“What In The World? Weekly Quiz” – Oct 28-Nov 3, 2019

Give to support global affairs awareness programs in the community and in your schools

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.
 
 
 
Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

LAST WEEK’S QUIZ WINNERS

Allan Ramsaur, Nashville, TN

Kathy Ingleson, Nashville, TN

Pete Griffin, Nashville, TN

Pat Miletich, Nashville, TN

David Hillinck, Huntsville, AL

Sam Horner, Nashville, TN

Charles Bowers, Nashville, TN

Kate Carney, Nashville, TN

If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join

Volunteers make the World (Affairs Council) go round!


OCTOBER 2019 MONTHLY QUIZ PRIZE

“After the Berlin Wall: Memory and the Making of the New Germany, 1989 to the Present

Hope Harrison

After the Berlin Wall: Memory and the Making of the New Germany, 1989 to the Present

The history and meaning of the Berlin Wall remain controversial, even three decades after its fall. Drawing on an extensive range of archival sources and interviews, this book profiles key memory activists who have fought to commemorate the history of the Berlin Wall and examines their role in the creation of a new German national narrative. This revelatory work also traces how global memory of the Wall has impacted German memory policy, and it depicts the power and fragility of state-backed memory projects, and the potential of such projects to reconcile or divide.

Hope Harrison

Hope Harrison received her bachelor’s degree in Social Studies from Harvard University and obtained her master’s and doctorate degrees in Political Science from Columbia University, including a Certificate from the Harriman Institute. She taught at Brandeis University and Lafayette College where she was an assistant professor. Dr. Harrison has held research fellowships at the American Academy in Berlin, the Norwegian Nobel Institute in Oslo, the Kennan Institute at the Wilson Center, the Davis Center and the Belfer Center at Harvard University, the Institute of Europe in Moscow, the Center for Contemporary History in Potsdam, Germany, and the Free University of Berlin. In 2009-2010, she had a Fulbright Fellowship in Berlin at the German Federal Foundation for Reappraising the East German Communist Past, and in 2013-2014, she held a Wilson Center Fellowship with the History and Public Policy Program at the Wilson Center in Washington, DC. As an expert on the Cold War, Germany, and Russia, Dr. Harrison has been a featured expert on CNN, C-SPAN, the BBC, the History Channel, Deutschlandradio, Deutschlandfunk, Spiegel-TV, Voice of America (in Russia), NTV (Russia), and elsewhere. She has been invited to give lectures in the U.S., Canada, Russia, China, and throughout Europe. She has directed the Elliott School’s Institute for European, Russian and Eurasian Studies (2005-2009) and the Program on Conducting Archival Research (2001-2011). She has also served as the chair of the advisory council of the Kennan Institute at the Wilson Center (2008-2012).

Dr. Harrison is a Senior Fellow with the History and Public Policy Program as well as the Cold War International History Project at the Wilson Center in Washington, DC. She is a member of the Council on Foreign Relations, the American Council on Germany, the American Institute for Contemporary Germany Studies, and the Atlantik Brücke. In Berlin, she is a member of the Berlin Wall Memorial Association, the international advisory board of the Allied Museum, and the governing board of the Cold War Center Museum in Berlin.

Government Service

Professor Harrison received a Council on Foreign Relations International Affairs Fellowship in 1999 to work in the US government. She spent her fellowship year serving in the White House at the National Security Council in the Clinton and Bush Administrations from 2000-2001. She was Director for European and Eurasian Affairs with responsibility for U.S. policy toward Turkey, Greece, Cyprus, Armenia, Azerbaijan, Georgia, Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan, Kyrgyzstan, and Turkmenistan. Among the issues she focused on were the peace process between Armenia and Azerbaijan over Nagorno-Karabakh, the reconciliation process between Turkey and Armenia, and Georgian ties with the U.S. and Russia.


To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD QUIZ

WEEK OF OCT 21-27, 2019

1. Defense Secretary Mark Esper is new on the job but he was probably surprised when President Trump referred to him as Secretary “Esperanto” in a Tweet this weekend. That suggests it’s time to check how well you do with identifying America’s senior national security officials, all of whom have been in the news. WHO IS the U.S. National Security Advisor?

A. H. R. McMaster
B. Robert C. O’Brien
C. Gordon Sondland
D. Harold Stanton

Correct Response: B. Robert C. O’Brien
https://www.washingtonpost.com/opinions/robert-c-obrien-heres-how-i-will-streamline-trumps-national-security-council/2019/10/16/2b306360-f028-11e9-89eb-ec56cd414732_story.html

2. THIS U.S. Navy Rear Admiral headed the National Counterterrorism Center before being tapped as Acting Director of National Intelligence in the wake of the sacking of DNI Daniel Coats and Principal Deputy Susan Gordon.

A. Michael Rogers
B. Joseph Maguire
C. Michael Hayden
D. Roger Washington

Correct Response: B. Joseph Maguire
https://www.washingtonpost.com/national-security/acting-director-of-national-intelligence-threatened-to-resign-if-he-couldnt-speak-freely-before-congress/2019/09/25/b1deb71e-dfbf-11e9-be96-6adb81821e90_story.html

3. Mark Esper was sworn in as Defense Secretary on July 23, 2019 replacing THIS acting Secretary who was elevated from the Deputy job upon the resignation of General James Mattis last December. THIS acting Secretary stepped aside when sensitive family matters became public.

A. Richard V. Spencer
B. Roger D. Washington
C. Wendel G. Carter
D. Patrick M. Shanahan

Correct Response: D. Patrick M. Shanahan
https://www.nytimes.com/2019/04/25/us/politics/defense-shanahan-boeing-cleared.html

4. THIS Director of the Central Intelligence Agency overcame challenges to the nomination due to prior service as chief of a CIA “black site” where prisoners were subjected to “enhanced interrogation techniques” (torture).

A. Gina Haspel
B. Ellen Elrod
C. Porter Goss
D. Roger Washington

Correct Response: A. Gina Haspel
https://www.cnn.com/2018/05/17/politics/gina-haspel-confirmation-vote/index.html

5. THIS Director of the National Security Agency doubles as commander of the United States Cyber Command. As “DIRNSA” THIS four-star Army general runs U.S. cryptologic operations, signals intelligence and cybersecurity.

A. Michael Rogers
B. Paul Nakasone
C. John Dollar
D. Roger Washington

Correct Response: B. Paul Nakasone
https://www.nytimes.com/2019/09/23/world/middleeast/iran-cyberattack-us.html

6. The United States Intelligence Community is a group of 17 separate government agencies that conduct intelligence activities. The IC includes these organizations EXCEPT for which one?

A. Office of Naval Intelligence (ONI)
B. National Geospatial Intelligence Agency (NGIA)
C. National Open Source Intelligence Office (NOSIO)
D. Federal Bureau of Investigation (FBI) Intelligence Branch

Correct Response: C. National Open Source Intelligence Office (NOSIO)
https://www.intelligence.gov

7. The Turkish military intervention in northern Syria is aimed at clearing a zone of Kurdish fighters in THIS group that fought alongside American forces against ISIS.

A. YPG
B. PKK
C. IRA
D. Peshmerga

Correct Response: A. YPG
https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-10-18/skirmishes-continue-in-syria-after-truce-declared-syria-update

8. NATO member Turkey’s President Recep Tayyip Erdogan has been in the headlines with the Turkish invasion of northern Syria and attacks on Kurds in that region, but THIS position he recently adopted is now getting attention in the news.

A. Quashing the investigation into the murder of Washington Post journalist Jamal Khashoggi at the Saudi Arabian Consulate in Istanbul.
B. Stating a desire to acquire nuclear weapons.
C. Concluding an agreement with Russia recognizing their sovereignty over Crimea and the northeast Black Sea.
D. Opening discussions with China to become a linchpin in the western portion of the “Belt and Road” project.

Correct Response: B. Stating a desire to acquire nuclear weapons.
https://www.nytimes.com/2019/10/20/world/middleeast/erdogan-turkey-nuclear-weapons-trump.html

9. The Secretary of Commerce told reporters it was not necessary to complete a trade agreement with China by next month despite news that President Trump wanted to sign a deal at a November meeting with China’s President Xi Jinping at the APEC summit. WHO is the United States Secretary of Commerce?

A. Steve Mnuchin
B. Wilbur Ross
C. Peter Navarro
D. Larry Kudlow

Correct Response: B. Wilbur Ross
https://www.reuters.com/article/us-usa-trade-china-ross/u-s-commerce-chief-u-s-china-trade-deal-doesnt-need-to-be-inked-next-month-idUSKBN1X01A1?il=0

10. A hacking group from THIS country – dubbed “OilRig” – was itself hacked by a Russian group called “Turla” which “piggybacked” on OilRig to launch cyber-attacks against at least 35 countries. WHAT country’s hackers were hacked by Russian hackers?

A. North Korea
B. China
C. Serbia
D. Iran

Correct Response: D. Iran
https://www.bbc.com/news/technology-50103378

COPYRIGHT 2019, Tennessee World Affairs Council


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.


SUPPORT OF TNWAC’S EDUCATION OUTREACH
 
THANKS TO BASS BERRY + SIMS
 

THANKS TO SOUTHWEST AIRLINES

THANKS TO BELMONT UNIVERSITY’S CENTER FOR INTERNATIONAL BUSINESS

THANKS TO THE NASHVILLE AREA CHAMBER OF COMMERCE, INTERNATIONAL BUSINESS COUNCIL


THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round


THE MISSION of the nonprofit, nonpartisan Tennessee World Affairs Council is to promote international awareness, understanding and connections to enhance the region’s global stature and to prepare Tennesseans to thrive in our increasingly complex and connected world.

THE VISION of  the Tennessee World Affairs Council is a well-informed community that thinks critically about the world and the impact of global events.   


Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *