“What in the World?” Quiz – Oct 1-7, 2018

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.

***Alternate Link to Quiz***

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

Patricia Miletich, Nashville, TN

Julia Lydon, Nashville, TN

Patricia Paiva, Nashville, TN

Keith Simmons, Nashville, TN

Charles Bowers, Nashville, TN

Brandon Darr, Bangkok, Thailand

(If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join)


SEPTEMBER 2018 MONTHLY PRIZE WINNER

David Hillinck


OCTOBER MONTHLY PRIZE

Two tickets to the October 31st World Affairs Council luncheon program with

SENATOR BOB CORKER

WINNER TO BE ANNOUNCED OCTOBER 22ND

$100.00 VALUE

DETAILS — LINK HERE

Don’t forget to JOIN as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

Week of September 23-29, 2018

1. Venezuela’s president, Nicolás Maduro, drew international ire over Twitter and Instagram posts that showed him and his wife dining on expensive steaks prepared by the celebrity chef Nusret Gökçe, aka “Salt Bae.” Mr. Maduro was returning home from a trip to China to seek financing for Venezuela’s crippled economy, and stopped over in THIS city, where Salt Bae got his start. Venezuelans have lived with severe food shortages for several years now, and have lost an average of 20 pounds from regularly skipping meals—a practice known as the “Maduro Diet”:

A. Paris
B. Athens
C. Istanbul
D. Sofia

Correct Response: C. Istanbul
https://www.cnn.com/2018/09/18/world/venezuela-maduro-salt-bae-steak-intl/index.html

2. In a win for women’s rights and gender equality, India’s government has instituted a policy of jail time for Muslim men who continue to engage in THIS practice, originally outlawed by the country’s Supreme Court in 2017:

A. Forcing their daughters into arranged marriages
B. Practicing “instant divorce,” by simply telling their wives three times, “I divorce you”
C. Honor killings of female relatives
D. Forcing their female relatives to wear a burqa

Correct Response: B. Practicing “instant divorce,” by simply telling their wives three times, “I divorce you”
https://www.npr.org/2018/09/19/649514458/india-makes-instant-divorce-a-criminal-offense

3. Intensified fighting around the port city of Hodeida in THIS country has made an already fragile humanitarian situation go from bleak to dire, with parts of the country so desperate from famine that people are eating leaves, according to the United Nations’ humanitarian chief. Over 75 % of the nation in question’s population rely on humanitarian aid, but because of the ongoing war, supply routes from Hodeida to the rest of the country are impassible:

A. Syria
B. South Sudan
C. Mozambique
D. Yemen

Correct Response: D. Yemen
https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/yemen-famine-united-nations-starvation-mark-lowcock-on-the-brink-a8549541.html

4. The European Union announced this week that it would be investigating THIS online retailer for possible anti-trust violations, over allegations that it uses information on sales by third-party merchants to promote its own products:

A. Amazon
B. E-Bay
C. Rakuten
D. Alibaba

Correct Response: A. Amazon
http://fortune.com/2018/09/20/amazon-antitrust-eu-vestager/

5. European Union Council President Donald Tusk dealt a harsh blow to the United Kingdom’s Prime Minister Theresa May at this week’s Salzburg Summit when he deemed THIS plan, designed to guide both parties through Brexit, unworkable. The plan is named after the prime minister’s country home, where she and her advisors developed it in July:

A. Derby Plan
B. Chequers Plan
C. Rugby Plan
D. Barking Plan

Correct Response: B. Chequers Plan
https://www.bbc.com/news/uk-politics-45586010

6. Three years after it was suspended following a massive doping scandal in which lab workers were found to have altered samples to protect athletes, THIS country’s anti-doping agency’s drug-testing system was reinstated by the World Anti-Doping Agency:

A. Italy
B. Russia
C. United States
D. China

Correct Response: B. Russia
http://www.latimes.com/sports/olympics/la-sp-rusada-reinstated-20180920-story.html

7. After ties were severed between the Vatican and Beijing in 1951 because of the communist takeover of China, both have finally come to an agreement on THIS:

A. The appointment of bishops: For decades, official bishops were appointed by the Chinese government, while “underground” bishops were appointed by the Vatican
B. Ending religious persecution
C. Continued Communist Party control of all policies, including those that cover religion
D. How to classify religious schools

Correct Response: A. The appointment of bishops: For decades, official bishops were appointed by the Chinese government, while “underground” bishops were appointed by the Vatican
https://www.nytimes.com/2018/09/22/world/asia/china-vatican-bishops.html

8. An overloaded ferry sailing between two islands on THIS lake—Africa’s largest by area—and off the coast of Tanzania capsized Thursday; the death toll is over 200, with recovery efforts still on-going:

A. Victoria
B. Tanganyika
C. Kivu
D. Chad

Correct Response: A. Victoria
https://www.nytimes.com/2018/09/21/world/africa/tanzania-ferry-lake-victoria.html

9. A high-speed rail link has launched between Hong Kong and the Chinese city of Guangzhou, connecting the two by a train ride of around 40 minutes. The new rail service is controversial, however, because it’s launch means that THIS will now be in Hong Kong, for the first time ever:

A. Large numbers of visitors from mainland China
B. Chinese authorities, enforcing Chinese law
C. Minors traveling alone
D. All of the above

Correct Response: B. Chinese authorities, enforcing Chinese law
https://www.bbc.com/news/world-asia-china-45612749

10. India is in the middle of a ten-day celebration honoring THIS elephant-headed Hindu god of luck and wisdom. Worshippers are submerging statues of the god in bodies of water all over Mumbai, India’s largest city, but especially along the city’s Arabian Sea coast:

A. Shiva
B. Ganesh
C. Vishnu
D. Krishna

Correct Response: B. Ganesh
https://www.npr.org/2018/09/22/649837458/indians-are-partying-and-praying-for-elephant-headed-god-ganesh

COPYRIGHT 2018, Tennessee World Affairs Council


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.

Donate_Button1

join_button


SUPPORT OF TNWAC’S EDUCATION OUTREACH

 

THANKS TO BELMONT UNIVERSITY’S CENTER FOR INTERNATIONAL BUSINESS

THANKS TO THE AWC FAMILY FOUNDATION

THANKS TO THE NASHVILLE AREA CHAMBER OF COMMERCE, INTERNATIONAL BUSINESS COUNCIL


THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round


THE MISSION of the nonprofit, nonpartisan Tennessee World Affairs Council is to promote international awareness, understanding and connections to enhance the region’s global stature and to prepare Tennesseans to thrive in our increasingly complex and connected world.

THE VISION of  the Tennessee World Affairs Council is a well-informed community that thinks critically about the world and the impact of global events.   


Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply