“What in the World?” Quiz – Week of Dec 25-31, 2016

Don’t forget to click on the Amazon link on our web site when shopping. If you link to Amazon from our web site you’ll earn a referral fee to your World Affairs Council at no additional cost to you. Details.

The Tennessee World Affairs Council is a nonprofit (501c3), nonpartisan educational charity based in Nashville that works to build understanding of global issues in our communities.

Your donation to the World Affairs Council is tax deductible to the fullest extent allowed by law.


Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports.

***

161225-quiz

***

Click on image for Quiz

Alternate Link to Quiz
***

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

Jocelyn Hartley, Nashville, TN

Sebastian Williams, Atlanta, GA

Benjamin Raiford, AL

Charles Bowers, Nashville, TN

David Hillinck, Huntsville, AL

Yezzie Dospil, Nashville, TN

Karen Leeman, Nashville, TN

Patricia Paiva, Nashville, TN

John Rockford, Owens Cross Roads, AL

David Bordenkircher, Nashville, TN


DECEMBER PRIZE FOR THE WHAT IN THE WORLD? QUIZ

book-friedman

Thank You for Being Late: An Optimist’s Guide to Thriving in the Age of Accelerations

By Thomas Friedman

“Thomas L. Friedman is a self-­confessed ‘explanatory journalist’―whose goal is to be a ‘translator from English to English.’ And he is extremely good at it . . . it is hard to think of any other journalist who has explained as many complicated subjects to so many people . . . Now he has written his most ambitious book―part personal odyssey, part commonsense manifesto . . . As a guide for perplexed Westerners, this book is very hard to beat . . . Thank You for Being Late is a master class in explaining . . . As usual with Friedman, it is all backed up by pages of serious reporting from around the world . . . After your session with Dr. Friedman, you have a much better idea of the forces that are upending your world, how they work together―and what people, companies and governments can do to prosper. You do have a coherent narrative―an honest, cohesive explanation for why the world is the way it is, without miracle cures or scapegoats. And that is why everybody should hope this book does very well indeed.”―John Micklethwait, The New York Times Book Review

About the author

Thomas L. Friedman has been awarded the Pulitzer Prize three times for his work with The New York Times, where he serves as the foreign affairs columnist. Read by everyone from small-business owners to President Obama, Hot, Flat, and Crowded was an international bestseller in hardcover. Friedman is also the author of From Beirut to Jerusalem (1989), The Lexus and the Olive Tree (1999), Longitudes and Attitudes (2002), and The World is Flat (2005). He lives in Bethesda, Maryland.

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

Week of Dec 18-24

1. A dozen people were killed and 48 injured when a large truck crashed through a Christmas market in an apparent terrorist attack. Where did it happen?

A. Bonn
B. Munich
C. Berlin
D. Hamburg

Correct Answer: C. Berlin
http://www.cnn.com/2016/12/19/europe/berlin-christmas-market-truck/

2. The Russian Ambassador to Turkey was assassinated by a lone gunman at an Ankara, Turkey art gallery event. The gunman who shouted “Don’t forget Aleppo,” was said to be:

A. An ISIS militant
B. A museum worker
C. An off-duty police officer
D. A Kurdish militant

Correct Answer: C. An off-duty police officer

3. Russian President Putin visited Japan for talks with Prime Minister Abe to discuss a peace treaty and economic cooperation. The peace treaty being sought would officially end these hostilities between the two neighbors.

A. Russo-Japanese War
B. World War II
C. The Kuril Island Conflict
D. The Sakhalin Dispute

Correct Answer: B. World War II
http://www.reuters.com/article/us-japan-russia-putin-idUSKBN1450EL

4. Chinese authorities issued alerts in 23 cities last week warning residents and officials:

A. Protests against corruption would not be tolerated.
B. Air pollution was reaching the highest levels.
C. Separatists were planning to disrupt commerce.
D. Water quality was threatened and to drink bottled water.

Correct Answer: B. Air pollution was reaching the highest levels.
http://www.reuters.com/article/us-china-pollution-idUSKBN1450GI

5. After Donald Trump’s phone call with the Taiwan President created a spat with China, the head of this government-in-exile called on the President-elect to be more confrontational with Beijing on behalf of his country’s independence.

A. Bhutan
B. Nepal
C. Mongolia
D. Tibet

Correct Answer: D. Tibet
http://www.reuters.com/article/us-india-tibet-idUSKBN1451L3

6. President Duterte of this Asian nation (see map) threatened to cancel a military cooperation agreement with the United States last week.

A. Indonesia
B. Malaysia
C. Philippines
D. Brunei

Correct Answer: C. Philippines

7. The United States offered a $25 million reward for information on this ISIS leader that would help locate, arrest or convict him.

A. Abu Bakr al-Baghdadi
B. Bashar al-Assad
C. Hassan Nasrallah
D. Ayman Zawahiri

Correct Answer: A. Abu Bakr al-Baghdadi
http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-usa-baghdadi-idUSKBN1452EO

8. The United Nations’ top human rights official condemned Myanmar for its handling of violence in the Muslim areas calling their approach “shortsighted, counterproductive and even callous.” He was referring to brutal reprisals against this Muslim group in Rakhine State.

A. Rohingya
B. Kurds
C. Kachin
D. Karenni

Correct Answer: A. Rohingya

9. The European Union extended sanctions against Russia over its failure to comply with a peace deal on Ukraine. That peace deal is called:

A. Yalta Agreement
B. Kiev Agreement
C. Geneva Accords
D. Minsk Agreement

Correct Answer: D. Minsk Agreement
http://www.bbc.com/news/world-europe-38328273

10. An unmanned submersible being operated by the USNS Bowditch was snatched by a Chinese vessel raising one more issue in the expanding portfolio of maritime troubles between Washington and Beijing. The Bowditch was operating in this area:

A. East China Sea
B. Yellow Sea
C. South China Sea
D. Philippine Sea

Correct Answer: C. South China Sea
http://www.npr.org/sections/thetwo-way/2016/12/16/505850933/china-seizes-unmanned-u-s-underwater-vehicle-in-international-waters

Good luck!


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.

Donate_Button1

join_button

 


FOLLOW US ON TWITTER @TNWAC

THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round

tnwac logo jan15 150

THANKS TO THE SPONSORS OF THE TENNESSEE

ACADEMIC WORLDQUEST PROGRAM – FEDEX

fedex-logo1

The Tennessee World Affairs Council is a nonprofit (501c3), nonpartisan educational charity based in Nashville that works to build understanding of global issues in our communities. Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply