“What in the World? Weekly Quiz” | Feb 22-28, 2021

 

A global affairs awareness service provided by the
Tennessee World Affairs Council

 

CLICK IMAGE FOR QUIZ

Thanks to quiz master Matthew Jackson for this week’s quiz.


LAST WEEK’S QUIZ WINNERS (9s and 10s)

Patricia Miletich, Nashville, TN
Charles Bowers, Nashville, TN
David Hillinck, Huntsville, AL
Barbara Gubbin, Jacksonville, FL
Donald McKenzie, Nashville, TN
Angela Weck, Peoria, IL
Murphy Wilkinson, Streator, IL
Richard Rediker, Hampden, MA
Joseph Mendenhall, Bedford, TX
Rich Buck, Peoria, IL
Mary Raffety, Nashville, TN
Stan Cohen, Henderson, NV
Steve Freidberg, Boston, MA
Albert Dugan, Grand Rapids, MI
Buddy Teaster, Nashville, TN
Kathy Ingleson Brentwood, TN
Pete Griffin, Nashville, TN
Jim Shepherd, Nashville, TN
Connie Tomczyk, Peoria, IL
Melissa Davis, Nashville, TN
Allan Ramsaur, Nashville, TN
Bernie Drake, Peoria, IL
Barb Drake, Peoria, IL
Beverley Ketel, Peoria, IL
Parwan Ahmed Machingal, Nashville, TN
Jack Hartert, Nashville, TN
Adam Leff, Bethel, ME
Sheri Selimeyer, Nashville, TN
Laurie Bergner, Normal
Nathan Solomon, Nashville, TN
Peter Sharadin, Blandon, PA

WELL DONE!
Hey! Dozens of quiz takers are on our weekly winners list. You will be eligible for our end of month quiz prize if you become a TNWAC member. Join today to be in the running for the December quiz prize.

The World Affairs Council needs your support now more than ever. With a suggested donation of $100, you can help the Council continue to offer free and public programming to discuss critical global issues affecting Americans’ security and prosperity.

You can give in one of several ways:
  • Pay with your credit card via the donation button below.
  • Mail a check to the TNWAC Office (Fidelity 304A, Belmont University, 1900 Belmont Blvd., Nashville, TN 37212)
  • Planned giving through a bequest. Consult the attorney who assisted with your estate planning.
  • Request a distribution from your Donor Advised Fund
  • Check with your employer to see if they will match your gift!
With the passing of the CARES Act, most individual taxpayers will become eligible for significant tax benefits for charitable contributions made this year. Two of these benefits will be:
  • A $300 Above-the-Line Charitable deduction, meaning that individuals who do not itemize their deductions will be eligible to claim up to $300 of charitable deductions in 2020, on top of the standard deduction
  • Modified Limitations on Cash Charitable Contributions – for 2020, the 60% AGI limitation on cash contributions to 501(c)(3) organizations, such as WACA, is suspended

Please give to support global affairs awareness programs in the community and in your schools


February 2021 – Quiz Prize

World in Danger: Germany and Europe in an Uncertain Time

Wolfgang Ischinger



LAST WEEK’S QUESTIONS AND ANSWERS
What in the World? Quiz – Week of Feb 15-21, 2021

1. Hundreds of thousands of protestors in Myanmar have taken to the streets to demand the release of THIS deposed official and a return of power from the military to civilian rule.

A. Aung Thu
B. Aung San Suu Kyi
C. Aung Htoo
D. Aung Maung Win

Correct response: B. Aung San Suu Kyi
https://www.bbc.com/news/world-asia-56067423

2. THIS leader of a Middle Eastern country pleaded not guilty to corruption and then walked out of the court, later claiming the charges were fabricated.

A. Benjamin Netanyahu
B. Mahmoud Abbas
C. Michel Suleiman
D. Recep Tayyip Erdogan

Correct response: A. Benjamin Netanyahu
https://www.jta.org/quick-reads/benjamin-netanyahu-on-trial-for-corruption-pleads-not-guilty-and-walks-out-of-courtroom

3. A powerful temblor struck eastern Japan in THIS region, injuring at least 150 and cutting power to over a million households. The 7.3 magnitude earthquake occurred one month before the tenth anniversary of an earthquake-tsunami that left 19,000 people dead or missing and led to meltdowns at three reactors in a nuclear power plant.

A. Kamakura
B. Kagoshima
C. Okinawa
D. Fukushima

Correct response: D. Fukushima
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-02-15/japan-assesses-damage-after-earthquake-struck-near-fukushima

4. The leader of THIS country, head of the nationalist Bharatiya Janata Party, has pushed to change school curricula to downplay the country’s secular roots, which reflect the country’s founders’ goals to promote peace between the majority Hindus and the sizable Muslim minority and other religious communities. [“Daily Chatter” Question]

A. Pakistan
B. India
C. Bangladesh
D. Uzbekistan

Correct response: B. India
“Daily Chatter” newsletter of February 10, 2021

5. The USIP recently wrote a tribute to this American diplomat who served as Secretary of State, Labor and the Treasury and was key to building Ronald Reagan’s relationship with Soviet leader Gorbachev and the end of the Cold War. THIS leader likened diplomacy to gardening, requiring unwavering attention and steady and diligent tending. [US Institute of Peace Question]

A. George Schultz
B. Robert McNamara
C. Henry Kissinger
D. Robert McFarlane

Correct Response:
https://www.usip.org/blog/2021/02/memory-george-p-shultz-constant-gardener-diplomat

6. Medical researchers for THIS agency were in Wuhan, China to investigate the origins of COVID-19. They discovered the virus was already spreading widely throughout Wuhan, China, by December of 2019 and had already mutated into more than a dozen strains before the end of that year.

A. World Health Organization
B. Centers for Disease Control and Prevention
C. National Institute of Allergy and Infectious Diseases
D. Department of Health and Human Services\

Correct response: A. World Health Organization
https://www.scmp.com/news/china/politics/article/3121371/who-wuhan-coronavirus-mission-over-much-more-work-still-do

7. The Tokyo 2020 Olympics, which was delayed to the summer of 2021 due to Covid-19, has faced another misstep this week when THIS occurred.

A. Tokyo Olympic chief Yoshiro Mori was forced to resign for saying women talked too much.
B. A 7.3 magnitude earthquake in eastern Japan caused extensive damage to the Olympic village.
C. Olympic officials said they would rely on “herd immunity” to protect athletes from the Covid pandemic.
D. Athletes from Global South nations will be required to quarantine for 30 days upon arriving in Japan.

Correct response: A. Tokyo Olympic chief Yoshiro Mori was forced to resign for saying women talked too much.
https://www.metro.us/tokyo-olympics-chief-quits/

8. A mutant version of the Covid-19 virus, which has become widespread in the United States, was first discovered in THIS country which announced there may not be regular international travel to it for the rest of 2021.

A. United Kingdom
B. Italy
C. Germany
D. France

Correct Response: A. United Kingdom
https://www.forbes.com/sites/alexledsom/2021/02/11/uk-travel-brits-told-maybe-no-international-trips-for-rest-of-2021/?sh=7e9fd3061383

9. A veteran international law attorney who has represented both sides of the bar has been selected for THIS global body that meets in the Hague. Briton Karim Khan is known as a tough prosecutor but has also defending clients such as Saif el-Qadaffi, son of the dictator, and Charles Taylor, former Liberian President charged with war crimes.

A. The Standing Commission on Genocide
B. The United Nations Court of University Human Rights
C. The Hague Court for Investigation of War Crimes
D. International Criminal Court

Correct Response: D. International Criminal Court
https://www.nytimes.com/2021/02/12/world/europe/international-criminal-court-karim-khan.html

10. Happy Presidents Day! THIS American president dispatched the “Great White Fleet,” 14,000 sailors on 16 battleships on a 43,000 mile, 14-month circumnavigation of the world to 20 ports on six continents as a demonstration of the United States’ newly established industrial and military might.

A. William McKinley
B. Theodore Roosevelt
C. William Taft
D. Woodrow Wilson

Correct Response: B. Theodore Roosevelt
https://www.history.navy.mil/research/library/online-reading-room/title-list-alphabetically/c/cruise-great-white-fleet-mckinley.html

 Copyright 2021, Tennessee World Affairs Council


THANKS TO OUR PARTNERS IN GLOBAL AFFAIRS AWARENESS AND EDUCATION OUTREACH

THANKS TO OUR PARTNERS IN GLOBAL AFFAIRS AWARENESS AND EDUCATION OUTREACH

THE MISSION of the nonprofit, nonpartisan Tennessee World Affairs Council is to promote international awareness, understanding and connections to enhance the region’s global stature and to prepare Tennesseans to thrive in our increasingly complex and connected world.

THE VISION of  the Tennessee World Affairs Council is a well-informed community that thinks critically about the world and the impact of global events.