“What In The World? Weekly Quiz” – Oct 7-13, 2019

Give to support global affairs awareness programs in the community and in your schools

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWA,uiz.
 

*** Link to Quiz ***
 
Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

LAST WEEK’S QUIZ WINNERS

Neha Mehta, Nashville, TN

Mary Raffety, Nashville, TN

Pat Miletich, Nashville, TN

Sam Horner, Nashville, TN

Pete Griffin, Nashville, TN

Dan Martin, Nashville, TN

David Hillinck, Huntsville, AL

Allan Ramsaur, Nashville, TN

If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join

Volunteers make the World (Affairs Council) go round!

DON’T FORGET TO SIGN UP FOR OUR LUNCHEON AND BOOK SIGNING WITH AMBASSADOR POWER, AUTHOR OF LAST MONTH’S QUIZ BOOK SELECTION, “THE EDUCATION OF AN IDEALIST: A MEMOIR,” OCTOBER 13TH.

Details / Registration


OCTOBER 2019 MONTHLY QUIZ PRIZE

“After the Berlin Wall: Memory and the Making of the New Germany, 1989 to the Present

Hope Harrison

LISTEN TO AND TALK WITH HOPE HARRISON IN OUR OCTOBER COVER TO COVER TELECONFERENCE. DETAILS/REGISTER HERE.

After the Berlin Wall: Memory and the Making of the New Germany, 1989 to the Present

The history and meaning of the Berlin Wall remain controversial, even three decades after its fall. Drawing on an extensive range of archival sources and interviews, this book profiles key memory activists who have fought to commemorate the history of the Berlin Wall and examines their role in the creation of a new German national narrative. This revelatory work also traces how global memory of the Wall has impacted German memory policy, and it depicts the power and fragility of state-backed memory projects, and the potential of such projects to reconcile or divide.

Hope Harrison

Hope Harrison received her bachelor’s degree in Social Studies from Harvard University and obtained her master’s and doctorate degrees in Political Science from Columbia University, including a Certificate from the Harriman Institute. She taught at Brandeis University and Lafayette College where she was an assistant professor. Dr. Harrison has held research fellowships at the American Academy in Berlin, the Norwegian Nobel Institute in Oslo, the Kennan Institute at the Wilson Center, the Davis Center and the Belfer Center at Harvard University, the Institute of Europe in Moscow, the Center for Contemporary History in Potsdam, Germany, and the Free University of Berlin. In 2009-2010, she had a Fulbright Fellowship in Berlin at the German Federal Foundation for Reappraising the East German Communist Past, and in 2013-2014, she held a Wilson Center Fellowship with the History and Public Policy Program at the Wilson Center in Washington, DC. As an expert on the Cold War, Germany, and Russia, Dr. Harrison has been a featured expert on CNN, C-SPAN, the BBC, the History Channel, Deutschlandradio, Deutschlandfunk, Spiegel-TV, Voice of America (in Russia), NTV (Russia), and elsewhere. She has been invited to give lectures in the U.S., Canada, Russia, China, and throughout Europe. She has directed the Elliott School’s Institute for European, Russian and Eurasian Studies (2005-2009) and the Program on Conducting Archival Research (2001-2011). She has also served as the chair of the advisory council of the Kennan Institute at the Wilson Center (2008-2012).

Dr. Harrison is a Senior Fellow with the History and Public Policy Program as well as the Cold War International History Project at the Wilson Center in Washington, DC. She is a member of the Council on Foreign Relations, the American Council on Germany, the American Institute for Contemporary Germany Studies, and the Atlantik Brücke. In Berlin, she is a member of the Berlin Wall Memorial Association, the international advisory board of the Allied Museum, and the governing board of the Cold War Center Museum in Berlin.

Government Service

Professor Harrison received a Council on Foreign Relations International Affairs Fellowship in 1999 to work in the US government. She spent her fellowship year serving in the White House at the National Security Council in the Clinton and Bush Administrations from 2000-2001. She was Director for European and Eurasian Affairs with responsibility for U.S. policy toward Turkey, Greece, Cyprus, Armenia, Azerbaijan, Georgia, Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan, Kyrgyzstan, and Turkmenistan. Among the issues she focused on were the peace process between Armenia and Azerbaijan over Nagorno-Karabakh, the reconciliation process between Turkey and Armenia, and Georgian ties with the U.S. and Russia.


To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD QUIZ

WEEK OF SEP 30-OCT 6, 2019

1. The personal bodyguard of the King of Saudi Arabia, Gen Abdel Aziz al-Fagham was shot and killed in a personal dispute at a friend’s home in Jeddah. Who is the King of Saudi Arabia?

A. King Salman
B. King Abdullah
C. King Mohammed
D. King Fahd

Correct Response: A. King Salman
https://www.bbc.com/news/world-middle-east-49869477

2. In the ongoing controversy around a whistleblower report alleging misconduct by President Trump, new reporting indicates that the President did THIS in the days before his conversation with Ukrainian President Volodymyr Zelensky.

A. Offered to hold a vote on Ukraine’s admission to NATO
B. Placed a hold on $400 million in military aid to Ukraine
C. Threatened to endorse Zelensky’s opponent in upcoming elections
D. Promised further sanctions on Russia for the 2014 annexation of Crimea

Correct Response: B. Placed a hold on $400 million in military aid to Ukraine
https://www.nytimes.com/2019/09/23/us/politics/trump-un-biden-ukraine.html

3. Benjamin Netanyahu and Bennie Gantz will meet again this week to seek agreement on a new Israeli government after negotiations broke down over the weekend. Netanyahu is head of the Likud party. Gantz is the head of THIS party.

A. Labor
B. United Torah Judaism
C. Blue and White
D. Shas

Correct Response: C. Blue and White
https://www.jpost.com/Israel-News/Coalition-talks-between-Likud-Blue-and-White-end-without-a-deal-603249

4. Spain’s Supreme Court has ruled that THIS can happen, settling an issue that has divided public opinion for decades. THIS was a key policy pledge of acting Prime Minister Pedro Sanchez and comes as Spain prepares for elections on November 10.

A. A referendum process to determine if Catalonia will declare independence
B. The release of classified documents around the Bárcenas affair
C. The government can rescind all residence permits from British citizens in the run-up to Brexit
D. The exhumation of fascist dictator Francisco Franco’s body from a place of honor

Correct Response: D. The exhumation of fascist dictator Francisco Franco’s body from a place of honor
https://www.cnn.com/2019/09/24/europe/spain-franco-exhumed-intl/index.html

5. President Trump addressed the opening of the United Nations General Assembly this week and called out THESE people.

A. Socialists
B. Industrialists
C. Nativists
D. Globalists

Correct Response: D. Globalists
https://www.nytimes.com/2019/09/24/us/politics/trump-nationalism-united-nations.html

6. Iranian Foreign Minister Javad Zarif proposed to augment the 2015 Joint Comprehensive Plan of Action, the Iran nuclear deal, from which President Trump withdrew in 2018 in exchange for a lift of sanctions. THIS could address Trump’s concerns about the sunset clauses in the JCPOA, which would have allowed Iran to eventually resume high levels of uranium enrichment.

A. Iran would accept a permanent ban on uranium imports
B. The United States could place enhanced missile defense systems in Saudi Arabia
C. France would provide technology to facilitate uranium enrichment at levels sufficient for nuclear energy plants rather than weaponization
D. Iranian Supreme Leader Khamenei would enshrine a ban on nuclear weapons into law

Correct Response: D. Iranian Supreme Leader Khamenei would enshrine a ban on nuclear weapons into law
https://www.cnn.com/2019/09/23/middleeast/zarif-us-talks-intl/index.html

7. Critics have accused Indian Prime Minister Narendra Modi of defying diplomatic convention when he said “Abki baar Trump sarkar” (this time [a] Trump government) at a rally in Houston last week. Branded as THIS, the rally drew 50,000 members of the Indian diaspora and was part of a week-long visit culminating in Modi’s address to the UN General Assembly on Friday.

A. “Howdy, Modi!”
B. “The Burgeoning Indian-American Relationship”
C. “A New Age in the Indian American Story”
D. “Modi Sarkar”

Correct Response: A. “Howdy, Modi”
https://www.independent.co.uk/news/world/asia/modi-trump-howdy-houston-texas-rally-2020-election-a9116926.html

8. The UN Climate Action Summit, held in advance of the General Assembly opening featured all of these EXCEPT THIS.

A. 77 countries committing carbon neutrality by 2050
B. 16 year-old Greta Thunberg “scolding” global leaders over inaction on climate
C. U.S. delegates agreed to Action Summit carbon sequestration goals for 2030
D. Bill Gates pledging foundation support of $310 million to help farmers adapt to climate change

Correct Response: C. U.S. delegates agreeing to Action Summit carbon sequestration goals for 2030
https://www.bbc.com/news/uk-politics-49810261

9. All 11 judges on the UK Supreme Court agreed that THIS action by Prime Minister Boris Johnson violated the constitution and was seen as a setback to his political maneuvering in advance of the October 31st Brexit deadline.

A. Advising the Queen to prorogue Parliament
B. Removing the “Backstop” from the Brexit agreement
C. Banning transfer of funds from UK to EU banks in excess of 20,000 Euros
D. Ordering a press blackout on Brexit negotiation news

Correct Response: A. Advising the Queen to prorogue Parliament
https://www.bbc.com/news/uk-politics-49810261

10. Demonstrators in Hong Kong continued regular violent protests in the streets over the weekend as pro-democracy supporters marked the fifth anniversary of the birth of the “Umbrella Movement” and just days before THIS important event on the calendar for the People’s Republic of China, the target of Hong Konger protests.

A. The 70th anniversary of the Chinese Communist Party.
B. The 30th anniversary of the Tianamen Square protests.
C. The 50th anniversary of Peoples Republic of China admission to the UN.
D. The 60th anniversary of China becoming a nuclear power.

Correct Response: A. The 70th anniversary of the Chinese Communist Party.
https://www.nytimes.com/2019/09/29/world/asia/hong-kong-protest-china-national-day.html

COPYRIGHT 2019, Tennessee World Affairs Council


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.


SUPPORT OF TNWAC’S EDUCATION OUTREACH
 
THANKS TO BASS BERRY + SIMS
 

THANKS TO SOUTHWEST AIRLINES

THANKS TO BELMONT UNIVERSITY’S CENTER FOR INTERNATIONAL BUSINESS

THANKS TO THE NASHVILLE AREA CHAMBER OF COMMERCE, INTERNATIONAL BUSINESS COUNCIL


THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round


THE MISSION of the nonprofit, nonpartisan Tennessee World Affairs Council is to promote international awareness, understanding and connections to enhance the region’s global stature and to prepare Tennesseans to thrive in our increasingly complex and connected world.

THE VISION of  the Tennessee World Affairs Council is a well-informed community that thinks critically about the world and the impact of global events.   


Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *