“What In The World? Weekly Quiz” – Oct 21-27, 2019

Give to support global affairs awareness programs in the community and in your schools

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWA,uiz.
 

*** Link to Quiz ***
 
Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

LAST WEEK’S QUIZ WINNERS

Joshua Brome, Nashville, TN

Pat Miletich, Nashville, TN

Yezzie Dospil, Nashville, TN

Kate Carney, Nashville, TN

Jackie Sheridan, Nashville, TN

Sam Horner, Nashville, TN

Seth Emerson, Nashville, TN

If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join

Volunteers make the World (Affairs Council) go round!


OCTOBER 2019 MONTHLY QUIZ PRIZE

“After the Berlin Wall: Memory and the Making of the New Germany, 1989 to the Present

Hope Harrison

After the Berlin Wall: Memory and the Making of the New Germany, 1989 to the Present

The history and meaning of the Berlin Wall remain controversial, even three decades after its fall. Drawing on an extensive range of archival sources and interviews, this book profiles key memory activists who have fought to commemorate the history of the Berlin Wall and examines their role in the creation of a new German national narrative. This revelatory work also traces how global memory of the Wall has impacted German memory policy, and it depicts the power and fragility of state-backed memory projects, and the potential of such projects to reconcile or divide.

Hope Harrison

Hope Harrison received her bachelor’s degree in Social Studies from Harvard University and obtained her master’s and doctorate degrees in Political Science from Columbia University, including a Certificate from the Harriman Institute. She taught at Brandeis University and Lafayette College where she was an assistant professor. Dr. Harrison has held research fellowships at the American Academy in Berlin, the Norwegian Nobel Institute in Oslo, the Kennan Institute at the Wilson Center, the Davis Center and the Belfer Center at Harvard University, the Institute of Europe in Moscow, the Center for Contemporary History in Potsdam, Germany, and the Free University of Berlin. In 2009-2010, she had a Fulbright Fellowship in Berlin at the German Federal Foundation for Reappraising the East German Communist Past, and in 2013-2014, she held a Wilson Center Fellowship with the History and Public Policy Program at the Wilson Center in Washington, DC. As an expert on the Cold War, Germany, and Russia, Dr. Harrison has been a featured expert on CNN, C-SPAN, the BBC, the History Channel, Deutschlandradio, Deutschlandfunk, Spiegel-TV, Voice of America (in Russia), NTV (Russia), and elsewhere. She has been invited to give lectures in the U.S., Canada, Russia, China, and throughout Europe. She has directed the Elliott School’s Institute for European, Russian and Eurasian Studies (2005-2009) and the Program on Conducting Archival Research (2001-2011). She has also served as the chair of the advisory council of the Kennan Institute at the Wilson Center (2008-2012).

Dr. Harrison is a Senior Fellow with the History and Public Policy Program as well as the Cold War International History Project at the Wilson Center in Washington, DC. She is a member of the Council on Foreign Relations, the American Council on Germany, the American Institute for Contemporary Germany Studies, and the Atlantik Brücke. In Berlin, she is a member of the Berlin Wall Memorial Association, the international advisory board of the Allied Museum, and the governing board of the Cold War Center Museum in Berlin.

Government Service

Professor Harrison received a Council on Foreign Relations International Affairs Fellowship in 1999 to work in the US government. She spent her fellowship year serving in the White House at the National Security Council in the Clinton and Bush Administrations from 2000-2001. She was Director for European and Eurasian Affairs with responsibility for U.S. policy toward Turkey, Greece, Cyprus, Armenia, Azerbaijan, Georgia, Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan, Kyrgyzstan, and Turkmenistan. Among the issues she focused on were the peace process between Armenia and Azerbaijan over Nagorno-Karabakh, the reconciliation process between Turkey and Armenia, and Georgian ties with the U.S. and Russia.


To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD QUIZ

WEEK OF OCT 14-20, 2019

1. The 100th Nobel Peace Prize to be awarded went to Prime Minister Abiy Ahmed in recognition of his efforts to “achieve peace and international cooperation” that led to the end of THIS inter-state conflict.

A. A 20-year military stalemate between Ethiopia and Eritrea
B. A 40-year insurgency by the Lord’s Resistance Army in Uganda
C. A 102-year border dispute between Egypt and Sudan
D. A 15-year secessionist struggle in Morocco’s Western Sahara region

Correct Response: A. A 20-year military stalemate between Ethiopia and Eritrea
https://www.bbc.com/news/world-africa-50013273

2. On Friday, the Trump administration threatened new sanctions against Turkey if Turkey does THIS. The move follows widespread bipartisan condemnation of the administration’s decision to remove US troops from northern Syria, which some lawmakers have argued gave Turkey a green light to move into the region.

A. Releases captured Islamic State fighters
B. Strikes American military targets
C. Targets religious and ethnic minorities
D. Arrests the leader of the Republican People’s Party

Correct Response: C. Targets religious and ethnic minorities
https://www.nytimes.com/2019/10/11/us/politics/turkey-sanctions-syria-kurds-trump.html

3. All 11 of the National Basketball Association’s partners in China have suspended ties with the league and developmental NBA games have been cancelled in the country after THIS act by Houston Rockets coach Daryl Morey put the organization in the middle of a political controversy.

A. He criticized China’s monetary policy for currency undervaluation
B. He called China’s re-education camps in Xinjiang “concentration camps”
C. He tweeted an image in support of Hong Kong’s pro-democracy protestors
D. He posted a photo posing with Taiwanese President Tsai Ing-wen

Correct Response: C. He tweeted an image in support of Hong Kong’s pro-democracy protestors
https://www.cnn.com/2019/10/09/business/nba-china-hong-kong-explainer/index.html

4. THIS country became the first to ban advertisements on sugary drinks in what the government has deemed its latest move in an ongoing “war on diabetes.”

A. Australia
B. Japan
C. Sweden
D. Singapore

Correct Response: D. Singapore
https://www.cnn.com/2019/10/11/health/singapore-sugar-drink-ads-intl-hnk-scli/index.html

5. The Trump administration has announced the deployment of additional troops to Saudi Arabia to “assure and enhance the defense of Saudi Arabia,” as relations continue to deteriorate between the Kingdom and Iran. This announcement follows allegations by Iran that THIS occurred, leading to another spike in oil prices.

A. Two missiles struck an Iranian tanker in the Red Sea
B. A Saudi fighter jet was shot down over Tehran
C. Three Iranian officials were arrested in Riyadh
D. Coordinated suicide attacks destroyed five oil refineries outside Dammam

Correct Response: A. Two missiles struck an Iranian tanker off the coast of Saudi Arabia

https://www.politico.com/news/2019/10/11/pentagon-troops-saudi-arabia-044502 https://www.apnews.com/55f68b50763c40eeb25ee19027573d86

6. Major donors of international assistance to Uganda, including the United States and the European Union, have announced they are closely monitoring the East African country’s decision to do THIS before the end of the year.

A. Implement a nation-wide blackout of social media as campaigning begins for presidential elections
B. Deport the Uganda Director of Human Rights Watch in response to a report shaming the country’s treatment of journalists
C. Expel 40,000 Congolese refugees to prevent the spread of Ebola
D. Reintroduce a controversial bill to punish same-sex relationships with the death penalty

Correct Response: D. Reintroduce a controversial bill to punish same-sex relationships with the death penalty
https://www.reuters.com/article/us-uganda-lgbt-rights/international-donors-stand-with-lgbt-ugandans-over-kill-the-gays-bill-idUSKBN1WQ2BG

7. Following two days of talks between the United States and China, President Trump used this phrase to describe the status of negotiations between the two countries working to solve the 18-month trade war.

A. There is “nothing but bad news” to announce thus far
B. US and China have “agreed in principle” with further negotiations to come
C. Agreements to date are simply “some purchases and a bunch of fluff”
D. The talks have “failed to resolve intellectual property disputes”

Correct Response: B. US and China have “agreed in principle” with further negotiations to come
https://www.washingtonpost.com/business/2019/10/11/us-stocks-poised-big-bounce-expectations-grow-us-china-trade-deal/

8. An attack on a synagogue in THIS German city that was live-streamed resulted in the deaths of two people on Yom Kippur, the holiest day in Judaism. German authorities have characterized the attacker as a right-wing extremist with a clear anti-Semitic motive and speculated the death toll would have been greater had the assailant’s weaponry not malfunctioned.

A. Munich
B. Halle
C. Leipzig
D. Hannover

Correct Response: B. Halle
https://www.washingtonpost.com/world/europe/after-deadly-attack-outside-halle-synagogue-jewish-community-worries-about-safety-in-germany/2019/10/10/434b2ce8-eae5-11e9-a329-7378fbfa1b63_story.html

9. THIS three-time ambassador — who described the State Department as “attacked and hollowed out from within,” in prepared remarks at a closed-door Congressional hearing — has come into the spotlight in the midst of the ongoing whistleblower investigation involving Ukraine.

A. Woody Johnson
B. John Huntsman Jr.
C. Marie Yovanovitch
D. Patricia Mahoney

Correct Response: C. Marie Yovanovitch
https://www.reuters.com/article/us-usa-trump-whistleblower-yovanovitch/abandoning-diplomats-discretion-ex-ukraine-ambassador-takes-trump-to-task-idUSKBN1WQ2TO

10. Weeks of protests in Haiti over its economic crisis were further inflamed this past week by THIS. The protests have been fueled by worsening inflation and have brought thousands of Haitians out to the streets calling for the resignation of President Jovenel Moïse.

A. The killing of a prominent journalist who’d been covering the protests
B. The implementation of an 8pm curfew in Port-au-Prince
C. The announcement of increased austerity measures
D. The decision to amend Haiti’s constitution to eliminate term limits

Correct Response: A. The killing of a prominent journalist who’d been covering the protests

https://www.bbc.com/news/world-latin-america-50023443

COPYRIGHT 2019, Tennessee World Affairs Council


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.


SUPPORT OF TNWAC’S EDUCATION OUTREACH
 
THANKS TO BASS BERRY + SIMS
 

THANKS TO SOUTHWEST AIRLINES

THANKS TO BELMONT UNIVERSITY’S CENTER FOR INTERNATIONAL BUSINESS

THANKS TO THE NASHVILLE AREA CHAMBER OF COMMERCE, INTERNATIONAL BUSINESS COUNCIL


THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round


THE MISSION of the nonprofit, nonpartisan Tennessee World Affairs Council is to promote international awareness, understanding and connections to enhance the region’s global stature and to prepare Tennesseans to thrive in our increasingly complex and connected world.

THE VISION of  the Tennessee World Affairs Council is a well-informed community that thinks critically about the world and the impact of global events.   


Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *