“What In The World?” Quiz – May 20-26, 2019

Give to support global affairs awareness programs in the community and in your schools

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

Pat Miletich, Nashville, TN

David Hillinck, Huntsville, AL

Charles Bowers, Nashville, TN

If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join

Volunteers make the World (Affairs Council) go round!


MAY 2019 MONTHLY QUIZ PRIZE

The Hundred-Year Marathon: China’s Secret Strategy to Replace America as the Global Superpower

Michael Pillsbury

One of the U.S. government’s leading China experts reveals the hidden strategy fueling that country’s rise – and how Americans have been seduced into helping China overtake us as the world’s leading superpower.

For more than forty years, the United States has played an indispensable role helping the Chinese government build a booming economy, develop its scientific and military capabilities, and take its place on the world stage, in the belief that China’s rise will bring us cooperation, diplomacy, and free trade. But what if the “China Dream” is to replace us, just as America replaced the British Empire, without firing a shot?

Based on interviews with Chinese defectors and newly declassified, previously undisclosed national security documents, The Hundred-Year Marathon reveals China’s secret strategy to supplant the United States as the world’s dominant power, and to do so by 2049, the one-hundredth anniversary of the founding of the People’s Republic. Michael Pillsbury, a fluent Mandarin speaker who has served in senior national security positions in the U.S. government since the days of Richard Nixon and Henry Kissinger, draws on his decades of contact with the “hawks” in China’s military and intelligence agencies and translates their documents, speeches, and books to show how the teachings of traditional Chinese statecraft underpin their actions. He offers an inside look at how the Chinese really view America and its leaders – as barbarians who will be the architects of their own demise.

Pillsbury also explains how the U.S. government has helped – sometimes unwittingly and sometimes deliberately – to make this “China Dream” come true, and he calls for the United States to implement a new, more competitive strategy toward China as it really is, and not as we might wish it to be. The Hundred-Year Marathon is a wake-up call as we face the greatest national security challenge of the twenty-first century.

About Michael Pillsbury

Senior Fellow and Director for Chinese Strategy Michael Pillsbury is a distinguished defense policy adviser, former high-ranking government official, and author of numerous books and reports on China. During the Reagan administration, Pillsbury was Assistant Under Secretary of Defense for Policy Planning and responsible for implementation of the program of covert aid known as the Reagan Doctrine. In 1975-76, while an analyst at the RANDCorporation, Pillsbury published articles in Foreign Policy and International Security recommending that the United States establish intelligence and military ties with China. The proposal, publicly commended by Ronald Reagan, Henry Kissinger, and James Schlesinger, later became U.S. policy during the Carter and Reagan administrations.

more…


To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD QUIZ

WEEK OF May 13-19, 2019

1. Three days after welcoming their first child, Prince Harry and actress Meghan Markle announced that they had given THIS name to Queen Elizabeth II’s fourth grandchild.

A. Louis Arthur Mountbatten-Windsor
B. Archie Harrison Mountbatten-Windsor
C. Jack Henry Mountbatten-Markle
D. Louis Henry Windsor-Markle

Correct Response: B. Archie Harrison Mountbatten-Windsor
https://www.cbsnews.com/news/royal-baby-name-prince-harry-meghan-son-named-archie-harrison-mountbatten-windsor-today-live-updates-2019-05/

2. Beset by allegations of corruption and high unemployment, South Africa’s ruling African National Congress Party still holds a ruling majority, but not by the comfortable margin it has maintained since the country first held free elections. Who is the ANC candidate for President of South Africa?

A. Jacob Zuma
B. Mmusi Maimane
C. Cyril Ramaphosa
D. Thabo Mbeki

Correct Response: C. Cyril Ramaphosa
https://www.theguardian.com/world/2019/may/09/south-africa-election-early-results-point-reduced-anc-majority

3. Trade talks between the U.S. and China ended without an agreement after President Trump raised tariffs on Chinese goods from 10% to THIS amount. The U.S. president justifies the hike in tariff rates by citing Chinese failure to comply with earlier trade agreements, and maintains that it is China, rather than U.S. consumers, who will pay for them:

A. 15%
B. 20%
C. 25%
D. 30%

Correct Response: C. 25%
https://www.apnews.com/e8a5195c21af44e5b783082366cc2f29

4. In the first-ever seizure of a vessel used to evade international sanctions against North Korea, U.S. officials detained the M/V Wise Honest. Indonesian officials originally seized the Wise Honest, which was flying the flags of both North Korea and Sierra Leone, and was carrying a cargo of THIS:

A. Short-range missiles
B. Spent nuclear fuel rods
C. Textiles
D. Coal

Correct Response: D. Coal
https://www.npr.org/2019/05/09/721827706/u-s-takes-control-of-north-korean-sanctions-busting-ship

5. Venezuela’s Supreme Court ordered the country’s National Constituent Assembly—convened by Nicolas Maduro and made up of his supporters—to revoke the parliamentary immunity of the country’s National Assembly. The lifting of immunity has led to the arrest of one opposition legislator, and forced three others to take refuge HERE:

A. In foreign embassies in Caracas
B. In churches in Caracas
C. On a boat, anchored just inside international waters
D. In neighboring Colombia

Correct Response: A. In foreign embassies in Caracas
https://www.bbc.com/news/world-latin-america-48224790

6. Citing illegal ballot-box committees, Turkey’s high election board has ruled that last month’s vote for mayor of Istanbul must be held again. Turkish President Recep Tayyip Erdogan welcomed the ruling, and said that it was in the best interests of Turkey. Mr. Erdogan’s support of the election board’s decision comes as no surprise for which reason?

A. The major opposition CH Party candidate was declared the winner
B. Not winning Istanbul weakens the strength of Mr. Erdogan’s ruling AK Party
C. Istanbul, besides being the political capital of the country, is also its economic and cultural center, and is the key to winning Turkey
D. All of the above

Correct Response: D. All of the above
https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-05-10/turkey-pays-the-price-for-erdogan-s-istanbul-election-do-over

7. With the US as a notable exception, almost every country in the world has signed onto the U.N.-supported Basel Convention, which is aimed at reducing pollution by requiring countries to do THIS.

A. Create a tax on single-use plastic bags in retail stores
B. Implement carbon trading schemes to curb the total amount of carbon emissions per country
C. Monitor movements of plastic waste outside their borders
D. Institute national anti-pollution curricula in public schools

Correct Response: C. Monitor movements of plastic waste outside their borders
https://apnews.com/0771a60e9b024247b29073aaa4dee6ed?fbclid=IwAR35qbyl39wnNXhmZ3u9F-UIEIditHx6GJHLvJjSWbpAtcKIcK9bwJxVKzk

8. A year after the US pulled out of THIS joint nuclear agreement, the Iranian President Hassan Rouhani has given European signatories to the deal a 60-day ultimatum to violate US sanctions and resume oil trade before Iran returns to high level uranium enrichment.

A. Strategic Arms Reduction Treaty (START) I
B. Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty (CTBT)
C. Strategic Arms Limitation Talks (SALT) I
D. Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA)

Correct Response: D. Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA)
https://www.theguardian.com/world/2019/may/07/iran-to-announces-partial-withdrawal-from-nuclear-deal

9. French forces raided a group of kidnappers traveling through THIS country, and managed to free two French hostages, along with an American and a South Korean national. The kidnappers were en route to hand the hostages over to the West African militant group Katiba Macina, an offshoot of the Islamic militant group Ansar Dine:

A. Mali
B. Benin
C. Mauritania
D. Burkina Faso

Correct Response: D. Burkina Faso
https://www.bbc.com/news/world-africa-48228353

10. Amidst many tensions in bilateral relations including over last week’s failed uprising in Venezuela, US Secretary of State Mike Pompeo is scheduled to travel next week for his first trip to THIS UN Security Council member state in an attempt to repair relations.

A. France
B. China
C. Peru
D. Russia

Correct Response: D. Russia
https://abcnews.go.com/Politics/pompeo-visit-russia-trump-pivots-repairing-relations-post/story?id=62964426

COPYRIGHT 2019, Tennessee World Affairs Council


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.


SUPPORT OF TNWAC’S EDUCATION OUTREACH
THANKS TO BASS BERRY + SIMS

THANKS TO SOUTHWEST AIRLINES

THANKS TO BELMONT UNIVERSITY’S CENTER FOR INTERNATIONAL BUSINESS

THANKS TO THE NASHVILLE AREA CHAMBER OF COMMERCE, INTERNATIONAL BUSINESS COUNCIL


THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round


THE MISSION of the nonprofit, nonpartisan Tennessee World Affairs Council is to promote international awareness, understanding and connections to enhance the region’s global stature and to prepare Tennesseans to thrive in our increasingly complex and connected world.

THE VISION of  the Tennessee World Affairs Council is a well-informed community that thinks critically about the world and the impact of global events.   


Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply