“What In The World?” Quiz – Oct 15-21, 2018

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.(If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join)

***Alternate Link to Quiz***

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz


QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

Kathy Ingleson, Brentwood, TN

Patricia Miletich, Nashville, TN

Elaine Loughlin, Nashville, TN

Patricia Paiva, Nashville, TN

Charles Bowers, Nashville, TN

Anthony Campanella, Avola, Italy

Yezzie Dospil, Nashville, TN

Pratik Yedla, Huntsville, AL

(If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join)

OCTOBER MONTHLY PRIZE

Two tickets to the October 31st World Affairs Council luncheon program with

SENATOR BOB CORKER

WINNER TO BE ANNOUNCED OCTOBER 22ND

$100.00 VALUE

DETAILS — LINK HERE

Don’t forget to JOIN as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

Week of October 9-15, 2018

1. Denis Mukwege, a gynecological surgeon from the Democratic Republic of Congo and Nadia Murad, a Yazidi activist from Iraq, have won the Nobel Peace Prize for their efforts to end the use of THIS as a weapon of war:

A. Sexual violence
B. Land mines
C. Chemical weapons
D. Kidnapping

Correct Response: A. Sexual violence
https://www.nytimes.com/2018/10/05/world/nobel-peace-prize.html

2. A court in THIS country has overturned a pardon of its former leader, Alberto Fujimori. Convicted of having ordered the murder of 25 people by a government death squad, the 80-year old Mr. Fujimori was pardoned last year and allowed to leave prison because of health issues, sparking mass protests in the country in question:

A. Bolivia
B. Peru
C. Venezuela
D. Ecuador

Correct Response: B. Peru
https://www.bbc.com/news/world-latin-america-45738821

3. Saudi Arabian writer Jamal Khashoggi visited his country’s embassy in THIS nation on October 2, but hasn’t been heard from since. Mr. Khashoggi is a sharp critic of Saudi Arabia’s crown prince, and officials in the country where he was last seen are accusing embassy personnel of killing him, accusations which are putting further strain on an already fraught relationship between the two nations:

A. Bahrain
B. Egypt
C. Morocco
D. Turkey

Correct Response: D. Turkey
https://www.bbc.com/news/world-europe-45775819

4. The UN’s highest court, the International Court of Justice (ICJ), ruled this week that the United States must ease some sanctions against Iran, specifically those that allow for the import of humanitarian goods, and those that affect civil aviation safety. Iran pled its case based on the 1955 Treaty of Amity, which promotes economic and consular ties between it and the U.S.
How did the U.S. respond to the ICJ ruling?

A. By immediately lifting all impediments to the entry of humanitarian products in to Iran
B. By refusing to recognize ICJ jurisdiction
C. By sending civil aviation safety consultants to Teheran
D. By withdrawing from the Treaty of Amity

Correct Response: D.By withdrawing from the Treaty of Amity
https://abcnews.go.com/International/wireStory/court-orders-us-lift-iran-sanctions-58250485

5. Last week a 7.5 magnitude earthquake hit the Indonesian island of Sulawesi, sparking a tsunami; the death toll from the disasters stands at over 1,700. Adding to Sulawesi’s woes and potentially prompting another rescue operation, THIS happened on island’s northern peninsula:

A. Typhoon Trami dumped up to 60 centimeters of rain
B. Heavy rains, coupled with aftershocks, triggered mudslides
C. Mount Soputan began erupting, spewing ash and lava
D. A red tide has made fishing impossible

Correct Response: C. Mount Soputan began erupting, spewing ash and lava
https://www.npr.org/2018/10/04/654424081/tragedy-everywhere-aid-groups-scramble-against-time-after-indonesian-tsunami

6. The Japanese city of Osaka has ended its sister city relationship with San Francisco because of THIS:

A. Hirofumi Yoshimura, Osaka’s mayor, objected to comments made by San Francisco’s mayor, London Breed
B. San Francisco’s health department has banned the preparation of fugu, or puffer fish, an Osakan delicacy
C. San Francisco publicly adopted a statue commemorating “comfort women,” enslaved for sex by the Japanese Imperial Army in China, Korea, and the Philippines
D. Authorities in San Francisco refused to allow delivery of a shipment of takoyaki, or octopus fritters, to the Japanese Consulate; the fritters were rotten by the time they returned to Osaka

Correct Response: C. San Francisco publicly adopted a statue commemorating “comfort women,” enslaved for sex by the Japanese Imperial Army in China, Korea, and the Philippines
https://www.bbc.com/news/world-us-canada-45747803

7. Efforts to combat a new outbreak of Ebola in and around Beni, Democratic Republic of Congo (DCR), have been hampered by WHICH of the following conditions?

A. Continued attacks on, and murders of, civilians by armed militias
B. Attacks on Red Cross workers trying to contain the virus by following strict burial protocols
C. The displacement of over 1 million people due to armed conflict in the area
D. All of the above

Correct Response: D. All of the above
http://time.com/5416350/congo-ebola-red-cross-attacked/

8. The internal networks of over 30 U.S. companies may have been hacked by China, who, according to an investigation started in 2015, installed THIS in computers:

A. Malware embedded in the operating systems
B. Microchips installed on motherboards
C. Bots created by the use of email applications
D. Software disguised as a password wallet

Correct Response: B. Microchips installed on motherboards
https://www.bloomberg.com/news/features/2018-10-04/the-big-hack-how-china-used-a-tiny-chip-to-infiltrate-america-s-top-companies

9. The Trump Administration announced this week that it would begin requiring that THIS group of people marry their same-sex partners, otherwise said partners would be denied a visa. The announcement has no contingency plan for people who come from nations that criminalize or refuse to recognize same-sex marriage:

A. All military personnel assigned to the U.S.
B. All diplomatic personnel assigned to the U.S.
C. All business people coming to the U.S.
D. All workers at U.N. headquarters in New York

Correct Response: B. All diplomatic personnel assigned to the U.S.
https://foreignpolicy.com/2018/10/01/trump-administration-to-deny-visas-to-same-sex-partners-of-diplomats-un-officials-gay-lgbt/

10. Australia has ended a 10% goods and services tax on THIS women’s item, long deemed “non-essential” by the government:

A. Sanitary napkins and tampons
B. Bras
C. Breast pumps
D. Birth control pills

Correct Response: A. Sanitary napkins and tampons
https://www.bbc.com/news/world-australia-45727980

COPYRIGHT 2018, Tennessee World Affairs Council


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.

Donate_Button1

join_button


SUPPORT OF TNWAC’S EDUCATION OUTREACH

 

THANKS TO BELMONT UNIVERSITY’S CENTER FOR INTERNATIONAL BUSINESS

THANKS TO THE AWC FAMILY FOUNDATION

THANKS TO THE NASHVILLE AREA CHAMBER OF COMMERCE, INTERNATIONAL BUSINESS COUNCIL


THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round


THE MISSION of the nonprofit, nonpartisan Tennessee World Affairs Council is to promote international awareness, understanding and connections to enhance the region’s global stature and to prepare Tennesseans to thrive in our increasingly complex and connected world.

THE VISION of  the Tennessee World Affairs Council is a well-informed community that thinks critically about the world and the impact of global events.   


Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply