorism
C. Capitalism
D. Medical malpractice
Correct answer: A. Pollution
http://www.bbc.com/news/world-europe-40185217

3. A called election in the UK brought a stunning upset as British voters deprived Theresa May’s Conservative Party of the seats it needed to have an absolute majority in parliament. Now Mrs. May is busy hammering out a coalition deal with THIS party, to ensure she can remain as prime minister and begin negotiating the terms of BREXIT.
A. Labour
B. Liberal Democrats
C. UK Independence Party (Ukip)
D. Democratic Unionist Party (DUP)
Correct answer: D. Democratic Unionist Party (DUP)
http://www.bbc.com/news/election-2017-40236152

4. Catalonia announced this weekend that it will hold a referendum on October 1 to decide whether or not to secede from Spain. Which of the following statements is NOT true?
A. Catalonia accounts for 20% of Spain’s economy
B. If it secedes, Catalonia would have to apply to join the European Union
C. Although the majority of Catalonians support a referendum, less than half support leaving
D. If it passes, the referendum will be binding, leaving Madrid no way to cancel the vote
Correct answer: D. If it passes, the referendum will be binding, leaving Madrid no way to cancel the vote
http://www.npr.org/sections/thetwo-way/2017/06/09/532276976/catalonia-to-hold-referendum-in-october-on-leaving-spain

5. The International Olympic Committee (IOC) announced this week that it had doubled the number of mixed-gender events planned for the summer 2020 games. The IOC has also added 5 new sports, including surfing and skateboarding, to the 2020 games, which will be held in THIS city.
A. Pyeongchang
B. Tokyo
C. Beijing
D. Doha
Correct answer: B. Tokyo
http://www.npr.org/sections/thetwo-way/2017/06/09/532256014/olympics-shift-ioc-doubles-number-of-mixed-gender-events-adds-5-sports

6. The coastal town of Knysna, located along South Africa’s famed Garden Route, has seen 10,000 of its inhabitants evacuated due to THIS natural disaster.
A. Flooding
B. Earthquakes
C. Mudslides
D. Wildfires
Correct answer: D. Wildfires
http://www.bbc.com/news/world-africa-40199270

7. Turkey has arrested the chief of THIS human rights organization’s Turkish office for alleged connections to the 2016 coup.
A. Human Rights Watch
B. Amnesty International
C. Doctors Without Borders
D. International Red Crescent
Correct answer: B. Amnesty International
http://www.bbc.com/news/world-europe-40236174

8. Officials from THIS Horn of Africa nation announced that they would run out of emergency food aid for 7.8 million people by the end of June, further escalating what the UN has called, “the worst humanitarian crisis since 1945.”
A. Kenya
B. Ethiopia
C. Somalia
D. Eritrea
Correct answer: B. Ethiopia
http://www.reuters.com/article/us-ethiopia-drought-idUSKBN1910M0

9. The extradition of Roxana Baldetti, former Vice-President of THIS Central American nation, is currently being sought for allegations that she conspired to smuggle cocaine into the US.
A. Honduras
B. Panama
C. Costa Rica
D. Guatemala
Correct answer: D. Guatemala
http://www.bbc.com/news/world-latin-america-40200688

10. In what the UN Office for the Coordination of Humanitarian Affairs called an epidemic of “unprecedented scale,” the number of cases of THIS disease just passed 100,000 in Yemen.
A. Ebola
B. Measles
C. Cholera
D. Influenza
Correct answer: C. Cholera
http://www.bbc.com/news/world-middle-east-40200017


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.

Donate_Button1

join_button

 


FOLLOW US ON TWITTER @TNWAC

THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round

tnwac logo jan15 150

THANKS TO THE SPONSORS OF THE TENNESSEE

ACADEMIC WORLDQUEST PROGRAM – FEDEX

fedex-logo1

The Tennessee World Affairs Council is a nonprofit (501c3), nonpartisan educational charity based in Nashville that works to build understanding of global issues in our communities. Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply