“What In The World? Weekly Quiz” – Sep 2-8, 2019

Give to support global affairs awareness programs in the community and in your schools

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.

*** Link to Quiz ***
Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

LAST WEEK’S QUIZ WINNERS

Jackie Sheridan, Nashville, TN

Pat Miletich, Nashville, TN

Effie Powell, Chattanooga, TN

Anthony Campanella, Avola, Sicily

Sue Kizer, Nashville, TN

David Hillinck, Huntsville, AL

Kathy Ingleson, Brentwood, TN

Charles Bowers, Nashville, TN

Yezzie Dospil, Nashville, TN

If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join

Volunteers make the World (Affairs Council) go round!


SEPTEMBER 2019 MONTHLY QUIZ PRIZE

“The Education of an Idealist: A Memoir”

Samantha Power

MARK YOUR CALENDAR: THE WORLD AFFAIRS COUNCIL WILL HOST AMBASSADOR POWER AT A LUNCHEON IN NASHVILLE ON OCTOBER 13TH.

The Education of an Idealist: A Memoir

Pulitzer Prize winner Samantha Power, widely known as a relentless advocate for promoting human rights, has been heralded by President Barack Obama as one of America’s “foremost thinkers on foreign policy.”

In her memoir, Power offers an urgent response to the question “What can one person do?”—and a call for a clearer eye, a kinder heart, and a more open and civil hand in our politics and daily lives. The Education of an Idealist traces Power’s distinctly American journey from immigrant to war correspondent to presidential Cabinet official. In 2005, her critiques of US foreign policy caught the eye of newly elected senator Barack Obama, who invited her to work with him on Capitol Hill and then on his presidential campaign. After Obama was elected president, Power went from being an activist outsider to a government insider, navigating the halls of power while trying to put her ideals into practice. She served for four years as Obama’s human rights adviser, and in 2013, he named her US Ambassador to the United Nations, the youngest American to assume the role.

A Pulitzer Prize–winning writer, Power transports us from her childhood in Dublin to the streets of war-torn Bosnia to the White House Situation Room and the world of high-stakes diplomacy. Humorous and deeply honest, The Education of an Idealist lays bare the searing battles and defining moments of her life and shows how she juggled the demands of a 24/7 national security job with the challenge of raising two young children. Along the way, she illuminates the intricacies of politics and geopolitics, reminding us how the United States can lead in the world, and why we each have the opportunity to advance the cause of human dignity. Power’s memoir is an unforgettable account of the power of idealism—and of one person’s fierce determination to make a difference.

Source: Amazon

About Ambassador Samantha Power

Ambassador Samantha Power is the Anna Lindh Professor of the Practice of Global Leadership and Public Policy at Harvard Kennedy School and the William D. Zabel ’61 Professor of Practice in Human Rights at Harvard Law School.

From 2013 to 2017 Power served as the 28th U.S. Permanent Representative to the United Nations, as well as a member of President Obama’s cabinet. In this role, Power became the public face of U.S. opposition to Russian aggression in Ukraine and Syria, negotiated the toughest sanctions in a generation against North Korea, lobbied to secure the release of political prisoners, helped build new international law to cripple ISIL’s financial networks, and supported President Obama’s pathbreaking actions to end the Ebola crisis. President Obama has called her “one of our foremost thinkers on foreign policy,” saying that “she showed us that the international community has a moral responsibility and a profound interest in resolving conflicts and defending human dignity.”

From 2009 to 2013, Power served on the National Security Council as Special Assistant to the President and Senior Director for Multilateral Affairs and Human Rights, where she focused on issues including atrocity prevention; UN reform; LGBT and women’s rights; the promotion of religious freedom and the protection of religious minorities; and the prevention of human trafficking.

Called by Forbes “a powerful crusader for U.S foreign policy as well as human rights and democracy,” Ambassador Power has been named one of TIME’s “100 Most Influential People” and one of Foreign Policy’s“Top 100 Global Thinkers.”

Power has been recognized as a leading voice internationally for principled American engagement in the world. Her book “A Problem from Hell”: America and the Age of Genocide won the Pulitzer Prize and the National Book Critics Circle Award in 2003. Power is also author of the New York Times bestseller Chasing the Flame: Sergio Vieira de Mello and the Fight to Save the World (2008) and was the co-editor, with Derek Chollet, of The Unquiet American: Richard Holbrooke in the World (2011). Her latest book, The Education of an Idealist, will be published by HarperCollins on September 10, 2019.

Power began her career as a journalist, reporting from places such as Bosnia, East Timor, Kosovo, Rwanda, Sudan, and Zimbabwe. Before joining the U.S. government, Power was the founding executive director of the Carr Center for Human Rights Policy at the Kennedy School, a columnist for TIME, and a National Magazine Award-winning contributor to the Atlantic, the New Yorker, and the New York Review of Books.

Power earned a B.A. from Yale University and a J.D. from Harvard Law School. She immigrated to the United States from Ireland at the age of nine and today lives in Concord, Massachusetts with her husband, Cass Sunstein, and their two young children.

Source: Harvard University


To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD QUIZ

WEEK OF AUGUST 26-SEPTEMBER 1, 2019

1. Following President Trump’s expression of interest to purchase Greenland, the US Department of State announced its intention to open a consulate in the territory’s capital of Nuuk as part of a larger interest in Arctic affairs. Greenland is an autonomous region of THIS European country.

A. The Netherlands
B. Iceland
C. Denmark
D. Norway

Correct Response: C. Denmark
https://thehill.com/policy/international/europe/458662-us-planning-to-open-greenland-consulate-for-the-first-time-in

2. Iranian Foreign Minister Mohammad Javad Zarif made a surprise visit to the G7 summit where he met with THIS European leader, as diplomatic initiatives move forward to defuse tensions in the Gulf and revive diplomacy among European countries and Iran.

A. UK Prime Minister Boris Johnson
B. EU High Representative Federica Mogherini
C. Germany Chancellor Angela Merkel
D. French President Emmanuel Macron

Correct Response: D. France’s President Emmanuel Macron
https://www.theguardian.com/world/2019/aug/25/emmanuel-macron-floats-plan-g7-defuse-iran-tensions

3. The Trump administration has announced that the US and Japan have agreed ‘in principle’ to a new bilateral trade deal, with President Trump telling reporters that the two countries will likely sign the pact during the UN General Assembly meeting in September. The trade deal focuses on THESE three things, according to US Trade Representative Robert Lighthizer.

A. Agriculture, industrial tariffs, and digital trade
B. Oil, natural gas, and uranium
C. Video game technology, artificial intelligence, and sugar cane
D. Fish, semi-conductors, and soybeans

Correct Response: A. Agriculture, industrial tariffs, and digital trade
https://thehill.com/homenews/administration/458722-trump-says-us-japan-have-agreed-in-principle-to-bilateral-trade-deal

4. Less than a month after Prime Minister Modi’s government reclassified the politically volatile region of Jammu and Kashmir to a union territory, Kashmir is once again in Indian news after THIS action highlighted uncertainty about the territory’s status.

A. Jammu and Kashmir’s only English-language newspaper has been disbanded
B. A quota system has been put in place to expand the number of non-Muslim residents representing the territory
C. Opposition party leaders were denied entry into Kashmir’s capital
D. Internet blackout in Kashmir has been extended through to December

Correct Response: C. Opposition party leaders were denied entry into Kashmir’s capital
https://www.cnn.com/2019/08/24/india/india-opposition-leaders-kashmir-intl/index.html

5. After events this month where the United States has pulled out of the Intermediate Range Nuclear Forces (INF) treaty and then launched a new land-based cruise missile, Russian President Vladimir Putin has ordered government agencies to prepare THIS in retaliation.

A. A “troop deployment” to the border with Poland.
B. A “symmetric response” to the new missile threat.
C. A “revocation of visas” from some US diplomats in Russia.
D. A new tariffs aimed on natural gas exports to the US’s European allies.

Correct Response: B. A “symmetric response” to the new missile threat.
https://www.washingtonpost.com/world/europe/putin-orders-reciprocal-response-to-us-missile-test/2019/08/23/89a0b972-c5a3-11e9-b5e4-54aa56d5b7ce_story.html

6. The African continent has passed the three year mark since its last case of wild polio was detected, a huge milestone in the quest to eradicate the disease. The last case of polio caused by wild virus was in August 2016 in THIS West African country.

A. Mauritania
B. Mali
C. Nigeria
D. Ghana

Correct Response: C. Nigeria
https://www.cnn.com/2019/08/21/health/africa-countdown-polio-eradication/index.html

7. UK Prime Minister Boris Johnson has called chances of a Brexit deal “touch and go,” and placed the responsibility for such a deal on “EU friends and partners.” The UK is currently set to exit from the United Kingdom on THIS DATE, “deal or no deal.”

A. October 31, 2019
B. December 31, 2019
C. February 15, 2020
D. March 31, 2020

Correct Response: A. October 31
https://www.bbc.com/news/49465298

8. Israel has said that its launch of an airstrike against Iranian targets in Syria thwarted THIS plan by Iran and also has signaled the vulnerability of Tehran’s forces. Officials from Iran deny that Israel successfully hit any Iranian targets, however.

A. Seizure of another European ship in Iranian waters
B. Assassination attempt of an Israeli cabinet official
C. A drone attack at targets in northern Israel
D. An expansion of Iranian nuclear facilities

Correct Response: C. An attack drone launch at northern Israel
https://www.reuters.com/article/us-syria-security-explosions/israel-says-air-strike-in-syria-sent-no-immunity-message-to-iran-idUSKCN1VF0CA

9. In an interview at the G-7 meetings, President Trump made THIS comment about the US-China trade war, leading the White House to later walk back the comments and reaffirm the administration’s commitment to raising tariffs on Chinese goods.

A. “China will respect us more if we leave the negotiating table.”
B. “I think there’s blame on both sides.”
C. “I have second thoughts about everything.”
D. “Everybody knows the tariffs are not working.”

Correct Response: C. “I have second thoughts about everything.”
https://www.npr.org/2019/08/25/754159657/president-trump-walks-back-statements-on-china-white-house-reverses-him

10. In the midst of tremendous international pressure to contain fires sweeping through parts of Brazil’s Amazon rainforest, THIS President of Brazil has announced the deployment of troops to border areas, indigenous territories, and other areas affected by the blazes.

A. Nestor Kirchner
B. Cipriano Barata
C. Cesar Gaviria Trujillo
D. Jair Bolsonaro

Correct Response: D. Jair Bolsonaro
https://www.cnbc.com/2019/08/24/bolsonaro-to-send-army-to-fight-huge-fires-in-the-amazon.html

COPYRIGHT 2019, Tennessee World Affairs Council


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.


SUPPORT OF TNWAC’S EDUCATION OUTREACH
THANKS TO BASS BERRY + SIMS

THANKS TO SOUTHWEST AIRLINES

THANKS TO BELMONT UNIVERSITY’S CENTER FOR INTERNATIONAL BUSINESS

THANKS TO THE NASHVILLE AREA CHAMBER OF COMMERCE, INTERNATIONAL BUSINESS COUNCIL


THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round


THE MISSION of the nonprofit, nonpartisan Tennessee World Affairs Council is to promote international awareness, understanding and connections to enhance the region’s global stature and to prepare Tennesseans to thrive in our increasingly complex and connected world.

THE VISION of  the Tennessee World Affairs Council is a well-informed community that thinks critically about the world and the impact of global events.   


Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *