“What in the World?” Quiz – Week of Feb 26-Mar 4, 2017

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports. Follow @TNWAC for #TNWACquiz news reports.

The only rule is to use the ‘honor system.’

Click on image for Quiz

Alternate Link to Quiz
***

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

David Hillinck, Huntsville, AL

Elaine Loughlin, Nashville, TN

Amanda Boeing, Nashville, TN

RJ Lillibridge, Nashville TN

Yezzie Dospil, Nashville, TN

David Bordenkircher, Nashville, TN

Margaret Franklin, Nashville, TN

Charles Bowers, Nashville, TN


 FEBRUARY PRIZE FOR THE WHAT IN THE WORLD? QUIZ

The Big Stick: The Limits of Soft Power and the Necessity of Military Force

by Eliot A. Cohen

“Speak softly and carry a big stick” Theodore Roosevelt famously said in 1901, when the United States was emerging as a great power. It was the right sentiment, perhaps, in an age of imperial rivalry but today many Americans doubt the utility of their global military presence, thinking it outdated, unnecessary or even dangerous.

In The Big Stick, Eliot A. Cohen—a scholar and practitioner of international relations—disagrees. He argues that hard power remains essential for American foreign policy. While acknowledging that the US must be careful about why, when, and how it uses force, he insists that its international role is as critical as ever, and armed force is vital to that role.

Cohen explains that American leaders must learn to use hard power in new ways and for new circumstances. The rise of a well-armed China, Russia’s conquest of Crimea and eastern Ukraine, nuclear threats from North Korea and Iran, and the spread of radical Islamist movements like ISIS are some of the key threats to global peace. If the United States relinquishes its position as a strong but prudent military power, and fails to accept its role as the guardian of a stable world order we run the risk of unleashing disorder, violence and tyranny on a scale not seen since the 1930s. The US is still, as Madeleine Albright once dubbed it, “the indispensable nation.”

Source: Amazon.com

About the Author

Eliot A. Cohen is the Robert E. Osgood Professor of Strategic Studies at Johns Hopkins University’s School of Advanced International Studies (SAIS). The prize-winning author of several books, including Conquered into Liberty, Cohen lives in the Washington, DC area.

More Info About This Book


To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

Week of Feb 19-25, 2017

1. In the wake of North Korea testing of a ballistic missile in violation of UNSC resolutions China acted in support of international efforts to stop Pyongyang’s missile and nuclear weapons programs by taking this step:

A. Prohibited transfer of missile technology to North Korea.
B. Limited migration from North Korea to China.
C. Announced sanctions against senior North Korean officials.
D. Suspended all imports of coal from North Korea.

Correct Answer: D. Suspended all imports of coal from North Korea.
https://www.nytimes.com/2017/02/18/world/asia/north-korea-china-coal-imports-suspended.html?

2. The apparent assassination of Kim Jong-nam, half-brother of North Korean ruler Kim Jong-un, has increased friction between Pyongyang and Beijing. The murdered occurred at an airport in this city:

A. Jakarta
B. Kuala Lumpur
C. Singapore
D. Bangkok

Correct Answer: B. Kuala Lumpur
http://www.bbc.com/news/world-asia-china-39000681

3. According to a paper published by scientists in the Geological Society of America there may be sufficient evidence to name a new continent of about 1.9 million square miles surrounding this island nation:

A. New Zealand
B. Madagascar
C. Greenland
D. New Guinea

Correct Answer: A. New Zealand
http://www.bbc.com/news/world-asia-39000936

4. This country was unexpectedly in the spotlight on Friday as President Trump referred to it when he said “look what’s happening last night” there, in reference to areas struck recently by terrorists.

A. Norway
B. Portugal
C. Japan
D. Sweden

Correct Answer: D. Sweden
http://www.bbc.com/news/world-us-canada-39023978

5. The two-year anniversary of this agreement to end the conflict in Eastern Ukraine recently passed with Russian-backed separatists and government troops still facing off in the Donbas region. The agreement is known as:

A. Istanbul Protocol
B. Minsk II
C. Kyiv Agreement
D. JCPOA

Correct Answer: B. Minsk II
https://www.brookings.edu/blog/order-from-chaos/2017/02/15/minsk-ii-at-two-years/?

6. China has threatened the South Korean Lotte business group which is considering a government request to permit stationing THIS weapon system on a golf course it owns, in response to the ballistic missile threat from North Korea. The defensive weapon system is known as:

A. Patriot II
B. THAAD
C. Trident
D. Spectre

Correct Answer: B. THAAD
http://www.reuters.com/article/us-lotte-group-china-idUSKBN15Z10C

7. Greece is back in the news needing a financial bailout, seven years after the first international rescue was offered. Athens is seeking $91B in new funds but there are tough conditions to be met. These institutions are players in the deliberations:

A. World Bank
B. IMF
C. EU
D. Both B and C

Correct Answer: D. Both B and C
https://espresso.economist.com/e0e2b58d64fb37a2527329a5ce093d80

8. THIS Administration official traveling overseas contradicted President Trump’s statements by pledging the United States would not seek to seize oil from Iraq.

A. Secretary of State Tillerson
B. Vice President Pence
C. Defense Secretary Mattis
D. CIA Director Pompeo

Correct Answer: C. Defense Secretary Mattis
https://www.nytimes.com/2017/02/20/world/middleeast/jim-mattis-iraq-oil-trump.html?

9. Iraqi forces backed by American support elements launched an offensive to retake the western portion of THIS city from Islamic State militants on Sunday.

A. Raqqa
B. Irbil
C. Mosul
D. Ramadi

Correct Answer: C. Mosul
https://www.nytimes.com/2017/02/19/world/middleeast/iraq-starts-offensive-to-retake-western-mosul-from-isis.html?

10. Vice President Pence and Defense Secretary Mattis attempted to reassure European allies who have been rattled by statements from President Trump about America foreign policy at THIS premiere meeting of defense and security officials over the weekend.

A. Munich Security Conference
B. International Defense Forum of Brussels
C. London Conference on Defence and Security
D. The NATO Supreme Council

Correct Answer: A. Munich Security Conference
https://www.nytimes.com/2017/02/19/world/a-worried-europe-finds-scant-reassurance-on-trumps-plans.html?


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.

Donate_Button1

join_button

 


FOLLOW US ON TWITTER @TNWAC

THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round

tnwac logo jan15 150

THANKS TO THE SPONSORS OF THE TENNESSEE

ACADEMIC WORLDQUEST PROGRAM – FEDEX

fedex-logo1

The Tennessee World Affairs Council is a nonprofit (501c3), nonpartisan educational charity based in Nashville that works to build understanding of global issues in our communities. Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply