“What in the World?” Quiz – Week of Jan 15-21, 2017

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports. Follow @TNWAC for #TNWACquiz news reports.

******

Click on image for Quiz

Alternate Link to Quiz
***

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

Patricia Miletich, Nashville, TN

Pratik Yedla, Huntsville, AL

Charles Bowers, Nashville, TN

Patricia Paiva, Nashville, TN

Yezzie Dospil, Nashville, TN

Nancy Seligson, Monkton, MD


JANUARY PRIZE FOR THE WHAT IN THE WORLD? QUIZ
haass-book

A World in Disarray: American Foreign Policy and the Crisis of the Old Order

By Richard Haass

An examination of a world increasingly defined by disorder and a United States unable to shape the world in its image, from the president of the Council on Foreign Relations

Things fall apart; the center cannot hold. The rules, policies, and institutions that have guided the world since World War II have largely run their course. Respect for sovereignty alone cannot uphold order in an age defined by global challenges from terrorism and the spread of nuclear weapons to climate change and cyberspace. Meanwhile, great power rivalry is returning. Weak states pose problems just as confounding as strong ones. The United States remains the world’s strongest country, but American foreign policy has at times made matters worse, both by what the U.S. has done and by what it has failed to do. The Middle East is in chaos, Asia is threatened by China’s rise and a reckless North Korea, and Europe, for decades the world’s most stable region, is now anything but. As Richard Haass explains, the election of Donald Trump and the unexpected vote for “Brexit” signals that many in modern democracies reject important aspects of globalization, including borders open to trade and immigrants.

In A World in Disarray, Haass argues for an updated global operating system—call it world order 2.0—that reflects the reality that power is widely distributed and that borders count for less. One critical element of this adjustment will be adopting a new approach to sovereignty, one that embraces its obligations and responsibilities as well as its rights and protections. Haass also details how the U.S. should act towards China and Russia, as well as in Asia, Europe, and the Middle East. He suggests, too, what the country should do to address its dysfunctional politics, mounting debt, and the lack of agreement on the nature of its relationship with the world.

A World in Disarray is a wise examination, one rich in history, of the current world, along with how we got here and what needs doing. Haass shows that the world cannot have stability or prosperity without the United States, but that the United States cannot be a force for global stability and prosperity without its politicians and citizens reaching a new understanding.

Source: Amazon.com

About the Author

Dr. Richard Haass is president of the non-partisan Council on Foreign Relations. He served as the senior Middle East advisor to President George H.W. Bush and as Director of the Policy Planning Staff under Secretary of State Colin Powell. A recipient of the Presidential Citizens Medal, the State Department’s Distinguished Honor Award, and the Tipperary International Peace Award, he is also the author or editor of twelve books on foreign policy and international relations. Dr. Haass lives in New York.

More Info About This Book


To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

Week of Jan 8-14, 2017

1. The death this week of this former President of Iran (1989-1997) is seen as a loss to the reform movement in Tehran. He was seen as a leader and figurehead and remained influential in Iranian politics.

A. Mahmoud Ahmadinejad
B. Mohammad Khatami
C. Hashemi Rafsanjani
D. Hassan Rouhani
Correct Answer: C

2. A terrorist attack in Jerusalem left four dead and 17 injured after a truck was driven into a crowd at a bus stop. Prime Minister Netanyahu said the driver, who was shot dead at the scene, appeared to be inspired by THIS group:

A. Al Qaeda
B. Hezbollah
C. Hamas
D. Islamic State
Correct Answer: D

3. A comprehensive report from the American Intelligence Community was released on Friday detailing the Russian cyber attack on the 2016 U.S. election. It included specific charges that hacking was carried out by Russian military intelligence, also known as:

A. The KGB
B. The GRU
C. The FSB
D. The MID
Correct Answer: B

4. A State Department official said Thursday that North Korea showed a “qualitative” improvement in its drive to field a nuclear ICBM able to reach the United States. Last year Pygonyang conducted two nuclear device tests and at least 24 missile tests worrying officials who see military action against the country as the only alternative to negotiations which have had little success in the past. The so-called “Six-Party” talks aimed at reversing nuclear weapons developments in North Korea included all of these countries except:

A. Japan
B. Russia
C. China
D. Taiwan
Correct Answer: D
http://www.reuters.com/article/us-northkorea-usa-japan-southkorea-idUSKBN14Q00R

5. A truck bomb exploded in a commercial district of rebel-held Azaz, Syria, killing as many as 60 people on Saturday. Azaz, according to the New York Times is a hub for anti-government forces and people displaced from Aleppo. It is located near the Syrian border with this country:

A. Turkey
B. Lebanon
C. Iraq
D. Jordan
Correct Answer: A

6. South Korean officials claim China may be countering deployment of an American weapon system, aimed at countering North Korean ballistic missiles, with unspecified actions against Seoul. Beijing objects to the fielding of this defensive weapon in South Korea:

A. ATACMS
B. F-35
C. SLBM
D. THAAD
Correct Answer: D
http://www.reuters.com/article/us-southkorea-china-idUSKBN14P2I8

7. Outspoken Philippine President Rodrigo Duterte offered hope for his country to become allied with THIS foreign power during a visit of two of its warships to Manila. He welcomed the crews as friends and said, “Anytime you want to dock here for anything, for play, for replenish(ing) supplies, or maybe our ally to protect us.” Duterte was referring to:

A. China
B. Russia
C. Japan
D. United Kingdom
Correct Answer: B
http://www.reuters.com/article/us-philippines-russia-duterte-idUSKBN14Q0Z0

8. The search for flight 370, which disappeared in March 2014, will officially end this month according to the transport minister of THIS country.

A. Indonesia
B. Singapore
C. Thailand
D. Malaysia
Correct Answer: D
http://www.reuters.com/article/us-malaysia-airlines-mh-idUSKBN14Q15I

9. NATO forces are conducting exercises this month in Eastern Europe aimed at demonstrating strength and resolve. The military drills include deployment of hundreds of American tanks, trucks and other equipment and around 4,000 U.S. troops. NATO officials said such deployments are important to send a signal to Moscow after provocations such as the annexation of this region.

A. Crimea
B. Donbass
C. Moldova
D. Chechnya
Correct Answer: A
http://www.reuters.com/article/us-nato-russia-idUSKBN14Q1VC

10. A group called the “Delta Avengers” announced it would increase attacks on the government of this Opec member-country to increase pressure for concessions. In the past attacks on oil facilities and installations in the river delta region of the country have caused disruptions as militants sought remedies to problems of poverty and oil pollution. THIS country of 170 million people is:

A. Ivory Coast
B. Niger
C. Nigeria
D. Ghana
Correct Answer: C
http://www.reuters.com/article/us-nigeria-oil-militants-idUSKBN14Q2HN


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.

Donate_Button1

join_button

 


FOLLOW US ON TWITTER @TNWAC

THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round

tnwac logo jan15 150

THANKS TO THE SPONSORS OF THE TENNESSEE

ACADEMIC WORLDQUEST PROGRAM – FEDEX

fedex-logo1

The Tennessee World Affairs Council is a nonprofit (501c3), nonpartisan educational charity based in Nashville that works to build understanding of global issues in our communities. Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply