“What In The World? Weekly Quiz” – Sep 16-22, 2019

Students: This program qualifies for three points toward the Tennessee Global Scholar Certificate

Give to support global affairs awareness programs in the community and in your schools

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.

*** Link to Quiz ***
Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

LAST WEEK’S QUIZ WINNERS

Neha Mehta

Pete Griffin

Keith Simmons

David Hillinck

Pat Miletich

Reuben Buck

Kathy Ingleson

Julia Lydon

Charles Bowers

If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join

Volunteers make the World (Affairs Council) go round!


SEPTEMBER 2019 MONTHLY QUIZ PRIZE

“The Education of an Idealist: A Memoir”

Samantha Power

MARK YOUR CALENDAR: THE WORLD AFFAIRS COUNCIL WILL HOST AMBASSADOR POWER AT A LUNCHEON IN NASHVILLE ON OCTOBER 13TH.

The Education of an Idealist: A Memoir

Pulitzer Prize winner Samantha Power, widely known as a relentless advocate for promoting human rights, has been heralded by President Barack Obama as one of America’s “foremost thinkers on foreign policy.”

In her memoir, Power offers an urgent response to the question “What can one person do?”—and a call for a clearer eye, a kinder heart, and a more open and civil hand in our politics and daily lives. The Education of an Idealist traces Power’s distinctly American journey from immigrant to war correspondent to presidential Cabinet official. In 2005, her critiques of US foreign policy caught the eye of newly elected senator Barack Obama, who invited her to work with him on Capitol Hill and then on his presidential campaign. After Obama was elected president, Power went from being an activist outsider to a government insider, navigating the halls of power while trying to put her ideals into practice. She served for four years as Obama’s human rights adviser, and in 2013, he named her US Ambassador to the United Nations, the youngest American to assume the role.

A Pulitzer Prize–winning writer, Power transports us from her childhood in Dublin to the streets of war-torn Bosnia to the White House Situation Room and the world of high-stakes diplomacy. Humorous and deeply honest, The Education of an Idealist lays bare the searing battles and defining moments of her life and shows how she juggled the demands of a 24/7 national security job with the challenge of raising two young children. Along the way, she illuminates the intricacies of politics and geopolitics, reminding us how the United States can lead in the world, and why we each have the opportunity to advance the cause of human dignity. Power’s memoir is an unforgettable account of the power of idealism—and of one person’s fierce determination to make a difference.

Source: Amazon

About Ambassador Samantha Power

Ambassador Samantha Power is the Anna Lindh Professor of the Practice of Global Leadership and Public Policy at Harvard Kennedy School and the William D. Zabel ’61 Professor of Practice in Human Rights at Harvard Law School.

From 2013 to 2017 Power served as the 28th U.S. Permanent Representative to the United Nations, as well as a member of President Obama’s cabinet. In this role, Power became the public face of U.S. opposition to Russian aggression in Ukraine and Syria, negotiated the toughest sanctions in a generation against North Korea, lobbied to secure the release of political prisoners, helped build new international law to cripple ISIL’s financial networks, and supported President Obama’s pathbreaking actions to end the Ebola crisis. President Obama has called her “one of our foremost thinkers on foreign policy,” saying that “she showed us that the international community has a moral responsibility and a profound interest in resolving conflicts and defending human dignity.”

From 2009 to 2013, Power served on the National Security Council as Special Assistant to the President and Senior Director for Multilateral Affairs and Human Rights, where she focused on issues including atrocity prevention; UN reform; LGBT and women’s rights; the promotion of religious freedom and the protection of religious minorities; and the prevention of human trafficking.

Called by Forbes “a powerful crusader for U.S foreign policy as well as human rights and democracy,” Ambassador Power has been named one of TIME’s “100 Most Influential People” and one of Foreign Policy’s“Top 100 Global Thinkers.”

Power has been recognized as a leading voice internationally for principled American engagement in the world. Her book “A Problem from Hell”: America and the Age of Genocide won the Pulitzer Prize and the National Book Critics Circle Award in 2003. Power is also author of the New York Times bestseller Chasing the Flame: Sergio Vieira de Mello and the Fight to Save the World (2008) and was the co-editor, with Derek Chollet, of The Unquiet American: Richard Holbrooke in the World (2011). Her latest book, The Education of an Idealist, will be published by HarperCollins on September 10, 2019.

Power began her career as a journalist, reporting from places such as Bosnia, East Timor, Kosovo, Rwanda, Sudan, and Zimbabwe. Before joining the U.S. government, Power was the founding executive director of the Carr Center for Human Rights Policy at the Kennedy School, a columnist for TIME, and a National Magazine Award-winning contributor to the Atlantic, the New Yorker, and the New York Review of Books.

Power earned a B.A. from Yale University and a J.D. from Harvard Law School. She immigrated to the United States from Ireland at the age of nine and today lives in Concord, Massachusetts with her husband, Cass Sunstein, and their two young children.

Source: Harvard University


To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD QUIZ

WEEK OF SEPTEMBER 2-8, 2019

1. A Taliban car bomb attack in Kabul last week that killed 12 people, including an American soldier, caused President Trump to do THIS.

A. Recall special envoy for Afghanistan Zalmay Khalilzad from talks in Dubai with the Taliban.
B. Cancel planned talks with the Taliban and the Afghan president in the U.S.
C. Cancel plans to downsize the American troop presence in Afghanistan by 5,000.
D. Dispatch VP Mike Pence to Kabul for talks with President Ashraf Ghani.

Correct Response: B. Cancel planned talks with the Taliban and the Afghan president.
https://www.usatoday.com/story/news/politics/2019/09/07/donald-trump-suspends-afghan-peace-talks-camp-david-taliban/2224106001/

2. Through a landmark deal, THIS act between Ukraine and Russia is hoped to ease tension between the two countries, which have been engaged in a conflict since the 2014 annexation of Ukraine’s Crimean region by Moscow.

A. Creation of a Russian-Ukrainian youth soccer tournament
B. Announcement of Track II dialogue
C. Agreement to ceasefire
D. Exchange of prisoners

Correct Response: D. Exchange of prisoners
https://www.bbc.com/news/world-europe-49610107

3. THIS former African leader died last week, a man who was the world’s oldest head of state before being ousted from power in 2017. Over his 30+ year reign, THIS leader presided over the decline of his country’s previously prosperous economy.

A. Yoweri Museveni
B. Robert Mugabe
C. Muamar Gaddafi
D. José Eduardo dos Santos

Correct Response: B. Robert Mugabe
https://www.nytimes.com/2019/09/06/obituaries/robert-mugabe-dead.html

4. South American leaders have agreed to a regional pact aimed at protecting the Amazon River basin through a disaster response network and satellite monitoring. All of the following countries EXCEPT THIS have signed onto the forest protection pact.

A. Bolivia
B. Brazil
C. Ecuador
D. Venezuela

Correct Response: D. Venezuela
https://www.bbc.com/news/world-latin-america-49609702

5. UK Prime Minister Boris Johnson has had two major defeats in Parliament in the last week. Following a bill aimed at blocking a no-deal Brexit, Johnson called for THIS, which MPs subsequently proceeded to turn down.

A. Moving up the deadline for Brexit
B. Creating a new coalition government
C. Calling early parliamentary elections
D. Hosting a new referendum vote on Brexit

Correct Response: C. Calling early parliamentary elections
https://www.bbc.com/news/uk-politics-49584907

6. Though contact with their spacecraft was lost moments before completing its mission, Indian Prime Minister Narendra Modi told Indian space scientists he was proud of a program that had come close to doing WHAT, which would have made India the fourth nation to do so.

A. Land a probe on the moon
B. Station national astronauts on the International Space Station
C. Place a probe in Mars orbit
D. Retrieve lunar samples via an unmanned spacecraft

Correct Response: A. Land a probe on the moon
https://www.bbc.com/news/world-asia-india-49615665

7. The Israeli military launched an air strike in the Gaza Strip against Palestinian militants who fired projectiles into Israel on Saturday, a response to THIS event.

A. The development of a new settlement in Qalqilya.
B. The stabbing of an Israeli man and his son in the West Bank.
C. The shooting of two Palestinian teenagers at a fence protest.
D. The closure of one of Gaza’s four remaining hospitals.

Correct Response: C. The shooting of two Palestinian teenagers at a fence protest.
https://www.washingtonpost.com/national/israeli-army-hits-gaza-militants-who-sent-attack-drone/2019/09/07/0cea8b66-d15a-11e9-a620-0a91656d7db6_story.html?noredirect=on

8. Violent riots have been breaking out in South Africa’s largest city, Johannesburg, as mobs target THESE, a representation of the resentment that many South African workers feel towards an influx of immigrant workers.

A. The World Economic Forum meeting on Africa
B. Embassies and consulates around the city
C. Foreign-owned shops
D. Community centers in predominantly-immigrant neighborhoods

Correct Response: C. Foreign-owned shops
https://time.com/5671003/what-the-xenophobic-violence-gripping-south-africa-means-for-future-of-country/

9. In violation of the terms of the 2015 Joint Comprehensive Plan of Action, from which President Trump withdrew the United States, Iran has announced that it has done THIS, raising the stakes for the European countries trying to prevent the deal’s collapse.

A. Activated advanced centrifuges for uranium enrichment
B. Opened a new research and development center in Tabriz
C. Rebuilt the Arak heavy water research reactor to maximize production of plutonium
D. Arrested officials from the IAEA in Iran to inspect new reactors

Correct Response: A. Activated advanced centrifuges for uranium enrichment
https://www.washingtonpost.com/world/iran-now-operating-advanced-centrifuges-in-breach-of-nuclear-pact/2019/09/07/68ae6988-d0ae-11e9-a620-0a91656d7db6_story.html

10. With a death toll of over 40 and more than 70,000 people homeless, THESE TWO islands of the Bahamas were devastated as Hurricane Dorian became the strongest hurricane to ever hit the archipelago country.

A. New Providence and Grand Bahama
B. New Providence and the Abaco Islands
C. Grand Bahama and the Abaco Islands
D. New Providence and Discovery Island

Correct Response: C. Grand Bahama and Abaco Islands
https://www.cnn.com/2019/09/07/us/hurricane-dorian-bahamas-saturday-wxc/index.html

COPYRIGHT 2019, Tennessee World Affairs Council


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.


SUPPORT OF TNWAC’S EDUCATION OUTREACH
THANKS TO BASS BERRY + SIMS

THANKS TO SOUTHWEST AIRLINES

THANKS TO BELMONT UNIVERSITY’S CENTER FOR INTERNATIONAL BUSINESS

THANKS TO THE NASHVILLE AREA CHAMBER OF COMMERCE, INTERNATIONAL BUSINESS COUNCIL


THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round


THE MISSION of the nonprofit, nonpartisan Tennessee World Affairs Council is to promote international awareness, understanding and connections to enhance the region’s global stature and to prepare Tennesseans to thrive in our increasingly complex and connected world.

THE VISION of  the Tennessee World Affairs Council is a well-informed community that thinks critically about the world and the impact of global events.   


Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *