“What In The World? Weekly Quiz” – June 22-28, 2020

Give to support global affairs awareness programs in the community and in your schools

 

LAST WEEK’S QUIZ WINNERS

Yezzie Dospil, Nashville, TN
David Hillinck, Huntsville, AL
Pete Griffin, Nashville, TN
Robert Pickard, Nashville, TN
Pat Miletich, Nashville, TN
Nawzad Hawrami, Nashville, TN
Richard Rediker, Hampden, MA

Give to support global affairs awareness programs in the community and in your schools

Newsletter Signup Link

Last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD QUIZ – WEEK OF JUNE 15-21, 2020

1. On June 11th the United States and THIS country began strategic talks that will shape their relationship going forward. The influence of Iran in THIS country will be a consideration in the talks.

A. Lebanon
B. Iraq
C. Saudi Arabia
D. United Arab Emirates

Correct Response: B. Iraq
https://apnews.com/4b6d1c451fe99d446b726c22c0494c99

2. An American businessman and Marine Corps veteran was convicted of espionage in this country and sentenced to 16 years in prison in THIS country. The U.S. ambassador denounced the conviction of Paul Whelan who claimed he was the victim of a sting operation; he was there for a friend’s wedding and he had no knowledge of what was on a flash drive he was handed.

A. Venezuela
B. Cuba
C. Russia
D. North Korea

Correct Response: C. Russia
https://apnews.com/a8f515c0e295f5e8fc37e4318a7dec65

3. Kim Yo Jong, sister to North Korean supreme leader Kim Jong Un, made news last week by THIS action, demonstrating her increased stature within the government’s leadership ranks.

A. She issued a statement that the DPRK rejected further Korean peninsula denuclearization talks with the United States.
B. She ordered the detention of General Pak Jong-chuon, Chief of the General Staff, over charges of disloyalty to the supreme leader.
C. She threatened military strikes against South Korea as relations between Pyongyang and Seoul continued to deteriorate.
D. She announced a new trade agreement with China that side-steps UN sanctions.

Correct Response: C. She threatened military strikes against South Korea as relations between Pyongyang and Seoul continued to deteriorate.
https://apnews.com/d2156411d6b432afeef371ac27bca23d

4. Critics of the Philippines government are calling THIS legal action a major defeat for democratic values.

A. President Duterte’s decree giving power to provincial governors to impose death sentences for drug crimes including lower level dealers.
B. Conviction of two journalists at Rappler on cyber libel charges.
C. Appointment of a poorly qualified member of President Duterte’s family to the Supreme Court.
D. Imposition of martial law in four provinces where insurgents have been making advances against government forces.

Correct Response: B. Conviction of two journalists at Rappler on libel charges.
https://apnews.com/cb026b7094fac489d60cf248eb86bbb2

5. Poland has said an incident where their troops occupied an area across the border with THIS country was a mistake but offered no explanation as to why soldiers took up positions near a chapel and turned away visitors.

A. Belarus
B. Czechia
C. Hungary
D. Slovakia

Correct Response: B. Czechia
https://www.bbc.com/news/world-europe-53034930

6. An international sports organization called for “tolerance, mutual respect and common sense” in the aftermath of a brouhaha over the question of athletes kneeling through the national anthem. THIS group reacted to President Trump’s Tweet that he would no longer watch their sport.

A. NFL
B. FIFA
C. USOC
D. NHL

Correct Response: B. FIFA
https://www.chicagotribune.com/sports/soccer/ct-fifa-soccer-kneeling-donald-trump-20200615-kkurehoeezdsde2gotxf75cabe-story.html

7. Last week the Institute of Economics and Peace released THIS index which ranks 163 independent states and territories with these countries topping the list: Iceland, New Zealand, Austria and Portugal.

A. Annual Paris Climate Assessment (APCA)
B. Global Peace Index (GPI)
C. Government Transparency and Fair Practices
D. Global Health Index (GHI)

Correct Response: B. Global Peace Index (GPI)
https://reliefweb.int/report/world/global-peace-index-2020

8. Secretary of State Mike Pompeo criticized China for the mass detention of Uighars, ISIS and Boko Haram for attacks in Nigeria, and Nicaragua for harassing community leaders, during the release of THIS report.

A. 2019 International Religious Freedom Report
B. Annual Report on Extremism
C. 2020 Autocracy Index
D. Global Human Rights Assessment

Correct Response: A. 2019 International Religious Freedom Report

https://www.state.gov/secretary-michael-r-pompeo-at-a-press-availability-on-the-release-of-the-2019-international-religious-freedom-report/

9. British Prime Minister Boris Johnson is meeting with European Commission President Ursula Von der Leyden and other EU leaders this week to discuss THIS important issue.

A. “Cross Channel” cooperation in combatting Covid-19.
B. Granting an extension on the December 31st deadline for a Brexit agreement.
C. Post-Brexit military-to-military relationships.
D. An intensified timetable for a Free Trade Agreement.

Correct Response: D. An intensified timetable for a Free Trade Agreement.
https://www.reuters.com/article/us-britain-eu-talks/pm-johnson-to-urge-eu-to-reach-agreement-by-end-of-summer-idUSKBN23M1T9

10. Russia commissioned the lead ship of a new class of nuclear powered ballistic missile submarines and a new class of SLBMs on Friday. The debut of the Prince Vladimir, first of the Borei class, highlights the upcoming expiration of THIS arms control treaty in light of Trump Administration actions to reduce or eliminate longstanding nuclear weapons agreements.

A. INF
B. CTBT
C. New START
D. JCPOA

Correct Response: C. New START
https://www.reuters.com/article/us-russia-submarine/russian-nuclear-powered-sub-enters-service-amid-arms-control-fears-idUSKBN23J1KO

Copyright: 2020 Tennessee World Affairs Council

Give to support global affairs awareness programs in the community and in your schools

THANKS TO SOUTHWEST AIRLINES FOR SUPPORT OF ACADEMIC WORLDQUEST 2020

THANKS TO SUSTAINING PARTNER BELMONT UNIVERSITY CENTER FOR INTERNATIONAL BUSINESS

THANKS TO SUSTAINING PARTNER NASHVILLE AREA CHAMBER OF COMMERCE, INTERNATIONAL BUSINESS COUNCIL

THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

THE MISSION of the nonprofit, nonpartisan Tennessee World Affairs Council is to promote international awareness, understanding and connections to enhance the region’s global stature and to prepare Tennesseans to thrive in our increasingly complex and connected world.

THE VISION of  the Tennessee World Affairs Council is a well-informed community that thinks critically about the world and the impact of global events.   

Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer:

tnwac logo jan15 300

Copyright 2020 Tennessee World Affairs Council
Fidelity Hall 304A, Belmont University
1900 Belmont Blvd., Nashville, TN 37212

Leave a Reply