“What in the World?” Quiz – Week of Dec 11-17, 2016

Don’t forget to click on the Amazon link on our web site when shopping. If you link to Amazon from our web site you’ll earn a referral fee to your World Affairs Council at no additional cost to you. Details.

The Tennessee World Affairs Council is a nonprofit (501c3), nonpartisan educational charity based in Nashville that works to build understanding of global issues in our communities.

Your donation to the World Affairs Council is tax deductible to the fullest extent allowed by law.


Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports.

***

161212-quiz

***

Click on image for Quiz

Alternate Link to Quiz
***

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

Tonya Mendoza, Louisville, KY

David Hillinck, Huntsville, AL

Theodora Abah, Snellville, GA

Patricia Miletich, Nashville, TN

Alex Morgan, Nashville, TN

Susan Doughty, Brentwood, TN

Charles Bowers, Nashville, TN

Carlos Ruiz, Nashville, TN

Will Kessler, Huntsville, AL

Benjamin Raiford, Huntsville, AL


DECEMBER PRIZE FOR THE WHAT IN THE WORLD? QUIZ

book-friedman

Thank You for Being Late: An Optimist’s Guide to Thriving in the Age of Accelerations

By Thomas Friedman

“Thomas L. Friedman is a self-­confessed ‘explanatory journalist’―whose goal is to be a ‘translator from English to English.’ And he is extremely good at it . . . it is hard to think of any other journalist who has explained as many complicated subjects to so many people . . . Now he has written his most ambitious book―part personal odyssey, part commonsense manifesto . . . As a guide for perplexed Westerners, this book is very hard to beat . . . Thank You for Being Late is a master class in explaining . . . As usual with Friedman, it is all backed up by pages of serious reporting from around the world . . . After your session with Dr. Friedman, you have a much better idea of the forces that are upending your world, how they work together―and what people, companies and governments can do to prosper. You do have a coherent narrative―an honest, cohesive explanation for why the world is the way it is, without miracle cures or scapegoats. And that is why everybody should hope this book does very well indeed.”―John Micklethwait, The New York Times Book Review

About the author

Thomas L. Friedman has been awarded the Pulitzer Prize three times for his work with The New York Times, where he serves as the foreign affairs columnist. Read by everyone from small-business owners to President Obama, Hot, Flat, and Crowded was an international bestseller in hardcover. Friedman is also the author of From Beirut to Jerusalem (1989), The Lexus and the Olive Tree (1999), Longitudes and Attitudes (2002), and The World is Flat (2005). He lives in Bethesda, Maryland.

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

Week of Dec 4-10

1. President-elect Trump talked with the President of Taiwan last week, the first such high-level Washington-Taipei contacts since 1979 when the United States recognized the People’s Republic of China. The policy recognized by Washington since then is referred to as:

A. Beijing Doctrine
B. Cross Strait Agreement
C. People’s Republic of China Protocol
D. One China

Correct Answer: D
http://www.reuters.com/article/us-usa-trump-china-idUSKBN13T0SQ

2. The Italian Prime Minister was set to resign after a reform referendum he championed went down to electoral defeat on Sunday. The vote was viewed as a victory for right-wing and populist groups in Western Europe. The Prime Minister who is losing his job for having proposed the referendum, and losing, is:

A. Matteo Renzi
B. Silvio Berlusconi
C. Sergio Mattarella
D. Pascal Nutella

Correct Answer: A
http://www.reuters.com/article/us-italy-referendum-idUSKBN13T019

3. In another Sunday election the far-right presidential candidate Norbert Hofer lost to the Green Party candidate Alexander Van der Bellen (and issued his concession speech via Facebook). The post of president in THIS country is largely ceremonial but was being watched by those concerned about the rise of right-wing political parties in Europe. What country elected Van der Bellen its president?

A. Germany
B. Austria
C. Slovenia
D. Netherlands

Correct Answer: B
http://edition.cnn.com/2016/12/04/europe/austria-presidential-election-rerun/index.html

4. There are some 3.6 million people in THIS country, the newest nation, who face severe food shortages – the highest ever at harvest time, according to a Reuters report citing the World Food Program. The country has struggled through a civil war since 2013 over ethnic differences between President Salva Kiir and his former deputy Riek Machar. THIS country is:

A. Zimbabwe
B. Eritrea
C. South Sudan
D. Rwanda

Correct Answer: C
http://www.reuters.com/article/us-southsudan-hunger-idUSKBN13S00P

5. Yahya Jammeh ruled THIS tiny West African nation for 22 years since taking power in a coup and had vowed to stay in power for “a billion years.” Last week he was defeated in an election by Adama Barrow and agreed to step down. What country is about to lose its “billion year” ruler?

A. Ivory Coast
B. Ghana
C. Gambia
D. Senegal

Correct Answer: C
http://www.reuters.com/article/us-gambia-election-idUSKBN13R18G

6. Chinese officials in Beijing are increasingly worried about independence minded officials in THIS territory after a battle over allegiance oaths by newly elected legislators. The status of THIS territory is known as “one country, two systems.”

A. Macau
B. Taiwan
C. Hainan
D. Hong Kong

Correct Answer: D
http://www.reuters.com/article/us-hongkong-politics-idUSKBN13R170

7. Philippine President Rodrigo Duterte said he was encouraged by his phone call with President-elect Trump on the state of relations with Washington. In recent months Duterte has engaged in a war of words against the United States over all of these issues except which ONE of these?

A. Personal rhetoric directed at President Obama.
B. Human rights abuses in law enforcement efforts.
C. Encroaching on other states’ claims in the South China Sea.
D. Advancing a closer relationship with Beijing.

Correct Answer: C
http://www.reuters.com/article/us-philippines-usa-idUSKBN13R20P

8. An estimated half million protestors marched on Saturday demanding the resignation of President Park Geun-hye in Seoul which would make her the first democratically elected South Korean leader to resign in disgrace. Park’s departure is being sought because:

A. Overtures for reconciliation with North Korea’s Kim Jong-Un
B. Influence-peddling scandal
C. Cutting the defense budget
D. Refusal to engage in multilateral nuclear arms talks

Correct Answer: B
http://www.reuters.com/article/us-philippines-usa-idUSKBN13R20P

9. Prime Minister Shinzo Abe is set to visit Pearl Harbor this month with President Obama, the first visit there by a Japanese leader, for the purpose of “consoling the souls of those who died in the war,” according to a spokesman. It follows President Obama’s visit to this Japanese city seven months ago, the first by an American president:

A. Nagasaki
B. Kagoshima
C. Hiroshima
D. Kyoto

Correct Answer: C
http://www.reuters.com/article/us-japan-usa-pearlharbor-idUSKBN13U134

10. Months of fighting by Libya’s Misrata brigades backed by American airstrikes has succeeded in dislodging ISIS militants from THIS city:

A. Benghazi
B. Sirte
C. Tripoli
D. Tobruk

Correct Answer: B
https://www.theguardian.com/world/2016/dec/05/isis-loses-control-of-libyan-city-of-sirte?CMP=twt_gu

Good luck!


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.

Donate_Button1

join_button

 


FOLLOW US ON TWITTER @TNWAC

THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round

tnwac logo jan15 150

THANKS TO THE SPONSORS OF THE TENNESSEE

ACADEMIC WORLDQUEST PROGRAM – FEDEX

fedex-logo1

The Tennessee World Affairs Council is a nonprofit (501c3), nonpartisan educational charity based in Nashville that works to build understanding of global issues in our communities. Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply