“What In The World?” Quiz – Oct 22-28, 2018

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.(If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join)

***Alternate Link to Quiz***

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz


QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

David Hillinck, Huntsville, AL

Pratik Yedla, Huntsville, AL

Deb Monroe, Cambridge, UK

Brayden Anderson, Hunstville, AL

Carlos Guerrero, Lawrenceville, GA

Charles Bowers, Nashville, TN

(If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join)

 

Don’t forget to JOIN as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

Week of October 15-21, 2018

1. The apparent abduction and probable murder of Jamal Khashoggi at the Saudi Arabian consulate in Istanbul has led to international condemnation. Who was Jamal Khashoggi?

A.  Former Saudi diplomat living in asylum in Turkey.
B.  Self-exiled Saudi dissident working as Washington Post columnist.
C.  Saudi oil ministry official whistle blower living in exile.
D.  Retired Saudi Arabian National Guard general providing intelligence to NATO.

Correct Response: B.  Self-exiled Saudi dissident working as Washington Post columnist.
https://www.nytimes.com/2018/10/14/world/middleeast/us-saudi-arabia-khashoggi.html

2.  As crude oil futures edged into $85 a barrel territory industry officials are warning of a month or two of extreme volatility in market pricing based on a continued robust global economy and THIS looming activity.

A.  Sanctions on Saudi Arabia limiting oil exports.
B.  Collapse of the Venezuelan oil production industry.
C.  Damage to American Gulf coast oil infrastructure from hurricane season.
D.  Sanctions on Iranian oil sales.

Correct Response: D.  Sanctions on Iranian oil sales.
https://www.cnbc.com/2018/10/10/bp-ceo-says-oil-markets-will-see-extreme-volatility-iran-sanctions.html 

3. Last week shocking report on the severity and speed of climate change was released that said avoiding major damage would require changing the global economy in a way that has “no documented historic precedent.” The report was produced by a scientific group convened by the UN as prescribed by this agreement.

A.  The 2015 UNFCC Paris Agreement.
B.  The Charter of the UN Educational, Scientific and Cultural Organization
(UNESCO) based in Paris.
C.  The 2017 World Health Organization (WHO) Brasilia Summit
D.  The 2016 Group of Twenty Final Communique

Correct Response: A.  The 2015 UNFCC Paris Agreement.
https://www.nytimes.com/2018/10/07/climate/ipcc-climate-report-2040.html 

4.  The European Union threw cold water on prospects for THIS critical deal being negotiated in Brussels this week when its spokesman said, “While we are working hard for a deal, our preparedness and contingency work is continuing and intensifying.”

A.  Renewal of the NATO Charter.
B.  Medium range nuclear missile treaty with the Russian Federation.
C.  Post-Brexit relations between the UK and the EU.
D.  A European Union agreement on migration policy with frontline nations.

Correct Response: C.  Post-Brexit relations between the UK and the EU.
https://www.reuters.com/article/us-britain-eu-commission/eu-commission-says-preparations-for-no-deal-brexit-continue-idUSKCN1MP168 

5.  WikiLeaks chief Julian Assange had his Internet access restored by THIS country’s embassy in London where he has been in refuge for six years to avoid being extradited to the United States. THIS government suspended his access in March to avoid damaging diplomatic relations after Assange discussed sensitive international issues on social media. He sought protection after backlash from his role in the massive disclosure of classified documents by Chelsea Manning in 2010.

A.  Sweden
B.  Ecuador
C.  Switzerland
D.  The Holy See

Correct Response: B.  Ecuador
https://www.reuters.com/article/us-britain-ecuador-assange/ecuador-partly-restores-internet-access-for-wikileaks-founder-assange-idUSKCN1MO0WM

6.  Beijing has toughened its approach to political activity in THIS former British Crown Colony which was established as a Special Administrative Region of China under an agreement which handed it over in 1997.

A.  Taiwan
B.  Macau
C.  Hong Kong
D.  Taiwan

Correct Response: C.  Hong Kong
https://www.reuters.com/article/us-hongkong-politics-analysis/heeding-chinas-call-hong-kong-tightens-grip-on-dissent-idUSKCN1MN09A 

7.  In a week where British think-tank reports said that, “The Syrian state has become hostage to the regime’s external patrons, Iran and Russia,” the Syrian Foreign Minister threatened THIS last hold-out province. He said it was up to Russia to decide if rebels were complying with an agreement in order to avoid a Syrian government onslaught against a city of three million people.

A.  Aleppo
B.  East Damascus
C.  Raqqa
D.  Idlib

Correct Response: D.  Idlib
https://www.thenational.ae/world/mena/russia-preparing-for-long-term-syria-role-1.780277 

8.  North and South Korea agreed last week to reopen road and rail connections as the two press ahead with improvements in inter-Korean relations stemming from several summits between DPRK leader Kim Jong Un and THIS Republic of Korea president.

A.  Kim Il-sung
B.  Park Geun-hye
C.  Roh Moo-hyun
D. Moon Jae-in

Correct Response: D. Moon Jae-in
https://www.reuters.com/article/us-northkorea-southkorea/north-south-korea-agree-to-reconnect-roads-rail-amid-u-s-concern-over-easing-sanctions-idUSKCN1MP0D0

9.  Saudi Arabia countered President Trump’s threat of “severe punishment” over the Khashoggi affair with a “total rejection of any threats and attempts to undermine it,” and said, “if it receives any action, it will respond with greater action, and that the Kingdom’s economy has an influential and vital role in the global economy.” Meanwhile, Trump indicated his actions would take into consideration THIS concern.

A.  Saudi Arabia’s role as the top exporter of crude oil to the global economy.
B.  Prospects for weapons sales to the Kingdom.
C.  Saudi Arabia’s role in standing up against Iran.
D.  Prospects for cooperation in the war on terror.

Correct Response: B.  Prospects for weapons sales to the Kingdom.
https://www.reuters.com/article/us-saudi-politics-dissident-sanctions/saudi-arabia-says-it-will-respond-to-any-economic-sanctions-spa-idUSKCN1MO0F1 

10.  A growing migrant caravan of about 1,800 people – adults and children and mothers with babies – from THIS country was headed north to seek asylum from violence and poverty as Vice President Pence told Central American leaders US support for development and investment depended on their efforts to quell mass migration.

A.  Guatemala
B.  Honduras
C.  Nicaragua
D.  El Salvador

Correct Response: B.  Honduras
https://www.reuters.com/article/us-usa-immigration/honduran-migrant-group-grows-heading-for-united-states-idUSKCN1MP045

COPYRIGHT 2018, Tennessee World Affairs Council


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.

Donate_Button1

join_button


SUPPORT OF TNWAC’S EDUCATION OUTREACH

 

THANKS TO BELMONT UNIVERSITY’S CENTER FOR INTERNATIONAL BUSINESS

THANKS TO THE AWC FAMILY FOUNDATION

THANKS TO THE NASHVILLE AREA CHAMBER OF COMMERCE, INTERNATIONAL BUSINESS COUNCIL


THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round


THE MISSION of the nonprofit, nonpartisan Tennessee World Affairs Council is to promote international awareness, understanding and connections to enhance the region’s global stature and to prepare Tennesseans to thrive in our increasingly complex and connected world.

THE VISION of  the Tennessee World Affairs Council is a well-informed community that thinks critically about the world and the impact of global events.   


Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply