“What In The World? Weekly Quiz” – Sep 9-15, 2019

Give to support global affairs awareness programs in the community and in your schools

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.
*** Link to Quiz ***
Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

LAST WEEK’S QUIZ WINNERS

Pat Miletich, Nashville, TN

David Hillinck, Huntsville, AL

Pete Griffin, Nashville, TN

Mary Raffety, Nashville, TN

Charles Bowers, Nashville, TN

Kate Bentley, Ashland City, TN

Sue Kizer, Nashville, TN

Keith Simmons, Nashville, TN

Kathy Ingleson, Brentwood, TN

If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join

Volunteers make the World (Affairs Council) go round!


SEPTEMBER 2019 MONTHLY QUIZ PRIZE

“The Education of an Idealist: A Memoir”

Samantha Power

MARK YOUR CALENDAR: THE WORLD AFFAIRS COUNCIL WILL HOST AMBASSADOR POWER AT A LUNCHEON IN NASHVILLE ON OCTOBER 13TH.

The Education of an Idealist: A Memoir

Pulitzer Prize winner Samantha Power, widely known as a relentless advocate for promoting human rights, has been heralded by President Barack Obama as one of America’s “foremost thinkers on foreign policy.”

In her memoir, Power offers an urgent response to the question “What can one person do?”—and a call for a clearer eye, a kinder heart, and a more open and civil hand in our politics and daily lives. The Education of an Idealist traces Power’s distinctly American journey from immigrant to war correspondent to presidential Cabinet official. In 2005, her critiques of US foreign policy caught the eye of newly elected senator Barack Obama, who invited her to work with him on Capitol Hill and then on his presidential campaign. After Obama was elected president, Power went from being an activist outsider to a government insider, navigating the halls of power while trying to put her ideals into practice. She served for four years as Obama’s human rights adviser, and in 2013, he named her US Ambassador to the United Nations, the youngest American to assume the role.

A Pulitzer Prize–winning writer, Power transports us from her childhood in Dublin to the streets of war-torn Bosnia to the White House Situation Room and the world of high-stakes diplomacy. Humorous and deeply honest, The Education of an Idealist lays bare the searing battles and defining moments of her life and shows how she juggled the demands of a 24/7 national security job with the challenge of raising two young children. Along the way, she illuminates the intricacies of politics and geopolitics, reminding us how the United States can lead in the world, and why we each have the opportunity to advance the cause of human dignity. Power’s memoir is an unforgettable account of the power of idealism—and of one person’s fierce determination to make a difference.

Source: Amazon

About Ambassador Samantha Power

Ambassador Samantha Power is the Anna Lindh Professor of the Practice of Global Leadership and Public Policy at Harvard Kennedy School and the William D. Zabel ’61 Professor of Practice in Human Rights at Harvard Law School.

From 2013 to 2017 Power served as the 28th U.S. Permanent Representative to the United Nations, as well as a member of President Obama’s cabinet. In this role, Power became the public face of U.S. opposition to Russian aggression in Ukraine and Syria, negotiated the toughest sanctions in a generation against North Korea, lobbied to secure the release of political prisoners, helped build new international law to cripple ISIL’s financial networks, and supported President Obama’s pathbreaking actions to end the Ebola crisis. President Obama has called her “one of our foremost thinkers on foreign policy,” saying that “she showed us that the international community has a moral responsibility and a profound interest in resolving conflicts and defending human dignity.”

From 2009 to 2013, Power served on the National Security Council as Special Assistant to the President and Senior Director for Multilateral Affairs and Human Rights, where she focused on issues including atrocity prevention; UN reform; LGBT and women’s rights; the promotion of religious freedom and the protection of religious minorities; and the prevention of human trafficking.

Called by Forbes “a powerful crusader for U.S foreign policy as well as human rights and democracy,” Ambassador Power has been named one of TIME’s “100 Most Influential People” and one of Foreign Policy’s“Top 100 Global Thinkers.”

Power has been recognized as a leading voice internationally for principled American engagement in the world. Her book “A Problem from Hell”: America and the Age of Genocide won the Pulitzer Prize and the National Book Critics Circle Award in 2003. Power is also author of the New York Times bestseller Chasing the Flame: Sergio Vieira de Mello and the Fight to Save the World (2008) and was the co-editor, with Derek Chollet, of The Unquiet American: Richard Holbrooke in the World (2011). Her latest book, The Education of an Idealist, will be published by HarperCollins on September 10, 2019.

Power began her career as a journalist, reporting from places such as Bosnia, East Timor, Kosovo, Rwanda, Sudan, and Zimbabwe. Before joining the U.S. government, Power was the founding executive director of the Carr Center for Human Rights Policy at the Kennedy School, a columnist for TIME, and a National Magazine Award-winning contributor to the Atlantic, the New Yorker, and the New York Review of Books.

Power earned a B.A. from Yale University and a J.D. from Harvard Law School. She immigrated to the United States from Ireland at the age of nine and today lives in Concord, Massachusetts with her husband, Cass Sunstein, and their two young children.

Source: Harvard University


To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD QUIZ

WEEK OF SEPTEMBER 2-8, 2019

1. The violent pro-democracy protests continued into a fourth month with little room for compromise between the government of Chief Executive Carrie Lam and demonstrators in Hong Kong. The current political structure in Hong Kong derived from THIS:

A. 1949 independence alongside Taiwan when the Peoples Republic of China was established on the mainland.
B. 2001 establishment of a semi-autonomous region with Macau after an agreement between the PRC and Portugal.
C. 1997 handover of the British Crown Colony by the United Kingdom.
D. 1986 referendum by Hong Kongers calling for autonomous rule.

Correct Response: C. 1997 handover of the British Crown Colony by the United Kingdom.
https://www.reuters.com/article/us-hongkong-protests-carrielam-specialre/special-report-hong-kong-leader-says-she-would-quit-if-she-could-fears-her-ability-to-resolve-crisis-now-very-limited-idUSKCN1VN1DU

2. Iranian Foreign Minister Mohammad Zarif made a surprise appearance at the G-7 meeting last week at the invitation of THIS host of the summit.

A. Angela Merkel
B. Emmanuel Macron
C. Boris Johnson
D. Justin Trudeau

Correct Response: B. Emmanuel Macron
https://www.bbc.com/news/world-europe-49468985

3. Israel and THIS group clashed across the Lebanese border signaling the potential beginning of a major conflict.

A. Al Qaeda
B. Hamas
C. Palestinian Islamic Jihad
D. Hezbollah

Correct Response: D. Hezbollah
https://www.bbc.com/news/world-middle-east-49551362

4. A citizenship list published in THIS country has had the effect of striping citizenship from 1.9 million citizens in the state of Assam.

A. Bangladesh
B. Pakistan
C. Sri Lanka
D. India

Correct Response: D. India
https://www.bbc.com/news/world-asia-india-49520593

5. A military judge set a date of January 11, 2021 for the trial of THIS 9/11 attacks mastermind and four other Al Qaeda defendants.

A. Khalid Shaikh Mohammad
B. Ramzi Youssef
C. Ayman Zawahiri
D. Saif Al-Adel

Correct Response: A. Khalid Shaikh Mohammad
https://www.nytimes.com/2019/08/30/us/politics/sept-11-trial-guantanamo-bay.html

6. French President Emmanuel Macron used the G-7 summit platform last week to blast THIS Brazilian leader over the fires and deforestation of the Amazon rain forest calling it an international issues and warning, ““we cannot allow you to destroy everything.”

A. Jair Bolsonaro
B. Rafael Correa
C. Nicolas Maduro
D. Enrique Pena Nieto

Correct Response: A. Jair Bolsonaro
https://www.apnews.com/9193fb6a2dc84d55bbc67b16d650b9bc

7. As the United Kingdom comes within 60 days of a deadline for exiting the European Union (Brexit) the new British Prime Minister Boris Johnson launched THIS political move.

A. Declaration of a blackout for information releases on negotiations with the EU.
B. Preparation of a lawsuit against Labour Party leader Jeremy Corbyn over alleged illegal tampering with Parliament voting.
C. The prorogation, or suspension of Parliament to reduce opponents’ opportunity to challenge a no-deal Brexit.
D. Presenting a no-deal proclamation to Queen Elizabeth for signature on October 31st.

Correct Response: C. The prorogation, or suspension of Parliament to reduce opponents’ opportunity to challenge a no-deal Brexit.
https://time.com/5663212/boris-johnson-suspend-parliament/

8. The U.S. Special Representative for Afghanistan Reconciliation involved in peace talks with the Taliban in Qatar delivered a draft U.S.-Taliban agreement to Afghan officials. THIS American diplomat, formerly US Ambassador to Afghanistan and US Ambassador to the United Nations, who heads the talks met with sidelined Afghan President Ghani to discuss the prospects for final agreement with the Taliban.

A. Samantha Power
B. Zalmay Khalilzad
C. Martin Indyk
D. Richard Holbrook

Correct Response: B. Zalmay Khalilzad
https://www.washingtonpost.com/world/middle_east/official-us-envoy-meets-afghan-leader-over-us-taliban-talks/2019/09/02/d09b4e80-cd39-11e9-a620-0a91656d7db6_story.html

9. John Bolton, who has opposed a diplomatic solution to the war against the Taliban in Afghanistan was not invited to a key meeting on the current negotiations signaling his influence in THIS position was waning.

A. Chief of Staff
B. Secretary of State
C. National Security Advisor
D. Director National Security Agency

Correct Response: C. National Security Advisor
https://www.washingtonpost.com/world/national-security/bolton-sidelined-from-afghanistan-policy-as-his-standing-with-trump-falters/2019/08/30/79651256-8888-483b-9fd1-c47a2cfadab7_story.html

10. The usually punctual Pope Francis showed up late for his weekly Vatican balcony prayer to a crowd assembled in St. Peter’s Square due to THIS.

A. He suffered a brief episode of stroke symptoms but was quickly cleared by doctors.
B. He was stuck in an elevator for 25 minutes.
C. He was called by President Donald Trump for discussion about the Vatican’s intervention with Italian refugee policies.
D. He was accidentally stuck behind a locked door in the Sistine Chapel.

Correct Response: B. He was stuck in an elevator for 25 minutes.
https://www.bbc.com/news/world-europe-49543412

COPYRIGHT 2019, Tennessee World Affairs Council


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.


SUPPORT OF TNWAC’S EDUCATION OUTREACH
THANKS TO BASS BERRY + SIMS

THANKS TO SOUTHWEST AIRLINES

THANKS TO BELMONT UNIVERSITY’S CENTER FOR INTERNATIONAL BUSINESS

THANKS TO THE NASHVILLE AREA CHAMBER OF COMMERCE, INTERNATIONAL BUSINESS COUNCIL


THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round


THE MISSION of the nonprofit, nonpartisan Tennessee World Affairs Council is to promote international awareness, understanding and connections to enhance the region’s global stature and to prepare Tennesseans to thrive in our increasingly complex and connected world.

THE VISION of  the Tennessee World Affairs Council is a well-informed community that thinks critically about the world and the impact of global events.   


Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *