“What In The World? Weekly Quiz” – Sep 30-Oct 6, 2019

Give to support global affairs awareness programs in the community and in your schools

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWA,uiz.
 

*** Link to Quiz ***
 
Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

 

LAST WEEK’S QUIZ WINNERS

Pete Griffin, Nashville, TN

Jackie Sheridan, Nashville, TN

Derek, Nashville, TN

Sam Horner, Nashville, TN

Pat Miletich, Nashville, TN

Sue Kizer, Nashville, TN

David Hillinck, Huntsville, Al

Yezzie Dospil, Nashville, TN

Neha Mehta, Nashville, TN

Eden Melles, Nashville, TN

Charles Bowers, Nashville, TN

Kathy Ingleson, Brentwood, TN

Jane Dillard-Eggers, Brentwood, TN

If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join

Volunteers make the World (Affairs Council) go round!


SEPTEMBER 2019 MONTHLY QUIZ PRIZE WINNER

Jackie Sheridan, Nashville

“The Education of an Idealist: A Memoir”

Samantha Power

MARK YOUR CALENDAR: THE WORLD AFFAIRS COUNCIL WILL HOST AMBASSADOR POWER AT A LUNCHEON IN NASHVILLE ON OCTOBER 13TH.

Details / Registration


OCTOBER 2019 MONTHLY QUIZ PRIZE

“After the Berlin Wall: Memory and the Making of the New Germany, 1989 to the Present

Hope Harrison

LISTEN TO AND TALK WITH HOPE HARRISON IN OUR OCTOBER COVER TO COVER TELECONFERENCE. DETAILS/REGISTER HERE.

After the Berlin Wall: Memory and the Making of the New Germany, 1989 to the Present

The history and meaning of the Berlin Wall remain controversial, even three decades after its fall. Drawing on an extensive range of archival sources and interviews, this book profiles key memory activists who have fought to commemorate the history of the Berlin Wall and examines their role in the creation of a new German national narrative. This revelatory work also traces how global memory of the Wall has impacted German memory policy, and it depicts the power and fragility of state-backed memory projects, and the potential of such projects to reconcile or divide.

Hope Harrison

Hope Harrison received her bachelor’s degree in Social Studies from Harvard University and obtained her master’s and doctorate degrees in Political Science from Columbia University, including a Certificate from the Harriman Institute. She taught at Brandeis University and Lafayette College where she was an assistant professor. Dr. Harrison has held research fellowships at the American Academy in Berlin, the Norwegian Nobel Institute in Oslo, the Kennan Institute at the Wilson Center, the Davis Center and the Belfer Center at Harvard University, the Institute of Europe in Moscow, the Center for Contemporary History in Potsdam, Germany, and the Free University of Berlin. In 2009-2010, she had a Fulbright Fellowship in Berlin at the German Federal Foundation for Reappraising the East German Communist Past, and in 2013-2014, she held a Wilson Center Fellowship with the History and Public Policy Program at the Wilson Center in Washington, DC. As an expert on the Cold War, Germany, and Russia, Dr. Harrison has been a featured expert on CNN, C-SPAN, the BBC, the History Channel, Deutschlandradio, Deutschlandfunk, Spiegel-TV, Voice of America (in Russia), NTV (Russia), and elsewhere. She has been invited to give lectures in the U.S., Canada, Russia, China, and throughout Europe. She has directed the Elliott School’s Institute for European, Russian and Eurasian Studies (2005-2009) and the Program on Conducting Archival Research (2001-2011). She has also served as the chair of the advisory council of the Kennan Institute at the Wilson Center (2008-2012).

Dr. Harrison is a Senior Fellow with the History and Public Policy Program as well as the Cold War International History Project at the Wilson Center in Washington, DC. She is a member of the Council on Foreign Relations, the American Council on Germany, the American Institute for Contemporary Germany Studies, and the Atlantik Brücke. In Berlin, she is a member of the Berlin Wall Memorial Association, the international advisory board of the Allied Museum, and the governing board of the Cold War Center Museum in Berlin.

Government Service

Professor Harrison received a Council on Foreign Relations International Affairs Fellowship in 1999 to work in the US government. She spent her fellowship year serving in the White House at the National Security Council in the Clinton and Bush Administrations from 2000-2001. She was Director for European and Eurasian Affairs with responsibility for U.S. policy toward Turkey, Greece, Cyprus, Armenia, Azerbaijan, Georgia, Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan, Kyrgyzstan, and Turkmenistan. Among the issues she focused on were the peace process between Armenia and Azerbaijan over Nagorno-Karabakh, the reconciliation process between Turkey and Armenia, and Georgian ties with the U.S. and Russia.


To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD QUIZ

WEEK OF SEPTEMBER 23-29, 2019

1. On “Face the Nation” this weekend, U.S. Secretary of State Mike Pompeo characterized last week’s attack on oil facilities in Saudi Arabia in THIS way, stating that the Trump administration has irrefutable evidence to show who organized and directed the attack.

A. “An act of domestic terrorism” by Saudi citizens opposed to the war in Yemen.
B. “A regional concern” that must be addressed among Gulf nations.
C. “A state-on-state act of war” by Iran that will result in a response from the United States.
D. “A red herring,” designed to pull the United States deeper into conflict with Houthi rebels in Yemen.

Correct Response: C. “a state-on-state act of war” that will result in a response from the United States
https://www.cbsnews.com/news/mike-pompeo-on-face-the-nation-secretary-of-state-says-attack-on-saudi-oil-plant-was-act-of-war-by-iran/

2. Following the drone strike on the Abqaiq refinery complex, for which the Houthi rebel group in Yemen has claimed responsibility, the United States has announced that it will be deploying additional troops to THIS country. This is despite a warning from Iran.

A. Yemen
B. Saudi Arabia
C. Bahrain
D. Qatar

Correct Response: B. Saudi Arabia
https://www.bbc.com/news/world-middle-east-49785413

3. A new agreement between the United States and El Salvador aims to stem the flow of migrants into the US by requiring migrants to seek asylum in El Salvador first, though critics of the agreement argue that El Salvador is not safe enough to serve as a refuge to asylum seekers. El Salvador is part of THIS region, a trio of Central American countries with whom the United States has been working to slow migration flows.

A. The Southern Cone
B. The Mosquito Coast
C. The Andean States
D. The Northern Triangle

Correct Response: D. The Northern Triangle
https://www.npr.org/2019/09/20/762948556/u-s-el-salvador-sign-new-asylum-deal-to-stem-tide-of-migrants

4. Explosive allegations dominated the news last week as a whistleblower’s complaint said to be vetted by the Intelligence Community Inspector General was held up by the Director of National Security in violation of the law. The subject of the complaint was a phone conversation between President Trump and the president of THIS country.

A. Poland
B. Saudi Arabia
C. Ukraine
D. Pakistan

Correct Response: C. Ukraine
https://www.washingtonpost.com/politics/trumps-ukraine-call-reveals-a-president-convinced-of-his-own-invincibility/2019/09/21/1a56466c-dc6a-11e9-ac63-3016711543fe_story.html

5. The September 20th Climate Strike drew up to four million people in cities across the globe. It aimed to draw attention to the climate crisis in the run-up to THIS week’s event this week taking place in New York.

A. New York Protocol Meeting
B. Conference of the Parties to the UNFCCC
C. United Nations Climate Action Summit
D. Manhattan Dialogue II

Correct Response: C. United Nations Climate Action Summit
https://www.usatoday.com/story/news/nation/2019/09/21/global-climate-strike-estimates-crowd-size-millions-worldwide/2401672001/

6. In the latest signaled détente between the United States and China, the Office of the US Trade Representative has released THIS. This follows similar gestures from China towards the United States and point to an improving relationship between the world’s two largest economies as they wait to return to the negotiating table next month.

