“What In The World?” Quiz – Jun 17-23, 2019

Give to support global affairs awareness programs in the community and in your schools

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.
Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

John Kenton, Cincinnati, OH

Charles Bowers, Frankfurt, Germany

David Hillinck, Huntsville, AL

Deb Monroe, Cambridgeshire, UK

Pete Griffin, Nashville, TN

Kathy Ingleson, Brentwood, TN

Brandon Darr, Bangkok, Thailand

Yezzie Dospil, Nashville, TN

David Wilson, Arizona

Jeannine Kuropatkin, Mesa, AZ

Graham Kettle, Scottsdale, AZ

If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join

Volunteers make the World (Affairs Council) go round!


JUNE 2019 MONTHLY QUIZ PRIZE

DESTINATION EARTH

Nicos Hadjicostis

Nicos Hadjicostis traveled around the world continuously for 6.5 years, without backtracking, or returning to his point of departure. His aim was to treat the world as if it were one huge country, a single destination. He explored 70 countries on 6 continents delving deep into their peoples, cultures, and natural wonders. This life-transforming journey inspired the award-winning book, ”Destination Earth: A New Philosophy of Travel by a World-Traveler.”

Prior to his long journey, Nicos had managed the largest media group in Cyprus for more than a decade. He had become jaded with the business world and abandoned it in order to explore both the world and himself.


To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD QUIZ

WEEK OF JUNE 10-16, 2019

1. Protestors in THIS Special Autonomous Region turned out in large numbers – about one million in the streets – to demonstrate against an extradition bill being considered by the Legislative Council to allow extradition of suspects wanted in China.

A. Macau
B. Taipei
C. Hainan
D. Hong Kong

Correct Response: D. Hong Kong
https://www.reuters.com/article/us-hongkong-extradition-march/hong-kong-plunged-into-political-crisis-after-huge-protest-against-extradition-law-idUSKCN1TA05L

2. Mexican negotiators reached agreement in Washington to hold off up to 25% tariffs threatened by President Trump over movement of asylum seekers through their country. Mexican concessions, use of National Guardsmen to block crossings at the border with THIS country, were reportedly already in the works.

A. Honduras
B. Nicaragua
C. El Salvador
D. Guatemala

Correct Response: D. Guatemala
https://www.reuters.com/article/us-usa-trade-mexico-reaction/mexico-holds-off-trumps-fire-but-seen-vulnerable-to-new-pressure-idUSKCN1TA00L

3. German Foreign Minister Heiko Maas is in Tehran this week for talks with Iranian leaders aimed at sustaining the Joint Comprehensive Plan of Action, the so-called Iranian nuclear deal. The agreement, limiting Iranian nuclear activities in exchange for sanctions relief, was dealt a serious blow by President Trump’s renunciation of America’s participation and reimposition of tough sanctions. What was the nickname of the parties the included Germany and the U.S. in reaching the agreement with Iran?

A. G-7
B. P5+1
C. UNSC
D. EU3

Correct Response: B. P5+1
https://www.reuters.com/article/us-usa-iran-germany/german-minister-lands-in-iran-in-bid-to-save-nuclear-pact-idUSKCN1TA0JW

4. THESE leaders met last week to discuss closer ties and their agreements on trade and globalization, hinting at joint opposition to America’s international economic dominance.

A. Vladimir Putin and Narendra Modi
B. Marine Le Pen and Xi Jinping
C. Kim Yong Un and Vladimir Putin
D. Xi Jinping and Vladimir Putin

Correct Response: D. Xi Jinping and Vladimir Putin
https://www.nytimes.com/2019/06/07/business/economy/russia-china-us-trade.html

5. Security forces in the capital of THIS former Soviet Republic arrested about 500 protestors who were demonstrating against the outcome of an election to select a successor of Nursultan Nazarbayev, the only leader since the country’s 1991 independence.

A. Kyrgzstan
B. Kazakhstan
C. Tajikistan
D. Turkmenistan

Correct Response: B. Kazakhstan
https://www.nytimes.com/2019/06/09/world/asia/kazakhstan-election-president.html

6. THIS issue was cited by most G20 finance ministers at a pre-summit meeting last week as posing a major risk to the global economy.

A. Escalating trade tensions
B. Global oil price instability
C. Potential destabilizing Middle East conflict
D. All of the above

Correct Response: A. Escalating trade tensions
https://www.reuters.com/article/us-g20-japan-mof/most-g20-members-see-trade-row-as-huge-risk-for-global-growth-japan-mof-official-idUSKCN1T90B9

7. The “Jerusalem Post” said this week that President Trump “downgraded his administration’s long-awaited Mideast plan from ‘Deal of the Century’ to ‘Let’s wait and see.’” Who has the lead on the Trump Administration’s Middle East peace plan?

A. John Bolton
B. Jared Kushner
C. Mike Pompeo
D. Mike Pence

Correct Response: B. Jared Kushner
https://www.jpost.com/American-Politics/Trump-lowers-expectations-on-Mideast-peace-plan-591482

8. Deadly attacks by an ISIS affiliated armed militia force in the eastern regions of Democratic Republic of the Congo (DRC) have severely impacted THIS.

A. Presidential elections
B. Reconciliation among competing factions in the DRC parliament
C. An Ebola outbreak that has claimed over 1,300 lives
D. World Wildlife Fund efforts to protect endangered mammals

Correct Response: C. An Ebola outbreak that has claimed over 1,300 lives
https://www.aljazeera.com/news/2019/06/isil-claims-deadly-attack-ebola-wracked-eastern-dr-congo-190605052723255.html

9. During his European travels last week President Trump raised eyebrows in a meeting with an EU Prime Minister when he compared its post-Brexit border situation with the US border with Mexico. Trump was referring to THIS border.

A. Scotland and England
B. Northern Ireland and Republic of Ireland
C. England and Wales
D. None of the above

Correct Response: B. Northern Ireland and Republic of Ireland
https://www.theguardian.com/us-news/2019/jun/05/ireland-visit-donald-trump-arrives-leo-varadkar-discussions

10. UK Prime Minister Theresa May stepped down last week amid continuing troubles over terms of the country’s exit, or Brexit, from the European Union. Who is widely considered the leading Conservative Party contender to be the next Prime Minister and who received a nod from President Trump during his visit to London?

A. Boris Johnson
B. Jeremy Corbyn
C. Rory Stewart
D. Nigel Farage

Correct Response: A. Boris Johnson
https://www.reuters.com/article/us-britain-eu/uks-johnson-baulks-at-brexit-cost-as-leadership-race-hots-up-idUSKCN1TA0EI

COPYRIGHT 2019, Tennessee World Affairs Council


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.


SUPPORT OF TNWAC’S EDUCATION OUTREACH
THANKS TO THE AWC FAMILY FOUNDATION
THANKS TO BASS BERRY + SIMS

THANKS TO SOUTHWEST AIRLINES

THANKS TO BELMONT UNIVERSITY’S CENTER FOR INTERNATIONAL BUSINESS

THANKS TO THE NASHVILLE AREA CHAMBER OF COMMERCE, INTERNATIONAL BUSINESS COUNCIL


THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round


THE MISSION of the nonprofit, nonpartisan Tennessee World Affairs Council is to promote international awareness, understanding and connections to enhance the region’s global stature and to prepare Tennesseans to thrive in our increasingly complex and connected world.

THE VISION of  the Tennessee World Affairs Council is a well-informed community that thinks critically about the world and the impact of global events.   


Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply