“What in the World” Quiz – Week of Dec 28 & Monthly Prize Winner

“What in the World” Quiz

Congratulations to this week’s “What in the World” quiz winners and to our month of December prize winner.

Basic RGB

Week of December 28 Winners

Dick Bowers, Pat Miltetich, Michelle Mainord and David Hillinck

Well done!

Monthly Prize Drawing

CONGRATULATIONS TO MICHELLE MAINORD OF COOKEVILLE, TENNESSEE

OUR MONTHLY PRIZE WINNER

CMHOF prize membership

This month’s prize is the gift of a Friends and Family membership to the Country Music Hall of Fame in Nashville.  The membership, valued at $100.00, is valid for one year and the benefits include:

UNLIMITED admission to the museum galleries and Taylor Swift Education Center for TWO named adults and children ages 12 and under in your household.
FREE access to hundreds of museum programs, including weekely songwriter sessions, instrument demonstrations, film screenings, and family programs.
EXCLUSIVE member exhibit previews and special events, including the member appreciation concert The Big Gig.
COMPLIMENTARY 2 single-visit admission tickets for guests.
DISCOUNTED tours of Historic RCA Studio B, home of 1,000 hits, and Hatch Show Print, Nashville’s legendary letterpress shop.
10% DISCOUNT at The Museum Store, Circa, Hatch Show Print store, Bajo Sexto, and Two Twenty Two Grill.
SUBSCIPTION to Inside the Circle email newsletter and montly postcards.

We thank the Country Music Hall of Fame for their support of global affairs awareness and education in the community.

Check for the answers below. How did you do?

DON’T FORGET TO SHARE THE QUIZ, ESPECIALLY WITH STUDENTS WHO MAY BE PARTICIPATING IN THE TN WORLD AFFAIRS COUNCIL ACADEMIC WORLDQUEST.

Check your global affairs awareness every week with ten questions taken from news reports over the previous week. In addition to reporting in a variety of sources we highlight them on Twitter — @TNWAC #tnwacquiz. Follow us @TNWAC to keep up with global developments and Council events.

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

Good luck!

We depend on you — Join / Donate / Volunteer

Logo TNWAC

 

“What in the World” Quiz – Dec 28, 2015

Q.1. – The Managing Director of the International Monetary Fund, who recently said global growth was expected to expand slightly from 3.1% in 2015 to 3.6% in 2016, recently offered policy recommendations to lift today’s growth, boost medium term growth and foster sustainable, long-term growth. Meanwhile she faces charges over a 2008 government payout to a French tycoon while she was an official. Who is she?

A. Christine Lagarde
B. Angela Merkel
C. Carla Bruni
D. Segolene Royal

http://www.theworldin.com/article/10639/time-action-world-economy?fsrc=scn/tw/te/bl/ed/theworldin2016

http://www.cnbc.com/2015/12/18/imfs-lagarde-on-trial-what-you-need-to-know.html

Q.2. – Homeless street vendors carry mobile credit card readers and even the Abba museum has moved away from cash transactions in this Scandanavian country where just 2 percent of the economy is carried out in bills and coins, compared to 7.7 percent in the United States and 10 percent in the Euro area.

A. Sweden
B. Denmark
C. Norway
D. Finland

http://www.nytimes.com/2015/12/27/business/international/in-sweden-a-cash-free-future-nears.html?src=twr&smid=tw-nytimes&smtyp=cur

Q.3. – The city of Maiduguri, birthplace of the Boko Haram Islamic militant group, was the scene of an attack that killed at least 80 people following a declaration by President Muhammadu Buhari that security forces had “technically won the war” against the group that has plagued this African country.

A. Democratic Republic of Congo
B. Central African Republic
C. Ethiopia
D. Nigeria

http://bigstory.ap.org/article/1aa81d2916974b309b4c83388c93155e/boko-haram-attacks-northeast-nigerian-city-many-killed

Q.4. – A resurgent Taliban are threatening to displace Afghan security forces in this southern province that holds symbolic value as the area where the United States surged troops and resources and has been the site of more coalition casualties than any other province.

A. Herat
B. Khost
C. Helmand
D. Paktika

http://mobile.nytimes.com/2015/12/28/world/asia/taliban-battle-lashkar-gah-helmand-province-afghanistan.html?emc=edit_ae_20151227&nl=todaysheadlines-asia&nlid=67583361&referer=&_r=0

Q.5. – This leader of the Islamic State (ISIS) threatened ‘jihad’ against Israel in an audio recording released last week in which he said, “God has gathered you in Palestine so that the Mujahadeen can reach you soon.. ..Palestine will be your graveyard.” He also called for uprisings in Saudi Arabia.

A. Haider al-Abadi
B. Hassan Nasrallah
C. Abu Bakr al-Baghdadi
D. Abu Mazen

http://time.com/4161623/isis-leader-baghdadi-message-israel/?xid=tcoshare

Q.6. – The North Atlantic Treaty Organization (NATO) announced it would expand its membership for the first time in six years when it invited this Balkan nation to join, an act that is seen as deeply irritating to the Russian Federation.

A. Croatia
B. Kosovo
C. Montenegro
D. Albania

https://www.foreignaffairs.com/articles/yugoslavia-montenegro/2015-12-24/new-thorn-russias-side

Q.7. – This former Belgian colony has been plagued by foreign invasions and internal rebellions that have killed as many as six million people and displaced millions more. Civilians have been targeted for supporting opposing rebel groups or for their ethnic identity.

A. Democratic Republic of Congo
B. Central African Republic
C. Ethiopia
D. Nigeria

http://www.cfr.org/congo-democratic-republic-of/eastern-congo/p37236?cid=soc-twitter-in-congo_infoguide-slideshow-122615#!/#humanitarian

Q.8. – In an attempt to undermine ISIS-affiliated militants in a campaign that has seen hundreds of people killed in the last two and a half years, Egyptian authorities have started to periodically cut phone and Internet service to this area.

A. Alexandria
B. Upper Nile
C. Sinai
D. Gaza

http://time.com/4157435/isis-isil-egypt-sinai/?xid=time_socialflow_twitter

Q.9. – A birthday greeting phone call led to a surprise visit by the leader of India with the leader of Pakistan, a meeting that was the first in 12 years for these nuclear-armed countries who are locked in confrontation. The leaders of India and Pakistan are, respectively:

A. Manmohan Singh and Yousaf Raza Gillani
B. Narendra Modi and Nawaz Sharif
C. V. P. Singh and Pervez Musharraf
D. Atal Bihari Vajpayee and Muhammad Mian Soomro

http://www.nytimes.com/2015/12/26/world/asia/narendra-modi-nawaz-sharif-india-pakistan.html?_r=0

Q.10. – Violence is escalating in this African country where security forces are accused of murdering dozens of dissidents following armed attacks on three military bases. The trouble started earlier in the year when President Pierre Nkurunziza ran for and won an unconstitutional third term. The international community is concerned its neighbor Tutsi-ruled Rwanda could intervene in opposition to the Hutu-dominated regime in Bujumbura, risking a return to ethnic warfare.

A. Burundi
B. Central African Republic
C. Democratic Republic of Congo
D. Uganda

https://espresso.economist.com/f0eefe563294f003eeca1aacc24945e3

ANSWERS

1. A
2. A
3. D
4. C
5. C
6. C
7. A
8. C
9. B
10. A

~~~

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

THANKS TO THE SPONSORS OF THE TNWAC WEEKLY QUIZ

Country Music Hall of Fame, Nashville

cmhof-logo-round

~~~

Logo TNWAC

 

FOLLOW US ON TWITTER @TNWAC

The Tennessee World Affairs Council is a nonprofit (501c3), nonpartisan educational charity based in Nashville that works to build understanding of global issues in our communities. Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — Join / Donate / Volunteer

Logo TNWAC 480x151

Leave a Reply