A. A proposed framework for a new trade agreement
B. Several lists of new tariff exemptions
C. A Congressional delegation visit to agricultural facilities in Shaanxi, China
D. The lifting of sanctions against Chinese airline companies

Correct Response: B. Several lists of new tariff exemptions
https://www.cnn.com/2019/09/20/economy/china-us-tariff-exemptions/index.html

7. Corruption allegations against the government of Egyptian President Abdul Fattah al-Sisi have led to several nights of protests in cities around the country. In Cairo, protestors gathered in THIS famous square – a key site of the 2011 Egyptian uprising- calling for al-Sisi’s resignation and leading to the arrests of several dozen people.

A. Tahrir Square
B. Independence Square
C. Safra Square
D. Baross Square

Correct Response: A. Tahrir Square
https://www.bbc.com/news/world-middle-east-49786367

8. Afghanistan has experienced heightened tumult as it prepares for its presidential elections on September 28 and as US negotiations with the Taliban have come to a halt. ALL OF THE FOLLOWING EVENTS have occurred within the last two weeks, signaling the uncertainty Afghanistan is experiencing in this period, EXCEPT FOR THIS.

A. Afghanistan’s first female presidential candidate ended her campaign
B. A Taliban delegation met with Chinese officials in Beijing
C. The US cut $100 million in aid to Afghanistan
D. A US drone strike accidentally killed 30 civilian Afghan farm workers

Correct Response: A. Afghanistan’s first female presidential candidate ended her campaign
https://www.independent.co.uk/news/world/asia/afghanistan-election-corruption-taliban-peace-talks-trump-isis-terror-a9115596.html

9. In a historic move, an alliance of Arab Israeli parties has recommended a prime ministerial candidate for the first time in almost three decades. The Joint List, which includes the main Arab-dominated political parties in Israel, has officially endorsed THIS candidate, as President Reuven Rivlin begins consultations with party leaders to decide which candidate he will choose to form a governing coalition.

A. Benny Gantz
B. Avigdor Liberman
C. Benjamin Netanyahu
D. Ayman Odeh

Correct Response: A. Benny Gantz
https://www.nytimes.com/2019/09/22/world/middleeast/arab-list-israel-gantz-netanyahu.html

10. As the United Kingdom continues towards a strife-ridden exit from the European Union, European Commission President Jean-Claude Juncker has said that if the UK leaves without a deal, THIS will happen. THIS prospect has been an especially thorny aspect of Brexit negotiations and could imperil the prospect of a US-UK trade deal.

A. Scotland will launch a new independence referendum
B. Spain will seek to annex Gibraltar to keep it in the European Union
C. A land border will be erected between Northern Ireland and the Republic of Ireland
D. British pensioners living in continental Europe will be expelled from EU countries

Correct Response: C. A land border will be erected between Northern Ireland and the Republic of Ireland
https://www.washingtonpost.com/business/eus-juncker-irish-border-controls-needed-in-no-deal-brexit/2019/09/22/3a7ea042-dd32-11e9-be7f-4cc85017c36f_story.html

COPYRIGHT 2019, Tennessee World Affairs Council


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.


SUPPORT OF TNWAC’S EDUCATION OUTREACH
 
THANKS TO BASS BERRY + SIMS
 

THANKS TO SOUTHWEST AIRLINES

THANKS TO BELMONT UNIVERSITY’S CENTER FOR INTERNATIONAL BUSINESS

THANKS TO THE NASHVILLE AREA CHAMBER OF COMMERCE, INTERNATIONAL BUSINESS COUNCIL


THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round


THE MISSION of the nonprofit, nonpartisan Tennessee World Affairs Council is to promote international awareness, understanding and connections to enhance the region’s global stature and to prepare Tennesseans to thrive in our increasingly complex and connected world.

THE VISION of  the Tennessee World Affairs Council is a well-informed community that thinks critically about the world and the impact of global events.   


Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *