“What in the World?” Quiz – Week of July 1-7, 2018

Donate_Button1

Don’t forget to JOIN as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.


Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.

Alternate Link to Quiz ***

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

Charles Bowers, Nashville, TN

Drew Lorelli, Washington, DC

Pat Miletich, Nashville, TN

Yezzie Dospil, Nashville, TN

Anthony Campanella, Avola, Italy

David Hillinck, Hunstville, AL

(If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join )


JULY 2018 MONTHLY PRIZE

“Us vs. Them: The Failure of Globalism”

by Ian Bremmer

Review

Source: Amazon.com

About the Author

More Information and Ordering

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

Week of Jun 24-30, 2018

1. This week Jacinda Ardern, prime minister of New Zealand, gave birth to her first child and became the first leader to take maternity leave while in office, but she’s the second world leader to give birth while in power. Which of the following women was the first?

A. Margaret Thatcher, prime minister of the United Kingdom
B. Golda Meir, prime minister of Israel
C. Benazir Bhutto, prime minister of Pakistan
D. Dilma Rousseff, president of Brazil

Correct Response: C. Benazir Bhutto, prime minister of Pakistan
https://www.cnbc.com/2018/06/22/new-zealand-prime-minister-jacinda-ardern-gave-birth-to-her-first-child.html

2. The United States announced this week that it will withdraw from membership in THIS United Nations organization, because of what UN Ambassador Nikki Haley called the organization’s, “disproportionate focus and unending hostility toward Israel”:

A. UN Human Rights Council
B. International Court of Justice
C. UN Security Council
D. General Assembly

Correct Response: A. UN Human Rights Council
https://www.cnn.com/2018/06/19/politics/haley-pompeo-human-rights-bias/index.html

3. The Office of the UN High Commissioner for Human Rights (OHCR) issued a report this week stating that security forces in THIS nation carry out “unjustified killings without any apparent consequences,” signaling that the rule of law is almost non-existent:

A. Honduras
B. El Salvador
C. Nicaragua
D. Venezuela

Correct Response: D. Venezuela
https://www.thestar.com/news/world/2018/06/22/basic-human-rights-being-chiseled-away-in-venezuela-un-report.html

4. BMW and THIS major European manufacturer stated that, unless the Theresa May’s government can come up with clear trade guidelines with the EU by August, they will shut down all their UK facilities and stop doing business there, ahead of Brexit. Their departure could mean the loss of hundreds of thousands of jobs in Britain:

A. Peugeot
B. BASF
C. Airbus
D. GlaxoSmithKline

Correct Response: C. Airbus
https://www.theguardian.com/politics/2018/jun/22/theresa-may-will-listen-to-airbus-brexit-concerns-no-10-says

5. The leaders of North and South Korea have agreed to THIS action, set for August:

A. Denuclearizing the Korean Peninsula
B. Ending the Korean War
C. Reunification of the two Koreas
D. Reunions of families separated by the Korean conflict

Correct Response: D. Reunions of families separated by the Korean conflict
https://www.reuters.com/article/us-northkorea-southkorea-reunion/north-and-south-korea-agree-to-round-of-reunions-of-divided-families-idUSKBN1JI076

6. Forty female inspectors finished their training and are ready to begin working in Saudia Arabia as the nation ends a ban that made it illegal for women to do THIS:

A. Traveling without a male family member
B. Working for the government
C. Driving
D. Voting in municipal and regional elections

Correct Response: C. Driving
https://www.reuters.com/article/us-saudi-women-driving-inspectors/saudi-female-accident-inspectors-prepare-for-women-driving-idUSKBN1JI106

7. After declaring bankruptcy in 2017, THIS three-time Wimbledon champion now finds himself embroiled in a scandal over a fake diplomatic passport from the Central African Republic (CAR). The tennis pro in question claims that the diplomatic passport he holds as a sports and culture attaché to the EU on behalf of the CAR grants him diplomatic immunity from any further judicial proceedings related to his bankruptcy filing:

A. Rafael Nadal
B. Boris Becker
C. Andy Murray
D. Ivan Lendl

Correct Response: B. Boris Becker
https://www.bbc.com/news/world-africa-44581763

8. This week, U.S. officials announced that the North Korea would dismantle its ballistic missile test site, Sohae, as President Trump announced after his June 12 summit with Kim Jong-un. North Korea has not formally agreed to the dismantling of any weapons facilities, and independent watchdog groups report no activity indicating that the nation is doing so; when asked to comment on the purported dismantling of Sohae, THIS person, the US secretary of defense stated, “The detailed negotiations have not begun. I wouldn’t expect that at this point”:

A. Jim Mattis
B. Sarah Huckabee Sanders
C. Mike Pompeo
D. Steven Miller

Correct Response: A. Jim Mattis
https://www.reuters.com/article/us-northkorea-usa-site/u-s-identifies-north-korea-missile-test-site-it-says-kim-committed-to-destroy-idUSKBN1JH02B

9. In retaliation for U.S.-imposed tariffs that began June 1 on steel and aluminum imported from the EU, U.S. products—from bourbon to electronics—are now subject to a range of tariffs when they arrive in Europe. A tariff of THIS percentage, levied on clothing, bedding, sun lamps and tanning beds, is the highest:

A. 20%
B. 30%
C. 40%
D. 50%

Correct Response: D. 50%
https://www.npr.org/2018/06/22/622488352/eu-tariffs-take-effect-retaliating-for-trumps-taxes-on-imported-steel-and-alumin

10. After public outcry, both at home and abroad, President Trump ended the unpopular practice of separating children from their parents, part of his administration’s “zero-tolerance” policy on THIS issue:

A. Voter fraud
B. Illegal immigration
C. Opiod abuse
D. Hate crimes

Correct Response: B. Illegal immigration
https://www.reuters.com/article/us-usa-immigration/parted-at-u-s-border-by-trump-policy-migrants-seek-their-children-idUSKBN1JI1CI

COPYRIGHT 2018, Tennessee World Affairs Council


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.

Donate_Button1

join_button


SUPPORT OF TNWAC’S EDUCATION OUTREACH

THANKS TO BELMONT UNIVERSITY’S CENTER FOR INTERNATIONAL BUSINESS

THANKS TO THE AWC FAMILY FOUNDATION

THANKS TO THE NASHVILLE AREA CHAMBER OF COMMERCE, INTERNATIONAL BUSINESS COUNCIL


THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3 cmhof-logo-round


THE MISSION of the nonprofit, nonpartisan Tennessee World Affairs Council is to promote international awareness, understanding and connections to enhance the region’s global stature and to prepare Tennesseans to thrive in our increasingly complex and connected world.

THE VISION of  the Tennessee World Affairs Council is a well-informed community that thinks critically about the world and the impact of global events.   


Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply