“What in the World?” Quiz – Week of Jan 1-7, 2017

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports. Follow @TNWAC for #TNWACquiz news reports.

***

Loading…

***

Click on image for Quiz

Alternate Link to Quiz
***

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

Sebastian Williams, Atlanta, GA

Patricia Paiva, Nashville, TN

John Rockford, Huntsville, AL

Cole Maxwell, Upper Darby, PA

Benjamin Raiford, Huntsville, AL

Charles Bowers, Nashville, TN


CONGRATULATIONS CARLOS RUIZ OF NASHVILLE

DECEMBER PRIZE FOR THE WHAT IN THE WORLD? QUIZ

book-friedman

"Thank You for Being Late: An Optimist's Guide to Thriving in the Age of Accelerations" By Thomas Friedman | More Info About This Book


JANUARY PRIZE FOR THE WHAT IN THE WORLD? QUIZ
haass-book

A World in Disarray: American Foreign Policy and the Crisis of the Old Order

By Richard Haass

An examination of a world increasingly defined by disorder and a United States unable to shape the world in its image, from the president of the Council on Foreign Relations

Things fall apart; the center cannot hold. The rules, policies, and institutions that have guided the world since World War II have largely run their course. Respect for sovereignty alone cannot uphold order in an age defined by global challenges from terrorism and the spread of nuclear weapons to climate change and cyberspace. Meanwhile, great power rivalry is returning. Weak states pose problems just as confounding as strong ones. The United States remains the world’s strongest country, but American foreign policy has at times made matters worse, both by what the U.S. has done and by what it has failed to do. The Middle East is in chaos, Asia is threatened by China’s rise and a reckless North Korea, and Europe, for decades the world’s most stable region, is now anything but. As Richard Haass explains, the election of Donald Trump and the unexpected vote for “Brexit” signals that many in modern democracies reject important aspects of globalization, including borders open to trade and immigrants.

In A World in Disarray, Haass argues for an updated global operating system—call it world order 2.0—that reflects the reality that power is widely distributed and that borders count for less. One critical element of this adjustment will be adopting a new approach to sovereignty, one that embraces its obligations and responsibilities as well as its rights and protections. Haass also details how the U.S. should act towards China and Russia, as well as in Asia, Europe, and the Middle East. He suggests, too, what the country should do to address its dysfunctional politics, mounting debt, and the lack of agreement on the nature of its relationship with the world.

A World in Disarray is a wise examination, one rich in history, of the current world, along with how we got here and what needs doing. Haass shows that the world cannot have stability or prosperity without the United States, but that the United States cannot be a force for global stability and prosperity without its politicians and citizens reaching a new understanding.

Source: Amazon.com

About the Author

Dr. Richard Haass is president of the non-partisan Council on Foreign Relations. He served as the senior Middle East advisor to President George H.W. Bush and as Director of the Policy Planning Staff under Secretary of State Colin Powell. A recipient of the Presidential Citizens Medal, the State Department's Distinguished Honor Award, and the Tipperary International Peace Award, he is also the author or editor of twelve books on foreign policy and international relations. Dr. Haass lives in New York.

More Info About This Book


To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We'll post the answers and the names of the winner(s) in next week's quiz.

Here's last week's questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

Week of Dec 25-31

1. In the wake of a Security Council vote against its settlement expansion policy, which nation announced it was reconsidering its membership in the UN?
A. Russia
B. Iran
C. China
D. Israel
Correct Answer: D. Israel
https://www.theguardian.com/world/2016/dec/24/israel-rejects-shameful-un-resolution-amid-criticism-of-netanyahu

2. Economic woes continue to plague Mauricio Marci's first year in office as president of which nation?
A. Brazil
B. Argentina
C. Colombia
D. Peur
Correct Answer: B. Argentina
http://www.economist.com/news/americas/21712129-end-reformist-presidents-long-honeymoon-recession-emboldens-argentinas-opposition?frsc=dg%7Cc

3. Typhoon “Nock-ten” was bearing down on which Pacific nation, threatening to disrupt Christmas Day festivities?
A. Malaysia
B. Australia
C. Philippines
D. Indonesia
Correct Answer: C. Philippines
http://www.reuters.com/article/us-asia-storm-philippines-idUSKBN14D067

4. A Russian military transport aircraft enroute from Moscow to Latakia, Syria carrying a famous military musical ensemble crashed shortly after takeoff from this Black Sea city:
A. Yalta
B. Odessa
C. Sochi
D. Sevastopol
Correct Answer: C. Sochi
http://www.aljazeera.com/news/2016/12/russian-jet-crashes-black-sea-search-operation-161225193405049.html

5. The government of Pierre Nkurunziza, president of Burundi, has halted legal action against which organizations operating in his country? The work of these organizations had been suspended pending litigation, on the grounds that they had interfered in Mr. Nkurunziza's run for a third term.
A. Religious organizations
B. Non-governmental organizations
C. Political opposition groups
D. Paramilitary groups
Correct Answer: B. Non-governmental organizations
http://www.reuters.com/article/us-burundi-politics-idUSKBN14D0FJ

6. President Muhammadu Buhari of Nigeria announced that his nation's army had captured a key training camp belonging to which terrorist organization?
A. ISIS
B. Boko Haram
C. Al Qaeda in the Islamic Maghreb
D. Al Nusra
Correct Answer: B. Boko Haram
http://www.reuters.com/article/us-nigeria-security-idUSKBN14D09L

7. The easing of sanction against Iran has led its leaders to begin replacing the nation's aging aircraft. Iranian leaders have negotiated a deep discount on an order placed with which aircraft manufacturer?
A. Airbus
B. Boeing
C. Qantas
D. Rolladen-Schneider
Correct Answer: B. Boeing
http://www.reuters.com/article/us-iran-boeing-discount-idUSKBN14E0AC

8. A producer with which major news outlet has been arrested in Egypt on charges of provoking sedition:
A. BBC
B. Al Jazeera
C. Xinhua
D. TASS
Correct Answer: B. Al Jazeera
http://www.reuters.com/article/us-egypt-qatar-jazeera-idUSKBN14E0BR

9. Chinese officials in the city of Suzhou have halted the sale of some products due to confirmed cases of what?
A. SARS
B. Bird flu
C. Swine flu
D. Hepatitis A
Correct Answer: B. Bird flu
http://www.reuters.com/article/us-health-birdflu-china-idUSKBN14E040

10. Two Libyan hijackers surrendered this week after diverting an internal Libyan Air flight to Malta. The two men pledged their loyalty to Muammar Gaddafi, the man who led Libya for over 40 years, and whose death has left Libya without a commonly recognized government. In which year did Gaddafi die?
A. 2009
B. 2010
C. 2011
D. 2012
Correct Answer: C. 2011
http://www.reuters.com/article/us-libya-airplane-idUSKBN14C12E

Good luck!


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.

Donate_Button1

join_button

 


FOLLOW US ON TWITTER @TNWAC

THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round

tnwac logo jan15 150

THANKS TO THE SPONSORS OF THE TENNESSEE

ACADEMIC WORLDQUEST PROGRAM – FEDEX

fedex-logo1

The Tennessee World Affairs Council is a nonprofit (501c3), nonpartisan educational charity based in Nashville that works to build understanding of global issues in our communities. Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply