“What In The World? Weekly Quiz” – July 27-August 2, 2020

TODAY IS A GREAT DAY TO BECOME A MEMBER OF YOUR WORLD AFFAIRS COUNCIL

Give to support global affairs awareness programs in the community and in your schools

LAST WEEK’S QUIZ WINNERS

Deb Monroe, Cambridgeshire, UK
Kathy Ingleson, Brentwood, TN
Pat Miletich, Nashville, TN
Himanshu Manchanda, Nashville, TN
Pete Griffin, Nashville, TN
Mary Raffety, Nashville, TN
Nawzad Hawrami, Nashville, TN
Connie Tomczyk, Peoria, IL
Charles Bowers, Nashville, TN
Sue Kizer, Crossville, TN
Allan Ramsaur, Nashville, TN
Yezzie Dospil, Nashville, TN
Barbara Gubbin, Jacksonville, FL
Sam Horner, Nashville, TN
Oliver Fisk, Richmond, VA
Stephen Freidberg, Jamaica Plain, MA

WELL DONE!

July 2020 – Quiz Prize Winner

Nawzad Hawrami, Nashville, TN

“Crude Oil, Crude Money: Aristotle Onassis, Saudi Arabia and the CIA”

By Thomas Lippman

August 2020 – Quiz Prize Winner

Henry Kissinger and American Power: A Political Biography

By Thomas A. Schwartz

We are looking forward to the August release of this book by friend of TNWAC, Dr. Thomas Schwartz, PhD, Distinguished Professor of History at Vanderbilt University.

About the Book

The definitive biography of Henry Kissinger―at least for those who neither revere nor revile him

Over the past six decades, Henry Kissinger has been America’s most consistently praised―and reviled―public figure. He was hailed as a “miracle worker” for his peacemaking in the Middle East, pursuit of détente with the Soviet Union, negotiation of an end to the Vietnam War, and secret plan to open the United States to China. He was assailed from the left and from the right for his indifference to human rights, complicity in the pointless sacrifice of American and Vietnamese lives, and reliance on deception and intrigue. Was he a brilliant master strategist―“the 20th century’s greatest 19th century statesman”―or a cold-blooded monster who eroded America’s moral standing for the sake of self-promotion?

In this masterfully researched biography, the renowned diplomatic historian Thomas Schwartz offers an authoritative, and fair-minded, answer to this question. While other biographers have engaged in hagiography or demonology, Schwartz takes a measured view of his subject. He recognizes Kissinger’s successes and acknowledges that Kissinger thought seriously and with great insight about the foreign policy issues of his time, while also recognizing his failures, his penchant for backbiting, and his reliance on ingratiating and fawning praise of the president as a source of power. Throughout, Schwartz stresses Kissinger’s artful invention of himself as a celebrity diplomat and his domination of the medium of television news. He also notes Kissinger’s sensitivity to domestic and partisan politics, complicating―and undermining―the image of the far-seeing statesman who stands above the squabbles of popular strife.

Rounded and textured, and rich with new insights into key dilemmas of American power, Henry Kissinger and American Power stands as an essential guide to a man whose legacy is as complex as the last sixty years of US history itself.

Give to support global affairs awareness programs in the community and in your schools

Newsletter Signup Link

Last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD QUIZ – WEEK OF July 20-26, 2020

1. An advisory published by the UK National Cyber Security Center warns of activity by a hacking group targeting US, UK and Canadian coronavirus vaccine research organizations. The APT29 hackers, which were tied to 2016 US election interference, are linked to THIS country’s intelligence agency.

A. Iran
B. North Korea
C. Russia
D. China

Correct Response: C. Russia
https://www.cnn.com/2020/07/16/politics/russia-cyberattack-covid-vaccine-research/index.html

2. Due to sanctions imposed by the United States in May, the United Kingdom banned THIS company from its 5G network. It reverses a January decision to allow the tech company a limited role in building the country’s wireless infrastructure.

A. Cisco
B. Huawei
C. Intel
D. Xilinx

Correct Response: B
https://www.cnn.com/2020/07/14/tech/huawei-uk-ban/index.html

3. The governor of THIS Japanese prefecture has demanded Washington action after U.S. Marines at two military bass were reported to be infected by the coronavirus.

A. Osaka
B. Okinawa
C. Nigata
D. Fukushima

Correct Response: B
https://www.upi.com/Defense-News/2020/07/13/Okinawa-governor-demands-action-after-COVID-19-outbreak-at-US-bases/5991594658479/

4. The United States is ratcheting up sanctions against THIS nation by pressuring ship insurers to cancel coverage for ships carrying oil cargoes and flag states that register ships.

A. Iran
B. Russia
C. Venezuela
D. Iraq

Correct Response: C
https://www.reuters.com/article/us-venezuela-oil-shipping-exclusive-idUSKCN24E0CD

5. The 84-year old ruler of Saudi Arabia, King Salman, was admitted to a hospital in Riyadh according to the state news agency on Monday. The Crown Prince of Saudi Arabia, who stands next in line to the throne is THIS grandson of Saudi Arabia’s founder, King Abdulaziz.

A. Muhammed Bin Nayef
B. Mohammed Bin Salman
C. Mohammed Bin Faisal
D. Mohammed Bin Abdulaziz

Correct Response: B. Mohammed Bin Salman
https://www.reuters.com/article/us-saudi-politics-king/saudi-king-salman-84-admitted-to-hospital-idUSKCN24L055

6. Citing concerns over Beijing’s new security law imposed on Hong Kong, THIS country will announce changes to is extradition law with its former Crown Colony.

A. United Kingdom
B. Netherlands
C. Spain
D. Germany

Correct Response: A. United Kingdom
https://www.reuters.com/article/us-britain-china-diplomacy-johnson/uk-will-announce-changes-to-extradition-arrangements-with-china-says-pm-johnson-idUSKCN24L15X

7. Iranian Foreign Minister Zarif acknowledged that his government is in negotiations with THIS country over a 25-year strategic partnership that would involve about $400 billion in investment through various sectors of the Iranian economy.

A. India
B. China
C. Turkey
D. Russia

Correct Response: B
https://www.washingtonpost.com/world/2020/07/14/trump-china-iran-pact/

8. In face-to-face discussions leaders of THIS block have failed to come to agreement on a $850 billion stimulus package with the so-called “frugal four” nations pushing for loans to members receiving aid rather than outright grants.

A. African Union
B. Asean
C. EU
D. APEC

Correct Response: C. EU
https://www.bbc.com/news/world-europe-53468554

9. The “Hope” probe launch to Mars was successfully carried out from Japan on Sunday, marking the first interplanetary mission from an Arab nation. The probe launched by THIS nation will reach Mars by February and will orbit for a Martian year gathering atmospheric data.

A. Egypt
B. UAE
C. Saudi Arabia
D. Qatar

Correct Response: B. UAE
https://www.cnn.com/2020/07/19/middleeast/uae-mars-hope-launch-intl-hnk-scn-scli/index.html

10. A hydroelectric dam project in Ethiopia has increased tensions between it and nations Egypt and Sudan which share the Blue Nile waters. Cairo has threatened war over the “existential” threat. Ethiopia has begun to fill the reservoir behind THIS dam.

A. Blue Nile Hydroelectric Powerplant
B. Ethiopia’s Power Project
C. Nile River Waters Dam
D. Grand Ethiopian Renaissance Dam

Correct Response: D. Grand Ethiopian Renaissance Dam
https://www.cbsnews.com/news/ethiopia-nile-dam-filling-reservoir-egypt-calls-existential-threat-in-3-way-dispute-sudan/

Copyright: 2020 Tennessee World Affairs Council

Give to support global affairs awareness programs in the community and in your schools

THANKS TO SOUTHWEST AIRLINES FOR SUPPORT OF ACADEMIC WORLDQUEST 2020

THANKS TO SUSTAINING PARTNER BELMONT UNIVERSITY CENTER FOR INTERNATIONAL BUSINESS

THANKS TO SUSTAINING PARTNER NASHVILLE AREA CHAMBER OF COMMERCE, INTERNATIONAL BUSINESS COUNCIL

THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

THE MISSION of the nonprofit, nonpartisan Tennessee World Affairs Council is to promote international awareness, understanding and connections to enhance the region’s global stature and to prepare Tennesseans to thrive in our increasingly complex and connected world.

THE VISION of  the Tennessee World Affairs Council is a well-informed community that thinks critically about the world and the impact of global events.   

Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer:

tnwac logo jan15 300

Copyright 2020 Tennessee World Affairs Council
Fidelity Hall 304A, Belmont University
1900 Belmont Blvd., Nashville, TN 37212

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *