“What In The World? Weekly Quiz” – Feb 3-9, 2020

Give to support global affairs awareness programs in the community and in your schools

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

LAST WEEK’S QUIZ WINNERS

Himanshu Manchanda, Nashville, TN

Meg Garfield, Nashville, TN

Faith McHan, Lilburn, GA

Jacob Williams, Franklin, TN

Yezzie Dospil, Nashville, TN

If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join

Volunteers make the World (Affairs Council) go round!


FEBRUARY 2020 MONTHLY QUIZ PRIZE

The Silk Roads: A New History of the World

by Peter Frankopan

From Amazon

Far more than a history of the Silk Roads, this book is truly a revelatory new history of the world, promising to destabilize notions of where we come from and where we are headed next. From the Middle East and its political instability to China and its economic rise, the vast region stretching eastward from the Balkans across the steppe and South Asia has been thrust into the global spotlight in recent years. Frankopan teaches us that to understand what is at stake for the cities and nations built on these intricate trade routes, we must first understand their astounding pasts.

Frankopan realigns our understanding of the world, pointing us eastward. It was on the Silk Roads that East and West first encountered each other through trade and conquest, leading to the spread of ideas, cultures and religions. From the rise and fall of empires to the spread of Buddhism and the advent of Christianity and Islam, right up to the great wars of the twentieth century—this book shows how the fate of the West has always been inextricably linked to the East.


To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD QUIZ

WEEK OF JAN 27-FEB 2, 2020

1. The deadly and highly contagious Novel Coronavirus (2019-nCoV) that rapidly spread in China and a dozen countries last week has resulted in a state of emergency in China which has cordoned off THIS CITY, seen as the virus’ epicenter. The U.S. State Department is working to evacuate Americans from THIS CITY.

A. Chengdu
B. Xian
C. Wuhan
D. Shanghai

Correct Response: C. Wuhan
https://www.nbcnews.com/news/world/deadly-coronavirus-likely-spread-china-warns-u-s-prepares-evacuate-n1123211

2. Experts from the United Nations who have been investigating Saudi Arabia’s efforts to squelch criticism have accused Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman of THIS effort, aimed at “influenc[ing], if not silenc[ing]” critical coverage of the kingdom.

A. Imprisoning foreign-born Saudi journalists at military detention sites
B. Purchasing the National Enquirer through a shell corporation
C. Conspiring with white nationalist media to undermine the legitimacy of criticism against the royal family
D. Hacking the cell phone of The Washington Post owner, Jeff Bezos

Correct Response: D. Hacking the cell phone of The Washington Post owner, Jeff Bezos

3. President Trump will release a Middle East peace proposal two years in the making which he said was, “”a great plan. It’s a plan that really would work.” However, the Palestinian Authority President said they had a “clear and unwavering position” to reject any Trump proposal because of THIS American action.

A. Recognition of Jerusalem as Israel’s capital and moving the U.S. Embassy there.
B. Recognition of Israel’s annexation of the Golan Heights.
C. Withdrawal of American funding for the UN Palestinian refugee agency (UNWRA).
D. All of the above.

Correct Response: A. Recognition of Jerusalem as Israel’s capital and moving the U.S. Embassy there.
https://www.aljazeera.com/news/2020/01/trump-middle-east-peace-plan-200124201357460.html

4. This week (Friday at midnight Brussels time) the United Kingdom will leave the European Union. WHICH of these statements about the UK and the EU is TRUE.

A. The United Kingdom joined the European Communities on 1 January 1973, along with Denmark and the Republic of Ireland. The EC would later become the European Union.
B. Northern Ireland (UK) and the Republic of Ireland (EU) will establish a “hard border” as a result of Brexit.
C. The UK will end its use of the Euro as it’s currency not later than December 31, 2020.
D. The UK’s Brexit referendum was sponsored by Prime Minister Theresa May.

Correct Response: A. The United Kingdom joined the European Communities on 1 January 1973, along with Denmark and the Republic of Ireland. The EC would later become the European Union.
https://www.theguardian.com/politics/2020/jan/26/farewell-europe-the-long-road-to-brexit

5. President Trump first said there were no injuries to American service members as a result of THIS ACTION, but last week the Pentagon reported 34 suffered traumatic brain injuries.

A. A raid on a U.S. outpost by extremist militiamen in Niger.
B. A missile attack against a U.S. Navy destroyer in the Strait of Hormuz.
C. A ballistic missile strike at Al Assad Airbase in Iraq.
D. A Taliban raid on a Marine outpost in Helmand Province, Afghanistan.

Correct Response: C. A ballistic missile strike at Al Assad Airbase in Iraq.

6. Happy New Year. Saturday was the first day of the new lunar year on the Chinese calendar. What is the zodiac animal for the new year?

A. Ox
B. Rat
C. Snake
D. Pig

Correct Response: B. Rat
https://www.bbc.co.uk/newsround/38668427

7. Travel to Saudi Arabia is now permitted to citizens of THIS COUNTRY in certain categories – such as business people seeking investments or religious pilgrims. Invitations and permission will be required from Riyadh.

A. Iran
B. India
C. Israel
D. Yemen

Correct Response: C. Israel
https://www.reuters.com/article/us-israel-saudi-travel/israel-approves-travel-to-saudi-under-limited-circumstances-idUSKBN1ZP0F3

8. On Sunday THIS European leader issued an apology on the eve of the 75th anniversary of the liberation of the Nazi death camp at Auschwitz saying, ““With the last remaining survivors among us, I apologize on behalf of the government for the actions of the government at the time. I do so, realizing that no word can describe something as enormous and awful as the Holocaust.”

A. Dutch Prime Minister Mark Rutte
B. Austrian President Alexander Van der Bellen
C. Italian President Sergio Mattarella
D. Swiss President Guy Parmelin

Correct Response: A. Dutch Prime Minister Mark Rutte
https://www.reuters.com/article/us-holocaust-memorial-netherlands/dutch-prime-minister-apologizes-for-countrys-role-in-holocaust-idUSKBN1ZP0P8

9. The International Court of Justice ordered THIS last week, the first international court ruling against Myanmar over its military’s brutal treatment of its Rohingya Muslim minority population. The case came before the tribunal at the request of the nation of Gambia and on behalf of the 57-nation Organization of Islamic Cooperation.

A. A temporary injunction to halt all actions that could worsen the situation of the Rohingya people
B. A permanent injunction to readmit returning Rohingya refugees from Bangladesh to Myanmar’s Rakhine State
C. A criminal conviction against Myanmar’s civilian leader, Daw Aunt San Suu Kyi
D. A UN Security Council hearing to consider possible military action against Myanmar

Correct Response: A. A temporary injunction to halt all actions that could worsen the situation of the Rohingya people

10. U.S. Secretary of State Mike Pompeo was involved in a kerfuffle with NPR reporter Mary Louise Kelly on Friday when her questioning turned to THIS apparently sensitive topic. Pompeo ended the interview and reportedly summoned the journalist to a private room for a dressing down.

A. Decision to kill Iranian general Qasesm Soleimani
B. Rationale for maintaining U.S. force levels in Iraq
C. Defense of Ambassador Marie Yovanovitch
D. Rationale for cancelling the Iran nuclear deal

Correct Response: C. Defense of Ambassador Marie Yovanovitch
https://thehill.com/homenews/administration/479858-pompeo-explodes-at-npr-reporter-asks-if-she-could-find-ukraine-on-a

COPYRIGHT 2020, Tennessee World Affairs Council


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.


SUPPORT OF TNWAC’S EDUCATION OUTREACH
THANKS TO BASS BERRY + SIMS

THANKS TO SOUTHWEST AIRLINES

THANKS TO BELMONT UNIVERSITY’S CENTER FOR INTERNATIONAL BUSINESS

THANKS TO THE NASHVILLE AREA CHAMBER OF COMMERCE, INTERNATIONAL BUSINESS COUNCIL


THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round


THE MISSION of the nonprofit, nonpartisan Tennessee World Affairs Council is to promote international awareness, understanding and connections to enhance the region’s global stature and to prepare Tennesseans to thrive in our increasingly complex and connected world.

THE VISION of  the Tennessee World Affairs Council is a well-informed community that thinks critically about the world and the impact of global events.   


Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Copyright 2020. Tennessee World Affairs Council
Fidelity Hall 304A, Belmont University
1900 Belmont Blvd., Nashville, TN 37212

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *