“What in the World?” Quiz – Week of August 26-September 1, 2018

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.

***Alternate Link to Quiz***

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz


QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

Pratik Yedla, Huntsville, AL

Drew Lorelli, Washington, DC

Charles Bowers, Nashville, TN

Kat Hendrick, Nashville, TN

David Hillinck, Huntsville, AL

(If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join)


AUGUST 2018 MONTHLY PRIZE

“All Measures Short of War: The Contest for the 21st Century & The Future of American Power”

by Thomas J. Wright

Reviews

“Wright makes a compelling case that the US and the world have benefitted from the liberal international order that Donald Trump threatens to discard, and also lucidly describes the challenges to US power around the world.”—Gideon Rachman, Financial Times

“A bracing antidote to simplistic thinking about complex policies.”—Publishers Weekly

All Measures Short of War. . . offers a lively, engaging roadmap to a world that, as Wright notes, is characterized less by global convergence and more by rising nationalism and cutthroat national competition.”—Keith Johnson, Foreign Policy

“Important and timely. . . . Among the many virtues of this book are its clarity and precision. . . . An essential starting place to debate how the United States might mix confrontation and accommodation in an era of crafty revisionists, diminished resources, and ideological turmoil.”—Paul K. MacDonald, Political Science Quarterly

Thomas Wright’s All Measures Short of War: The Contest for the Twenty-First Century and the Future of American Powerhas been selected for the shortlist of the Council on Foreign Relations’ 2018 Arthur Ross Book Award!

All Measures Short of Warpresents a clear-eyed analysis of the return of geopolitics and points a way for U.S. foreign policy to navigate this new landscape.”—Francis Fukuyama, author of Political Order and Political Decay

About the Author

Thomas Wright is a senior fellow with the Project on International Order and Strategy and Director of the Center for the U.S. and Europe at the Brookings Institution. Previously, he was executive director of studies at the Chicago Council on Global Affairs, a lecturer at the Harris School of Public Policy at the University of Chicago, and senior researcher for the Princeton Project on National Security. Wright has a PhD in government from Georgetown University, an M Phil in international studies from Cambridge University, and a BA and MA from University College Dublin. He has also held a pre-doctoral fellowship at Harvard University’s Belfer Center for Science and International Affairs and a post doctoral fellowship at Princeton University. He has written and commented on world affairs for The Financial Times, The Washington Post, The New York Times, Foreign Affairs, Foreign Policy, NBC, CBS, BBC, NPR, and Bloomberg, amongst other outlets. His book All Measures Short of War: The Contest for the 21st Century and the Future of American Power was published by Yale University Press in May 2017.

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

Week of August 19-25, 2018

1.  This Nobel Peace Prize laureate who served as United Nations Secretary General for two terms (1997-2006) died on Saturday. He rose through the ranks of the UN to become the first Secretary General from Africa. THIS native of Ghana received the Nobel prize for his efforts to reform the UN and increase attention on human rights.

A.  U Thant
B.  Kofi Annan
C.  Boutros Ghali
D.  Kwame Nkrumah

Correct Response: B.  Kofi Annan
https://www.reuters.com/article/us-un-annan/former-u-n-chief-and-nobel-peace-laureate-kofi-annan-dies-aged-80-idUSKBN1L30AP 

2.  Two women were referred to trial in Malaysia last week on charges of murdering Kim Jong Nam, estranged half brother of North Korean ruler Kim Jong Un, in February 2017. They are charged with committing THIS act:

A.  Deliberately struck Kim with a vehicle in downtown Kuala Lumpur.
B.  Smeared Kim with VX nerve agent at the airport.
C.  Stabbed Kim in a Kuala Lumpur nightclub.
D.  Shot Kim in a crowd at a Kuala Lumpur mall.

Correct Response: B.  Smeared Kim with VX nerve agent at the airport.
https://www.reuters.com/article/us-northkorea-malaysia-kim-court/women-charged-with-murder-of-north-korean-to-testify-in-malaysia-trial-idUSKBN1L02CT 

3.  Secretary of State Mike Pompeo announced a new effort to “ensure a coordinated, unified approach to address the (Iranian) regime’s hostile activity and support the Iranian people.”  What is this effort called?

A.  Special Project for Iran Transformation
B.  Joint Comprehensive Plan of Action
C.  Iran Action Group
D.  Gulf Regional Assessment Committee

Correct Response: C.  Iran Action Group
https://blogs.state.gov/stories/2018/08/17/en/secretary-pompeo-announces-creation-iran-action-group 

4.  Over two million Muslims began the annual five-day holy pilgrimage to Mecca, Saudi Arabia, one of the pillars of the Islamic faith, last week. The event which challenges crowd control, public health, and physical endurance, is called THIS:

A.  Ramadan
B.  Eid al Fitr
C.  Hajj
D.  Zakat

Correct Response: C.  Hajj
https://www.reuters.com/article/us-saudi-haj-health/muslims-begin-annual-haj-pilgrimage-amid-heavy-rains-idUSKCN1L40LL?il=0 

5.  American troops will stay in Iraq “as long as needed,” according to a US spokesman who said, “The main reason, after ISIS is defeated militarily, is the stabilization efforts and we still need to be there for that, so that’s one of the reasons we’ll maintain a presence.”  When did US troops enter Iraq?

A.   September 30, 2001, Operation Enduring Freedom
B.   March 19, 2003, Operation Iraqi Freedom
C.  December 11, 2007, Operation Inherent Resolve
D.  September 1, 2010, Operation New Dawn

Correct Response: B.   March 19, 2003, Operation Iraqi Freedom
https://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-iraq-usa/u-s-forces-to-stay-in-iraq-as-long-as-needed-spokesman-idUSKBN1L408A 

6.  In the last fifteen months over a million Venezuelans have fled the country’s economic meltdown into next-door Colombia. Other countries receiving large number of fleeing Venezuelans include all of these EXCEPT:

A.  Ecuador
B.  Argentina
C.  Brazil
D.  Peru

Correct Response: B.  Argentina
https://www.reuters.com/article/us-ecuador-venezuela-migration-colombia/desperate-venezuelans-defy-ecuadors-passport-rules-and-cross-border-idUSKCN1L40NC 

7.   Turkey’s battered economy took another downturn Friday after a court rejected the release of THIS American pastor who has become a cause célèbre at the White House with President Trump saying the NATO ally was holding the cleric “hostage.”  Who is the pastor?

A.  Andrew Brunson
B.  Franklin Graham
C.  Robert Jeffress
D.  A. R. Bernard

Correct Response: A.  Andrew Brunson
https://www.bbc.com/news/world-us-canada-45237372 

8.  On Monday Russian Foreign Minister Lavrov called for a four-way summit on Syria that would include all of these nations EXCEPT:

A.  United States
B.  France
C.  Turkey
D.  Germany

Correct Response: A.  United States
https://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-syria-russia-turkey/russias-lavrov-to-discuss-planned-four-way-syria-summit-in-ankara-idUSKBN1KY0CX 

9.  Pakistan members of this group that was routed in Iraq and Syria have returned home and gone underground and is “one of the most dangerous threats facing Pakistan” according to a counterterrorism official. What is the group?

A.  Al Qaeda
B.  Islamic State
C.  Jamaat-ud-Dawa
D.  Lashkar-e-Taiba

Correct Response: B.  Islamic State
https://apnews.com/e5c3dc41cb7b4a058333509a342e34a3 

10.  Taliban fighters have taken control of the center of THIS strategic city of 280,000 Afghans about 100 miles from Kabul and along the main highway to points south.  The setback for the Kabul government will complicate peace-talks with the Taliban.

A.  Farah
B.  Kunduz
C.  Kandahar
D.  Ghazni

Correct Response: D.  Ghazni
https://www.nytimes.com/2018/08/13/world/asia/why-the-talibans-assault-on-ghazni-matters-for-afghanistan-and-the-us.html 

COPYRIGHT 2018, Tennessee World Affairs Council


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.

Donate_Button1

join_button


SUPPORT OF TNWAC’S EDUCATION OUTREACH

 

THANKS TO BELMONT UNIVERSITY’S CENTER FOR INTERNATIONAL BUSINESS

THANKS TO THE AWC FAMILY FOUNDATION

THANKS TO THE NASHVILLE AREA CHAMBER OF COMMERCE, INTERNATIONAL BUSINESS COUNCIL


THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round


THE MISSION of the nonprofit, nonpartisan Tennessee World Affairs Council is to promote international awareness, understanding and connections to enhance the region’s global stature and to prepare Tennesseans to thrive in our increasingly complex and connected world.

THE VISION of  the Tennessee World Affairs Council is a well-informed community that thinks critically about the world and the impact of global events.   


Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply