“What In The World? Weekly Quiz” – Feb 10-16, 2020

Give to support global affairs awareness programs in the community and in your schools

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

*** Link to Quiz ***
Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

LAST WEEK’S QUIZ WINNERS

Himanshu Manchanda, Nashville, TN
David Hillinck, Huntsville, AL
Jacob Williams, Franklin, TN
Yezzie Dospil, Nashville, TN
Allan Ramsaur. Nashville, TN
Kathy Ingleson, Nashville TN
Julia Lydon, Nashville TN
Allen Hibbard, Nashville, TN
Sue Kizer, Knoxville, TN
Sam Horner, Nashville, TN
Valeria Dougherty, Austin, TX

If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join

Volunteers make the World (Affairs Council) go round!


FEBRUARY 2020 MONTHLY QUIZ PRIZE

The Silk Roads: A New History of the World

by Peter Frankopan

From Amazon

Far more than a history of the Silk Roads, this book is truly a revelatory new history of the world, promising to destabilize notions of where we come from and where we are headed next. From the Middle East and its political instability to China and its economic rise, the vast region stretching eastward from the Balkans across the steppe and South Asia has been thrust into the global spotlight in recent years. Frankopan teaches us that to understand what is at stake for the cities and nations built on these intricate trade routes, we must first understand their astounding pasts.

Frankopan realigns our understanding of the world, pointing us eastward. It was on the Silk Roads that East and West first encountered each other through trade and conquest, leading to the spread of ideas, cultures and religions. From the rise and fall of empires to the spread of Buddhism and the advent of Christianity and Islam, right up to the great wars of the twentieth century—this book shows how the fate of the West has always been inextricably linked to the East.


To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD QUIZ

WEEK OF FEB 3-9, 2020

1. Part of a process over three years in the making, THIS Brexit milestone occurred at midnight Brussels-time on January 31, 2020.

A. An immediate rupture between the United Kingdom and the European Union resulting in no trade agreement between the two entities
B. The beginning of an eleven-month transition by the United Kingdom out of the European Union
C. The formal campaign launch for a new referendum on keeping the United Kingdom in the European Union
D. The erection of a land border between Northern Ireland and the Republic of Ireland

Correct Response: B. The beginning of an eleven-month transition by the United Kingdom out of the European Union
https://www.nytimes.com/interactive/2019/world/europe/what-is-brexit.html

2. President Trump has presented his Middle East peace plan, which calls for the creation of a demilitarized Palestinian state that would exclude Jewish settlements built in occupied territory and be under near-total Israeli security control. The release of the plan has resulted in each of these announcements EXCEPT THIS.

A. The Palestinian Authority announced it would cut off all ties with the United States
B. President Netanyahu announced his cabinet would consider approving the application of Israeli law to Jewish settlements in the West Bank
C. Iran announced it would lend support to the plan if given input into the security arrangements
D. The Arab League announced it would not cooperate with the United States in implementing the plan.

Correct Response: C. Iran announced it would lend support to the plan if given input into the security arrangements
https://www.reuters.com/article/us-israel-palestinians-security/palestinians-cut-ties-with-israel-us-after-rejecting-peace-plan-idUSKBN1ZV3PO

3. President Trump also announced an expanded version of the US visa ban, targeting prospective immigrants from six more countries including THESE countries. Through this presidential proclamation, the U.S. will suspend the issuance of visas that can lead to permanent residency for nationals of the six countries.

A. Nigeria, Eritrea, and Myanmar
B. Saudi Arabia, Qatar, and United Arab Emirates
C. Cuba, Vietnam, and Russia
D. Pakistan, Afghanistan, and Iran

Correct Response: A. Nigeria, Eritrea, and Myanmar
https://www.aljazeera.com/news/2020/02/eritrea-kyrgyzstan-denounce-trump-travel-restrictions-200201194756596.html

4. As the spread of the coronavirus believed to originate in Wuhan, China has now surpassed 10,000 cases, the World Health Organization took THIS step. The virus has been spreading quickly within and outside of China,

A. Deploying pandemic response teams to Wuhan to assist the Chinese government
B. Releasing a statement in support of flight closures to and from mainland China
C. Declaring the coronavirus outbreak a global health emergency
D. Creating a fund to assist smaller countries with less robust public health systems in thwarting the virus’s spread

Correct Response: C. Declaring the coronavirus outbreak a global health emergency
https://www.npr.org/2020/01/31/801496477/coronavirus-declared-a-global-health-emergency-by-who

5. Iraq’s President Barham Saleh did THIS following four months of anti-government protests, following reports earlier in the week that Saleh had given parliament an ultimatum to take the action itself.

A. Released jailed protesters
B. Suspended parliament and announced new elections
C. Created a new peace and reconciliation commission
D. Appointed a new prime minister

Correct Response: D. Appointed a new prime minister
https://www.bbc.com/news/world-middle-east-51342053

6. Prime Minister Boris Johnson called for THIS style of trade arrangement the EU signed with THIS country following Saturday’s (Feb 1) Brexit, the main feature of which is the Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA). Meanwhile, the UK indicated it was rejecting suggestions it should align with EU trade rules.

A. China-style
B. Russia-style
C. Canada-style
D. American-style

Correct Response: C. Canada-style
https://www.bbc.com/news/uk-51351914

7. Iran broke off cooperation with THIS country on the investigation into the downing of a passenger jet,PS752, by a surface to air missile battery (SAM) in the immediate aftermath of Iran’s ballistic missile attack against U.S. forces in Iraq. A TV station in THIS country aired a recording of a pilot talking to the Tehran tower shortly after he saw a SAM strike an aircraft, evidence Iran knew of the shoot-down in real time.

A. Iraq
B. Turkey
C. Ukraine
D. Lebanon

Correct Response: C. Ukraine
https://www.bbc.com/news/world-middle-east-51356626

8. The Trump Administration added Nigeria to the list of visa ban countries in a move characterized in the NY Times as, “A year after the Trump administration announced that a major pillar of its new strategy for Africa was to counter the growing influence of China and Russia by expanding economic ties to the continent, it slammed the door shut on Nigeria, the continent’s biggest economy.” WHAT is the capital of Nigeria?

A. Abuja
B. Accra
C. Bujumbura
D. Freetown

Correct Response: A. Abuja
https://www.nytimes.com/2020/02/02/world/africa/trump-travel-ban.html?action=click&module=Top%20Stories&pgtype=Homepage

9. THIS “BRIC” country unveiled a new, urgent plan on Saturday (Feb 1) to spur economic growth after hitting a “wall” – a one year drop of growth from 8 percent to 4.5 percent.

A. Brazil
B. Russia
C. India
D. China

Correct Response: C. India
https://www.washingtonpost.com/world/asia_pacific/indias-once-fast-growing-economy-is-in-distressing-shape-does-the-government-have-a-plan/2020/02/01/c0a69700-42e1-11ea-99c7-1dfd4241a2fe_story.html

10. The Jared Kushner devised Middle East Peace plan allows for immediate annexation of Israeli settlements in the West Bank, a move seen as in violation of international law by much of the global community. The West Bank has been occupied by Israeli forces since THIS.

A. The 1973 Yom Kippur War.
B. The 1967 Six-Day War
C. The 1947 UN Partition of Palestine
D. The 1993 Oslo I Accord

Correct Response: B. The 1967 Six-Day War
https://www.nytimes.com/aponline/2020/01/28/world/middleeast/ap-ml-united-states-israel-palestinians-glance.html?searchResultPosition=2

COPYRIGHT 2020, Tennessee World Affairs Council


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.


SUPPORT OF TNWAC’S EDUCATION OUTREACH
THANKS TO BASS BERRY + SIMS

THANKS TO SOUTHWEST AIRLINES

THANKS TO BELMONT UNIVERSITY’S CENTER FOR INTERNATIONAL BUSINESS

THANKS TO THE NASHVILLE AREA CHAMBER OF COMMERCE, INTERNATIONAL BUSINESS COUNCIL


THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round


THE MISSION of the nonprofit, nonpartisan Tennessee World Affairs Council is to promote international awareness, understanding and connections to enhance the region’s global stature and to prepare Tennesseans to thrive in our increasingly complex and connected world.

THE VISION of  the Tennessee World Affairs Council is a well-informed community that thinks critically about the world and the impact of global events.   


Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Copyright 2020. Tennessee World Affairs Council
Fidelity Hall 304A, Belmont University
1900 Belmont Blvd., Nashville, TN 37212

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *