“What in the World?” Quiz – Week of Dec 18-24, 2016

Don’t forget to click on the Amazon link on our web site when shopping. If you link to Amazon from our web site you’ll earn a referral fee to your World Affairs Council at no additional cost to you. Details.

The Tennessee World Affairs Council is a nonprofit (501c3), nonpartisan educational charity based in Nashville that works to build understanding of global issues in our communities.

Your donation to the World Affairs Council is tax deductible to the fullest extent allowed by law.


Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports.

***

161220-quiz

***

Click on image for Quiz

Alternate Link to Quiz
***

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

Will Kessler, Huntsville, AL

Pratik Yedla, Huntsville, AL

Charles Bowers, Nashville, TN

John Rockford, Owens Cross Roads, AL

Benjamin Raiford, Brownsboro, AL

Patricia Miletich, Nashville, TN

Brandon Howard, Lagrange, KY

Logan Rogers, Madison, AL

Sebastian Williams, Atlanta, GA

Patricia Paiva, Nashville, TN

Tonya Mendoza, Buckner, KY


DECEMBER PRIZE FOR THE WHAT IN THE WORLD? QUIZ

book-friedman

Thank You for Being Late: An Optimist’s Guide to Thriving in the Age of Accelerations

By Thomas Friedman

“Thomas L. Friedman is a self-­confessed ‘explanatory journalist’―whose goal is to be a ‘translator from English to English.’ And he is extremely good at it . . . it is hard to think of any other journalist who has explained as many complicated subjects to so many people . . . Now he has written his most ambitious book―part personal odyssey, part commonsense manifesto . . . As a guide for perplexed Westerners, this book is very hard to beat . . . Thank You for Being Late is a master class in explaining . . . As usual with Friedman, it is all backed up by pages of serious reporting from around the world . . . After your session with Dr. Friedman, you have a much better idea of the forces that are upending your world, how they work together―and what people, companies and governments can do to prosper. You do have a coherent narrative―an honest, cohesive explanation for why the world is the way it is, without miracle cures or scapegoats. And that is why everybody should hope this book does very well indeed.”―John Micklethwait, The New York Times Book Review

About the author

Thomas L. Friedman has been awarded the Pulitzer Prize three times for his work with The New York Times, where he serves as the foreign affairs columnist. Read by everyone from small-business owners to President Obama, Hot, Flat, and Crowded was an international bestseller in hardcover. Friedman is also the author of From Beirut to Jerusalem (1989), The Lexus and the Olive Tree (1999), Longitudes and Attitudes (2002), and The World is Flat (2005). He lives in Bethesda, Maryland.

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

Week of Dec 11-17

1. Which world city’s public transit system was free of cost to users this week in an effort to battle the worst air pollution in 10 years?
A. London
B. Paris
C. New York
D. Hong Kong
Correct Answer: B. Paris
http://www.france24.com/en/20161207-paris-winter-air-pollution-worst-10-years

2. Geert Wilders, head of the Party for Freedom, was found guilty of “racial insult and incitement to hatred” over his call in a 2014 speech for fewer Moroccan immigrants in which country?
A. Germany
B. Sweden
C. the Netherlands
D. Norway
Correct Answer: C. the Netherlands
https://espresso.economist.com/c900fe92840c527a0c54f28640c2f254

3. The parliament of which nation voted this week to impeach its president over charges of influence-peddling?
A. Brazil
B. Italy
C. Uzbekistan
D. South Korea
Correct Answer: D. South Korea
http://www.reuters.com/article/us-southkorea-politics-idUSKBN13X2JS

4. The CIA has concluded that intelligence agents from which nation tampered with the US presidential election to ensure Donald Trump’s victory?
A. Russia
B. Iran
C. Mexico
D. Canada
Correct Answer: A. Russia
http://www.reuters.com/article/us-usa-election-cyber-russia-idUSKBN13Z02Q

5. A 6.5-magnitude earthquake in THIS country’s Aceh province last week displaced 45,000 people. In 2004 on Boxing Day an earthquake in the same region caused a tsunami across the Indian Ocean that killed more than 280,000 people in 14 countries. In what country is Aceh province located?
A. Sri Lanka
B. Thailand
C. Indonesia
D. Malaysia
Correct Answer: C. Indonesia
http://www.foxnews.com/world/2016/12/10/at-least-45000-displaced-after-earthquake-in-indonesia.html

6. OPEC and non-OPEC petroleum-producing countries reached their first deal in 15 years to jointly cut production: How many nations are currently members of OPEC?
A. 7
B. 13
C. 18
D. 28
Correct Answer: B. 13
http://www.reuters.com/article/us-opec-meeting-idUSKBN13Z0J8

7. In an action interpreted by some as a show of force, China did what after US President-elect Donald Trump broke years of protocol by taking a phone call from the president of Taiwan?
A. broke off diplomatic relations with the US
B. violated Japanese airspace
C. flew a long-range, nuclear-capable bomber in the South China Sea
D. moved nuclear submarines into the South China Sea
Correct Answer: C. flew a long-range, nuclear-capable bomber in the South China Sea
http://www.foxnews.com/world/2016/12/09/china-flies-nuclear-capable-bomber-in-south-china-sea-after-trump-taiwan-call-us-officials-say.html

8. A church collapse in which African nation killed at least 100 people?
A. Nigeria
B. Ghana
C. Liberia
D. Kenya
Correct Answer: A. Nigeria
http://www.reuters.com/article/us-nigeria-church-idUSKBN140121

9. In 2015 a disco fire in Romania’s capital killed 64 people, sparking outrage against rampant corruption among officials and forcing the Social Democrat-led government to resign. In a stunning comeback exit polls show that this same party has won parliamentary elections held last week with a wide margin. What is the capital of Romania?
A. Bucharest
B. Budapest
C. Sofia
D. Sarajevo
Correct Answer: A. Bucharest
http://www.aljazeera.com/news/2016/12/romanians-parliamentary-election-161211093845302.html

10. When he was unable to name the president of South Korea after an interviewer asked him to do so, the UK’s Boris Johnson simply walked out of the interview. What post does Mr. Johnson currently hold in the United Kingdom’s government?
A. Prime Minister
B. Chancellor of the Exchequer
C. Secretary of State for Foreign and Commonwealth Affairs
D. Leader of the House of Lords
Correct Answer: C. Secretary of State for Foreign and Commonwealth Affairs

https://www.theguardian.com/politics/2016/dec/04/boris-johnson-ends-sky-news-interview-over-world-leaders-pub-quiz

Good luck!


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.

Donate_Button1

join_button

 


FOLLOW US ON TWITTER @TNWAC

THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round

tnwac logo jan15 150

THANKS TO THE SPONSORS OF THE TENNESSEE

ACADEMIC WORLDQUEST PROGRAM – FEDEX

fedex-logo1

The Tennessee World Affairs Council is a nonprofit (501c3), nonpartisan educational charity based in Nashville that works to build understanding of global issues in our communities. Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply