“What in the World?” Quiz – Week of July 8-14, 2018

Donate_Button1

Don’t forget to JOIN as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.


Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.

Alternate Link to Quiz ***

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

Cynthia Melcher, Springfield, Massachusetts

Tim Horgan, New Hampshire

Lori Odom, Nashville, Tennessee

Elaine Loughlin, Nashville, Tennessee

Anthony Campanella, Avola, Italy

Carson Turner, Murfreesboro, Tennessee

David Hillinck, Huntsville, Alabama

Steve Goddard, Nashville, Tennessee

Mike Bush, Nashville, Tennessee

Keith Simmons, Nashville, Tennessee

Charles Bowers, Nashville, Tennessee

(If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join )


JULY 2018 MONTHLY PRIZE

“Us vs. Them: The Failure of Globalism”

by Ian Bremmer

Review

Source: Amazon.com

About the Author

More Information and Ordering

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

Week of Jul 1-7, 2018

1. Rescuers have deployed sniffer dogs, drones, expert divers, and an international volunteer force to find 12 boys and their soccer coach, believed to be trapped inside a flooded cave network in THIS country:

A. China
B. Vietnam
C. Thailand
D. Cambodia

Correct Response: C. Thailand
https://www.bbc.com/news/world-asia-44652397

2. Turkish President Recep Tayyip Erdogan won re-election last week. This was Turkey’s first presidential election after its citizens voted to reform their government’s structure by doing THIS:

A. Imposing term limits on all elected officials
B. Imposing a check on the presidency by granting the legislature more power
C. Bestowing sweeping powers to the executive branch, including the possibility of running for multiple terms
D. Abolishing the legislature

Correct Response: C. Bestowing sweeping powers to the executive branch, including the possibility of running for multiple terms
https://www.nytimes.com/2018/06/24/world/europe/turkey-election-erdogan.html

3. For the first time since 1969, an American will not head THIS UN agency. After three rounds of voting, Ken Isaacs, whose negative remarks about Islam drew widespread condemnation during his candidacy, lost his bid to head the agency in question to Antonio Vitorino, a former EU commissioner from Portugal:

A. Human Rights Council
B. International Organization for Migration
C. World Health Organization
D. International Monetary Fund

Correct Response: B. Internal Organization for Migration
https://www.bbc.com/news/world-europe-44661089

4. Citing the tariffs imposed on steel and aluminum by the U.S. on imports from Europe, and the EU’s retaliatory imports on U.S. products, THIS iconic American company announced this week that it will be shifting some of its production overseas:

A. Levi Strauss
B. Jack Daniel’s
C. Harley-Davidson
D. General Motors

Correct Response: C. Harley-Davidson
http://fortune.com/2018/06/26/harley-davidson-moving-production-overseas/

5. Officials in Cape Town, South Africa announced this week that “day zero,” or the day the city runs out of THIS, would not occur in 2018, or in 2019, if citizens continue to follow strict conservation guidelines:

A. Water
B. Gas
C. Electricity
D. Wheat

Correct Response: A. Water
https://www.npr.org/2018/06/28/624397903/cape-town-averts-day-zero-by-limiting-water-use

6. After a weekend summit with other EU leaders focused on finding solutions to THIS issue, it seems likely that German Chancellor Angela Merkel will be able to maintain her party’s coalition with Bavarian conservatives, the alliance currently keeping her in power:

A. Tariffs on U.S. products
B. How to handle migrants and refugees
C. The Syrian conflict
D. Brexit

Correct Response: B. How to handle migrants and refugees
https://www.reuters.com/article/us-europe-migrants-germany/bavarian-csu-welcomes-merkels-migration-deals-ahead-of-sunday-crisis-meeting-idUSKBN1JQ0DQ

7. French President Emmanuel Macron’s government announced this week that it was modifying a government requirement abolished in the 1990s and replacing it with THIS new requirement for all 16-year olds:

A. Mandatory national service
B. Mandatory military service
C. Mandatory language training
D. Mandatory driver training

Correct Response: A. Mandatory national service
https://www.cnn.com/2018/06/28/europe/france-national-service-trnd/index.html

8. The U.S. Supreme Court issued a decision that upheld the Trump administration’s 2017 travel ban, which prohibits some travelers from certain countries from entering the U.S. Which of the following countries is NOT on the travel ban list?

A. Iraq
B. Venezuela
C. North Korea
D. Libya

Correct Response: A. Iraq
https://www.washingtonpost.com/politics/courts_law/supreme-court-upholds-trump-travel-ban/2018/06/26/b79cb09a-7943-11e8-80be-6d32e182a3bc_story.html

9. Mexicans will head to the polls to elect a new president: Who currently holds that office?

A. Vicente Fox
B. Andrés Manuel López Obrador
C. Felipe Calderón
D. Enrique Peña Nieto

Correct Response: D. Enrique Peña Nieto
https://www.nbcnews.com/news/latino/ahead-elections-mexicans-say-they-want-change-stop-violence-n887421

10. THIS nation’s team won the 2014 FIFA World Cup, but failed to qualify for the second round in the 2018 tournament. This is the first time since 1938 that the national team in question will not participate past the first round:

A. Italy
B. Germany
C. Brazil
D. Argentina

Correct Response: B. Germany
https://www.usatoday.com/story/sports/soccer/2018/06/27/defending-champion-germany-eliminated-from-world-cup/36423795/

COPYRIGHT 2018, Tennessee World Affairs Council


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.

Donate_Button1

join_button


SUPPORT OF TNWAC’S EDUCATION OUTREACH

THANKS TO BELMONT UNIVERSITY’S CENTER FOR INTERNATIONAL BUSINESS

THANKS TO THE AWC FAMILY FOUNDATION

THANKS TO THE NASHVILLE AREA CHAMBER OF COMMERCE, INTERNATIONAL BUSINESS COUNCIL


THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3 cmhof-logo-round


THE MISSION of the nonprofit, nonpartisan Tennessee World Affairs Council is to promote international awareness, understanding and connections to enhance the region’s global stature and to prepare Tennesseans to thrive in our increasingly complex and connected world.

THE VISION of  the Tennessee World Affairs Council is a well-informed community that thinks critically about the world and the impact of global events.   


Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply