“What in the World? Weekly Quiz” | June 6-12, 2022

CLICK IMAGE FOR QUIZ

Thanks to quiz master Patrick Ryan and @TNWAC News Editor Campbell Lahman for this week’s quiz.

We invite you to become members of the TNWAC no matter where you live. We welcome our friends from around the country and around the world to be part of our work to inform and inspire our communities to know the world. Visit TNWAC.org/join and TNWAC.org/donate.
.

Last Week’s Quiz Winners

Nick McCall, Knoxville, TN
Bernie Drake, Peoria, IL
Patricia Miletich, Nashville, TN
H. Osborne, Chapel Hill, TN
Catherine Depp, Grand Rapids, MI
Tim Stewart, Nashville, TN
Yazzie Dospil, Nashville, TN
David Hillinck, Huntsville, AL
Mark Himmelein, Alliance, OH
Mary Ellen Hamad, Louisville, KY
Barbara Gubbin, Jacksonville, FL
Steve Freidberg, Boston, MA
Roanna Wiser, New York
Catherine Kelly, Nashville, TN
Peter Sharadin, Brandon, PA
Thomas Day, Peoria, IL
Rachel Newgard, Edmore, ND
Heike Heinzelmann Kranz, Germany
Tucker Handley, North Olmsted, OH
Kino Smith, Dallas, TX
Pete Griffin, Nashville, TN
Rich Buck, Peoria, IL
Nancy Williams, Rochester, NY
Linda Kurz, Lonedell, MO
Michael Weiss, Rockville, MD
Leslie Fort, Virginia Beach, VA
Bob Fort, Virginia Beach, VA
Jim Shepherd, Nashville, TN
Bark Drake, Peoria, IL
Erik Hunt, IN
Donna Heffner, Ponte Vedrà Beach, FL
Roger French, Washington, IL
Basil G. Smith, Jacksonville, FL
Mary Raffety, Nashville, TN
Maura OBrien, Richmond, VA

Hey! Are you on the list of last week winners? If you become a member of TNWAC you could be the end of the month prize winner.


JUNE 2022 QUIZ PRIZE

Ukraine’s Revolt, Russia’s Revenge

by Michael Smith

Told from the perspective of a U.S. diplomat in Kyiv, this book is the true story of Ukraine’s anti-corruption revolution in 2013—14, Russia’s intervention and invasion of that nation, and the limited role played by the United States. It puts into a readable narrative the previously unpublished reporting by seasoned U.S. diplomatic and military professionals, a wealth of information on Ukrainian high-level and street-level politics, a broad analysis of the international context, and vivid descriptions of people and places in Ukraine during the EuroMaidan Revolution. The book also counters Russia’s disinformation narratives about the revolution and America’s role in it.

While focusing on a single country during a dramatic three-year period, the book’s universal themes—among them, truth versus lies, democracy versus autocracy—possess a broader urgency for our times. That urgency burns particularly hot for the United States and all other countries that are the targets of Russia’s cyber warfare and other forms of political skullduggery.

From his posting in U.S. Embassy Kyiv (2012–14), the author observed and reported first-hand on the EuroMaidan Revolution that wrested power from corrupt pro-Kremlin Ukrainian autocrat Viktor Yanukovych.

The book also details Russia’s attempt to abort the Ukrainian revolution through threats, economic pressure, lies, and intimidation. When all of that failed, the Kremlin exacted revenge by annexing Ukraine’s territory of Crimea and fomenting and sustaining a hybrid war in eastern Ukraine that has killed more than 13,000 people and continues to this day.

Ukraine’s Revolt, Russia’s Revenge is based on the author’s own observations and the multitude of reports of his Embassy colleagues who were eyewitnesses to a crucial event in contemporary history.

MONTHLY QUIZ PRIZES ARE AWARDED TO DUES PAYING MEMBERS OF THE TNWAC WHO ARE MONG THE WEEKLY WINNERS FOR THAT MONTH.

JOIN TODAY


LAST WEEK’S QUESTIONS AND ANSWERS
What in the World? Quiz – Week of May 30-June 5, 2022

1. President Biden met with the other leaders of the “Quad” while in Tokyo. The alliance, which consists of these countries EXCEPT this one, works to confront China’s regional expansion.

A. Australia
B. United Kingdom
C. Japan
D. India

Correct Response: B. United Kingdom
https://www.bbc.com/news/world-asia-india-61547082

2. President Biden and key Asian-Pacific countries talked about launching a new trade block to check Chinese influence and reassert American influence in the region, replacing THIS agreement that was sidelined by former President Trump in 2017.

A. Trans Pacific Partnership (TPP)
B. World Trade Organization (WTO)
C. Asia Pacified Economic Cooperation (APEC)
D. The Trilateral Commission

Correct Response: A. Trans Pacific Partnership (TPP)
https://www.nytimes.com/2022/05/23/world/asia/biden-asian-pacific-bloc.html

3. The “Elizabeth” line of the Underground, or Tube, in THIS city opened after 13 years of construction and a budget that ballooned to over $22 billion. The 62-mile east-west line will increase the city’s Tube capacity by 10 percent.

A. Brussels
B. Stockholm
C. Dublin
D. London

Correct Response: D. London
https://www.nytimes.com/2022/05/24/world/europe/elizabeth-line-london-tube-opens.html

4. Michelle Bachelet, the UN High Commissioner for Human Rights completed a visit to THIS region of China but offered limited criticism of China’s treatment of the Uyghur population there. She said the visit was not an invstigation but she had raised questions about Chinese “counterterrorism and de-radicalization measures.” Meanwhile, the U.S. State Department said in a statement, “We are concerned the conditions Beijing authorities imposed on the visit did not enable a complete and independent assessment of the human rights environment in the PRC.”

A. Sichuan
B. Xinjiang
C. Hubei
D. Guang dong

Correct Response: B. Xinjiang
https://www.nytimes.com/2022/05/28/world/asia/un-human-rights-china.html

5. Dozens of African migrants died when the boat they rode from Tunisia to Europe sank in THIS body of water.

A. Black Sea
B. Sea of Azov
C. Red Sea
D. Mediterranean Sea

Correct Response: D. Mediterranean Sea
https://www.nytimes.com/2022/05/25/world/africa/migrants-tunisian-coast.html

6. The President of Ukraine, THIS former comedian, visited the front battle line in Kharkiv to tour the city’s destruction and present medals to Ukrainian troops.

A. Volodymyr Zelensky
B. Viktor Yanukovych
C. Petro Poroshenko
D. Yulia Timoshenko

Correct Response: A. Volodymyr Zelensky
https://www.bbc.com/news/av/world-europe-61627187

7. The government of THIS West African nation said it will prosecute Yahya Jammeh, who ruled for 22 years, for atrocities – killings, rape and torture. Bringing him to justice may be difficult as he has moved to Equatorial Guinea and enjoys support in his homeland.

A. Gambia
B. Djibouti
C. Yemen
D. Mauritius

Correct Response: A. Gambia
https://www.nytimes.com/2022/05/25/world/africa/gambia-prosecute-jammeh-murder.html

8. Jews and Arabs clashed at THIS mosque in Jerusalem, the third holiest site in Islam, as Israeli citizens marched with flags through the Old City’s Muslim quarter and the mosque esplanade.

A. Al Aqsa Mosque
B. The Blue Mosque
C. Masjid al-Haram
D. Suleymaniye Mosque

Correct Response: A. Al Aqsa Mosque
https://www.reuters.com/world/middle-east/jerusalem-edge-ahead-contentious-israeli-flag-march-2022-05-29/

9. Israel’s PM Naftali Bennett said THIS adversary would no longer be immune for retaliation for attacks by its proxies. The declaration comes in the wake of an assassination of a senior IRGC officer responsible for attacks against Israel.

A. Yemen
B. Pakistan
C. Iran
D. Iraq

Correct Response: C. Iran
https://www.reuters.com/world/middle-east/israeli-pm-bennett-says-iranian-immunity-is-over-2022-05-29/

10. A former member of the M-19 guerilla group and former Mayor of Bogota led the polls as voters turned out to pick the next president of THIS country.

A. Nicaragua
B. Venezuela
C. Colombia
D. Uruguay

Correct Response: C. Colombia
https://www.reuters.com/world/americas/colombians-head-polls-divisive-presidential-election-2022-05-29/

Copyright 2022 Tennessee World Affairs Council


THANKS TO OUR PARTNERS IN GLOBAL AFFAIRS AWARENESS AND EDUCATION OUTREACH

A PROUD MEMBER OF THE WORLD AFFAIRS COUNCILS OF AMERICA SINCE 2007

THANKS TO OUR PARTNERS IN GLOBAL AFFAIRS AWARENESS AND EDUCATION OUTREACH

THANKS TO OUR PARTNERS IN GLOBAL AFFAIRS AWARENESS AND EDUCATION OUTREACH

THANKS TO OUR PARTNERS IN GLOBAL AFFAIRS AWARENESS AND EDUCATION OUTREACH

THE MISSION of the nonprofit, nonpartisan Tennessee World Affairs Council is to promote international awareness, understanding and connections to enhance the region’s global stature and to prepare Tennesseans to thrive in our increasingly complex and connected world.

THE VISION of  the Tennessee World Affairs Council is a well-informed community that thinks critically about the world and the impact of global events.