“What In The World? Weekly Quiz” – Apr 6-12, 2020

Give to support global affairs awareness programs in the community and in your schools

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

*** Link to Quiz ***

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.


Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD QUIZ

WEEK OF MAR 30-APR 5, 2020

1. The Covid-19 virus struck leadership in THIS country hard last week with the announcements that the head of government, the minister of health, the chief medical officer and a member of the Royal Family became infected.

A. Netherlands
B. United Kingdom
C. Sweden
D. Spain

Correct Response: B. United Kingdom
https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-britain-johnson-il/with-pm-johnson-ill-coronavirus-strikes-at-heart-of-british-politics-idUSKBN21G0RK

2. The last coronavirus outbreak occurred in 2011 and was centered in Saudi Arabia. THIS coronavirus killed several hundred people and led the Kingdom to better public health practices, aiding in its response to Covid-19.

A. Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS)
B. Middle East Respiratory Syndrome (MERS)
C. Influenza A Virus Subtype (H1N1)
D. The Riyadh Virus

Correct Response: B. Middle East Respiratory Syndrome (MERS)
https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-saudi-kuwait/hard-times-shape-speedy-saudi-and-kuwaiti-coronavirus-response-idUSKBN21H2BT

3. The parliament in THIS country gave President Victor Orban the right to rule by decree in response to the Covid-19 crisis. The open-ended sweeping power was criticized by opposition and human rights groups who, along with EU nations have been unsettled by the erosion of democracy in THIS country.

A. Hungary
B. Czech Republic
C. Romania
D. Slovakia

Correct Response: A. Hungary
https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-hungary-law/hungarys-pm-secures-open-ended-emergency-powers-to-fight-coronavirus-idUSKBN21H21T

4. The city of Wuhan, China, the epicenter of the Covid-19 pandemic origins, showed no new cases of the virus for four days as of this weekend. Wuhan is located in THIS province of China, where there was a fourth consecutive day of new Covid-19 cases.

A. Hubei
B. Sichuan
C. Yunnan
D. Xinjiang

Correct Response: A. Hubei
https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-china-toll/drop-in-chinas-new-coronavirus-cases-none-in-hubei-for-sixth-day-idUSKBN21H00T

5. The United Nations warned that THIS country, now in the ninth year of civil war, was at high risk of a major Covid-19 eruption. Internal movements have been banned, army conscription has been halted and senior military officials have been told to avoid mingling with Iranian-backed militias who have been fighting in the country.

A. Lebanon
B. Syria
C. Iraq
D. Jordan

Correct Response: B. Syria
https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-southkorea/south-korea-coronavirus-cases-rise-steadily-more-financial-aid-expected-idUSKBN21H07R

6. A federal judge halted the roll-out of the “Brazil can’t stop” government media campaign but THIS president nevertheless pressed on with his efforts to keep businesses open in the face of the Covid-19 pandemic. HE visited a Brasilia suburban market to mingle with Brazilians to make the point but a video of the visit was pulled by Twitter as it ran counter to the social media outlet’s public health guidelines.

A. Miguel Cabrera
B. Roberto Clemente
C. Mariano Rivera
D. Jair Bolsonaro

Correct Response: D. Jair Bolsonaro
https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-brazil/bolsonaro-visits-market-to-press-need-to-keep-brazil-going-during-pandemic-idUSKBN21H001

7. President Alberto Fernandez of Argentina extended the mandatory national quarantine from the end of March to Easter to continue the fight against Covid-19. Fernandez made the announcement from THIS city, the capital of Argentina.

A. Santiago
B. Buenos Aires
C. Rio De Janieero
D. Montevideo

Correct Response: B. Buenos Aires
https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-argentina/argentina-extends-coronavirus-quarantine-until-mid-april-idUSKBN21H034

8. North Korea said that despite the good relationship between Chairmain Kim Jung-un and President Donald Trump the United States has not dropped its hostile policy toward the “Hermit Kingdom,” citing tough sanctions talk from Secretary of State Mike Pompeo. Trump and Kim first met in THIS city in June 2018.

A. Hanoi
B. Hong Kong
C. Singapore
D. Manila

Correct Response: C. Singapore
https://www.reuters.com/article/us-northkorea-us/north-korea-says-u-s-will-not-drop-hostile-policy-despite-leaders-good-relationship-kcna-idUSKBN21H16L

9. “I would firstly like to seek forgiveness from all my countrymen,” is what THIS Prime Minister of India told the nations poverty-stricken who were hit especially hard after HE
announced a three-week lockdown to combat Covid-19.

A. Narendra Modi
B. Amitabh Bachchan
C. Kareena Kapoor
D. Shah Rukh Khan

Correct Response: A. Narendra Modi
https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-southasia/modi-seeks-forgiveness-from-indias-poor-over-coronavirus-lockdown-idUSKBN21G0AU

10. An EU official noted, “The coronavirus pandemic complicates the already very ambitious schedule,” amid expectations that the United Kingdom would extend negotiations for a final Brexit agreement. The post-Brexit transition period is due to end on THIS date.

A. Boxing Day
B. Guy Fawkes Day
C. New Years Day
D. UK Founders Day

Correct Response: C. New Years Day
https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-britain-eu/eu-pushes-britain-to-extend-brexit-talks-over-virus-outbreak-idUSKBN21H1VP

COPYRIGHT 2020, Tennessee World Affairs Council


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.


SUPPORT OF TNWAC’S EDUCATION OUTREACH
THANKS TO BASS BERRY + SIMS

THANKS TO SOUTHWEST AIRLINES FOR SUPPORT OF ACADEMIC WORLDQUEST 2020

THANKS TO BELMONT UNIVERSITY’S CENTER FOR INTERNATIONAL BUSINESS

THANKS TO THE NASHVILLE AREA CHAMBER OF COMMERCE, INTERNATIONAL BUSINESS COUNCIL


THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round


THE MISSION of the nonprofit, nonpartisan Tennessee World Affairs Council is to promote international awareness, understanding and connections to enhance the region’s global stature and to prepare Tennesseans to thrive in our increasingly complex and connected world.

THE VISION of  the Tennessee World Affairs Council is a well-informed community that thinks critically about the world and the impact of global events.   


Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Copyright 2020. Tennessee World Affairs Council
Fidelity Hall 304A, Belmont University
1900 Belmont Blvd., Nashville, TN 37212

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *