“What in the World?” Quiz – Week of April 22-28, 2018

Donate_Button1

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.

The only rule is to use the ‘honor system.’  No answer Googling!

Click on image for Quiz

Alternate Link to Quiz
***

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

Drew Lorelli, Washington, DC

Deb Monroe, UK

Pratik Yedla, Huntsville, AL

Charles Bowers, Nashville, TN

Jim Knight, Nashville, TN

(If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join )


APRIL 2018 MONTHLY PRIZE 

From Cold War to Hot Peace

By Michael McFaul

From one of America’s leading scholars of Russia who served as U.S. ambassador to Russia during the Obama administration, a revelatory, inside account of U.S.-Russia relations from 1989 to the present

In 2008, when Michael McFaul was asked to leave his perch at Stanford and join an unlikely presidential campaign, he had no idea that he would find himself at the beating heart of one of today’s most contentious and consequential international relationships. As President Barack Obama’s adviser on Russian affairs, McFaul helped craft the United States’ policy known as “reset” that fostered new and unprecedented collaboration between the two countries. And then, as U.S. ambassador to Russia from 2012 to 2014, he had a front-row seat when this fleeting, hopeful moment crumbled with Vladimir Putin’s return to the presidency. This riveting inside account combines history and memoir to tell the full story of U.S.-Russia relations from the fall of the Soviet Union to the new rise of the hostile, paranoid Russian president. From the first days of McFaul’s ambassadorship, the Kremlin actively sought to discredit and undermine him, hassling him with tactics that included dispatching protesters to his front gates, slandering him on state media, and tightly surveilling him, his staff, and his family.

From Cold War to Hot Peace is an essential account of the most consequential global confrontation of our time.

About the Author

Michael McFaul is Professor of Political Science, Director and Senior Fellow at the Freeman Spogli Institute for International Studies, and the Peter and Helen Bing Senior Fellow at the Hoover Institution. He joined the Stanford faculty in 1995. He is also an analyst for NBC News and a contributing columnist to The Washington Post. Dr. McFaul served for five years in the Obama administration, first as Special Assistant to the President and Senior Director for Russian and Eurasian Affairs at the National Security Council at the White House (2009-2012), and then as U.S. Ambassador to the Russian Federation (2012-2014). Dr. McFaul was born and raised in Montana. He received his B.A. in International Relations and Slavic Languages and his M.A. in Soviet and East European Studies from Stanford University in 1986. As a Rhodes Scholar, he completed his D. Phil. in International Relations at Oxford University in 1991.

More Information and Ordering

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

Week of April 15-21, 2018

1. The United States, Great Britain, and France launched air strikes against Syria this week in response to the use of chemical weapons in THIS Syrian town:

A. Ghouta
B. Douma
C. Raqqa
D. Bosra

Correct Response: B. Douma
http://www.bbc.com/news/world-middle-east-43762251

2. The Summit of the Americas opened this weekend in Peru, without Venezuelan president Nicolás Maduro, who isn’t attending because of THIS:

A. Persistent unrest at home
B. Trade disputes with other nations in the region
C. His invitation was rescinded in protest of dictatorial practices surrounding upcoming elections
D. Ill health

Correct Response: C. His invitation was rescinded in protest of dictatorial practices surrounding upcoming elections
http://www.france24.com/en/20180413-americas-summit-trump-maduro-top-list-leaders-absent-lima-peru-trade-diplomacy

3. The supreme court of THIS country barred its former prime minister, Nawaz Sharif, from ever holding elected office again. Mr. Sharif was removed from office in 2017 due to corruption charges stemming from the Panama Papers:

A. Pakistan
B. Bangladesh
C. Nepal
D. Indonesia

Correct Response: A. Pakistan
http://www.france24.com/en/20180413-pakistan-ex-prime-minister-nawaz-sharif-barred-elected-office-life-0

4. In the midst of escalating tensions with China over the possibility of a trade war, U.S. president Donald Trump announced that his administration will explore the possibility of doing THIS:

A. Negotiating bilateral trade agreements with China’s other major trading partners
B. Rejoining the Trans-Pacific Partnership
C. Setting up a free-trade zone in the South China Sea
D. Negotiating a bilateral trade agreement with Hong Kong

Correct Response: B. Rejoin the Trans-Pacific Partnership
https://www.nytimes.com/2018/04/13/world/asia/trump-tpp-asia.html

5. THIS European nation’s parliament passed a law making it easier for citizens to change their gender and name in legal documents:

A. Italy
B. Spain
C. Greece
D. Portugal

Correct Response: D. Portugal
http://www.bbc.com/news/world-europe-43740417

6. Last week Hungary re-elected its right-wing prime minister by giving his party a two-thirds majority in parliament. This week, the nation’s last, independent, non-state-influenced WHAT shut down?

A. Newspaper
B. Television channel
C. Radio station
D. News website

Correct Response: A. Newspaper
https://www.npr.org/2018/04/12/601951549/hungarys-last-daily-non-state-influenced-newspaper-closes

7. Pick the correct African country/capital match:

A. Burundi-Bujumbura
B. Cameroon – Luanda
C. Angola – Kigali
D. Niger – Windhoek

Correct Response: A. Burundi-Bujumbura
https://www.countries-ofthe-world.com/capitals-of-the-world.html

8. The United Nations declared the humanitarian crisis in THIS African country a level three, the most severe level possible. To help, the UN organized a donor conference in Geneva this week, but the nation in question boycotted it, saying that the international body was exaggerating the severity of the crisis:

A. Kenya
B. Somalia
C. South Sudan
D. Democratic Republic of the Congo

Correct Response: D. Democratic Republic of the Congo
http://www.bbc.com/news/world-africa-43751576

9. The government of Algeria declared three days of mourning for the 257 people who died in THIS disaster, the nation’s worst ever:

A. Refinery explosion
B. Terrorist attack
C. Airplane crash
D. Earthquake

Correct Response: C. Airplane crash
http://www.bbc.com/news/world-africa-43724941

10. Billed as “hip design objects,” THESE two items sold at the Paris auction house of Drouot this week for a cool $1.7 million, each:

A. Wooly mammoth skins
B. Dinosaur skeletons
C. Sabre-tooth tiger skins
D. Great white shark skeletons

Correct Response: B. Dinosaur skeletons

https://www.thelocal.fr/20180412/two-dinosaur-skel-sell-in-paris-for-a-14million

COPYRIGHT 2018, Tennessee World Affairs Council


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.

Donate_Button1

join_button

 


SUPPORT OF TNWAC’S EDUCATION OUTREACH

THANKS TO BELMONT UNIVERSITY’S CENTER FOR INTERNATIONAL BUSINESS

THANKS TO THE AWC FAMILY FOUNDATION

THANKS TO THE NASHVILLE AREA CHAMBER OF COMMERCE, INTERNATIONAL BUSINESS COUNCIL


THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round


THE MISSION of the nonprofit, nonpartisan Tennessee World Affairs Council is to promote international awareness, understanding and connections to enhance the region’s global stature and to prepare Tennesseans to thrive in our increasingly complex and connected world.

THE VISION of  the Tennessee World Affairs Council is a well-informed community that thinks critically about the world and the impact of global events.   


Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply