“What In The World? Weekly Quiz” – June 15-21, 2020

Give to support global affairs awareness programs in the community and in your schools

LAST WEEK’S QUIZ WINNERS

David Hillinck, Huntsville, AL
Himanshu Manchanda, Nashville, TN
Pat Miletich, Nashville, TN
Kathy Ingleson, Brentwood, TN
Pete Griffin, Nashville, TN
Thomas Strouse, Oslo, Norway
Charles Bowers, Nashville, TN
Barbara Gubin, Jacksonville, FL
Allan Ramsaur, Nashville, TN
Yezzie Dospil, Nashville, TN
Mary Raffety, Nashville, TN

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member to be eligible to win the monthly quiz prize.

Give to support global affairs awareness programs in the community and in your schools

Newsletter Signup Link

Last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD QUIZ – WEEK OF JUNE 8-14, 2020

1. Demonstrations around the world – France, Germany, Japan, Sweden, Zimbabwe, Australia and more – over the past week brought out thousands of people who wanted to express solidarity with this movement.A. Greta Thunberg and the Climate Strike movement
B. George Floyd and Black Lives Matter
C. Malala Yousafzai and the global education movement
D. None of the aboveCorrect Response: B. George Floyd and Black Lives Matter
https://www.nytimes.com/2020/06/06/world/george-floyd-global-protests.html

2. President Trump said the United States would set a cap on U.S. troops in THIS COUNTRY of 25,000 necessitating a reduction of about 1/3 of American forces based there. The move was made with little notice to the host country and comes after Trump’s plan to host the G-7 Summit in Washington was scuttled in part due to its leader’s rejection of the meeting.

A. Poland
B. Japan
C. United Kingdom
D. Germany

Correct Response: D. Germany
https://www.nytimes.com/2020/06/05/world/europe/trump-troops-europe-nato-germany.html

3. “While the job is not done, there is no denying this is a milestone … Thank you, New Zealand,” said THIS PRIME MINISTER, in comments marking the elimination of Covid-19, one of the first nations to achieve this milestone.

A. Jacinda Arden
B. Whina Cooper
C. Nancy Wake
D. Frances Hodgkins

Correct Response: A. Jacinda Arden
https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-newzealand/new-zealand-says-coronavirus-eliminated-and-life-can-resume-without-restrictions-idUSKBN23F0B5

4. The United States and THIS adversary conducted a prisoner swap in which an American who was convicted of insulting the Supreme Leader and sentenced to ten years in prison was exchanged for a doctor detained in the U.S. for sanctions violations.

A. Cuba
B. North Korea
C. Syria
D. Iran

Correct Response: D. Iran
https://www.reuters.com/article/us-iran-usa-prisoners/iranian-american-freed-in-prisoner-swap-with-u-s-arrives-in-iran-idUSKBN23F0UN

5. Forces of THIS country’s Government of National Accord (GNA) captured the capital of Khalifa Haftar’s national army (LNA) in a festering conflict that has brought in an array of international actors – Turkey, Egypt, the UAE and Russia among others.

A. Syria
B. South Sudan
C. Libya
D. Mauritania

Correct Response: C. Libya
https://www.reuters.com/article/us-libya-security/numerous-reports-of-looting-in-retaken-libyan-towns-un-says-idUSKBN23E0N3

6. Violence among rival sectarian parties broke out over the weekend in THIS Levantine country that suffered a sectarian civil war from 1975-1990. It has patched together a delicate balance among parties, but stability there is challenged by a severe financial crisis.

A. Cyprus
B. Lebanon
C. Syria
D. Jordan

Correct Response: B. Lebanon
https://www.reuters.com/article/us-lebanon-crisis-protests-aoun/lebanons-president-urges-unity-after-night-of-violence-idUSKBN23E0C2

7. Russia has accelerated recruitment of mercenaries from THIS ally nation to fight in Libya in support of militia leader Khalifa Haftar against the Turkish-backed Government of National Accord.

A. Chechnya
B. Moldova
C. Ukraine
D. Syria

Correct Response: D. Syria
https://www.reuters.com/article/us-libya-security-syria-russia-exclusive/exclusive-russian-hiring-of-syrians-to-fight-in-libya-accelerated-in-may-idUSKBN23E06H

8. The decision to reject China as a partner in construction of nuclear power plants in Romania may signal trouble ahead for THIS international infrastructure and commerce project for Beijing as the United States was warning prospective partners about China’s reach.

A. Belt and Road Initiative
B. Global Caravans Project
C. The Great East-West Linkage
D. Carrot and Stick Project

Correct Response: A. Belt and Road Initiative
https://www.scmp.com/news/china/diplomacy/article/3087790/danger-ahead-us-bumps-chinas-global-belt-and-road

9. Turkish security forces rounded up 149 people in the latest crackdown stemming from the 2016 coup that failed to depose President Tayyip Erdogan. Those detained, including many former law enforcement and military personnel, were accused of being followers of THIS cleric who lives in self-imposed exile in Pennsylvania. Erdogan has charged HIM with running a secret parallel state within Turkey. About 80,000 people have been detained pending trial since the coup.

A. Fethullah Gulen
B. Mustafa Kemal Ataturk
C. Tugut Ozal
D. Fahri Koruturk

Correct Response: A. Fethullah Gulen
https://www.reuters.com/article/us-turkey-security-gulen/turkey-orders-149-people-detained-for-suspected-gulen-links-anadolu-idUSKBN23F0WV

10. In response to THIS United States Senator’s claim that China sought to slow or derail Western countries’ efforts to develop a Covid-19 vaccine, Beijing challenged him for evidence, ““Since this lawmaker said he has evidence that China is trying to sabotage western countries in their vaccine development, then please let him present the evidence, said a foreign ministry spokesperson. “There’s no need to be shy.”

A. Senator Rick Scott
B. Senator Tom Cotton
C. Senator Ted Cruz
D. Senator Rand Paul

Correct Response: A. Senator Rick Scott
https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-china-usa/china-demands-proof-from-u-s-senator-for-covid-19-accusation-idUSKBN23F0T9

Copyright: 2020 Tennessee World Affairs Council

Give to support global affairs awareness programs in the community and in your schools

THANKS TO SOUTHWEST AIRLINES FOR SUPPORT OF ACADEMIC WORLDQUEST 2020

THANKS TO SUSTAINING PARTNER BELMONT UNIVERSITY CENTER FOR INTERNATIONAL BUSINESS

THANKS TO SUSTAINING PARTNER NASHVILLE AREA CHAMBER OF COMMERCE, INTERNATIONAL BUSINESS COUNCIL

THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

THE MISSION of the nonprofit, nonpartisan Tennessee World Affairs Council is to promote international awareness, understanding and connections to enhance the region’s global stature and to prepare Tennesseans to thrive in our increasingly complex and connected world.

THE VISION of  the Tennessee World Affairs Council is a well-informed community that thinks critically about the world and the impact of global events.   

Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer:

tnwac logo jan15 300

Copyright 2020 Tennessee World Affairs Council
Fidelity Hall 304A, Belmont University
1900 Belmont Blvd., Nashville, TN 37212

Leave a Reply