“What In The World? Weekly Quiz” – Aug 26-Sep 1, 2019

Give to support global affairs awareness programs in the community and in your schools

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.

*** Link to Quiz ***
Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

LAST WEEK’S QUIZ WINNERS

Jackie Sheridan, Nashville, TN

Pat Miletich, Nashville, TN

Mary Rafferty, Nashville, TN

Sam Horner, Nashville, TN

David Hillinck, Huntsville, AL

Pete Griffin, Nashville, TN

Charles Bowers, Nashville, TN

Faith McHan, Lilburn, GA

Yezzie Dospil, Nashville, TN

Brandon Darr, Philadelphia, PA

Philip Lovell, Nashville, TN

If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join

Volunteers make the World (Affairs Council) go round!


AUGUST 2019 MONTHLY QUIZ PRIZE WINNER

Pat Miletich, Nashville, TN

(Join the World Affairs Council to be eligible to win)

Democracy and Dictatorship in Europe: From the Ancien Régime to the Present Day

By Sheri Berman


SEPTEMBER 2019 MONTHLY QUIZ PRIZE

“The Education of an Idealist: A Memoir”

Samantha Power

MARK YOUR CALENDAR: THE WORLD AFFAIRS COUNCIL WILL HOST AMBASSADOR POWER AT A LUNCHEON IN NASHVILLE ON OCTOBER 13TH.

The Education of an Idealist: A Memoir

Pulitzer Prize winner Samantha Power, widely known as a relentless advocate for promoting human rights, has been heralded by President Barack Obama as one of America’s “foremost thinkers on foreign policy.”

In her memoir, Power offers an urgent response to the question “What can one person do?”—and a call for a clearer eye, a kinder heart, and a more open and civil hand in our politics and daily lives. The Education of an Idealist traces Power’s distinctly American journey from immigrant to war correspondent to presidential Cabinet official. In 2005, her critiques of US foreign policy caught the eye of newly elected senator Barack Obama, who invited her to work with him on Capitol Hill and then on his presidential campaign. After Obama was elected president, Power went from being an activist outsider to a government insider, navigating the halls of power while trying to put her ideals into practice. She served for four years as Obama’s human rights adviser, and in 2013, he named her US Ambassador to the United Nations, the youngest American to assume the role.

A Pulitzer Prize–winning writer, Power transports us from her childhood in Dublin to the streets of war-torn Bosnia to the White House Situation Room and the world of high-stakes diplomacy. Humorous and deeply honest, The Education of an Idealist lays bare the searing battles and defining moments of her life and shows how she juggled the demands of a 24/7 national security job with the challenge of raising two young children. Along the way, she illuminates the intricacies of politics and geopolitics, reminding us how the United States can lead in the world, and why we each have the opportunity to advance the cause of human dignity. Power’s memoir is an unforgettable account of the power of idealism—and of one person’s fierce determination to make a difference.

Source: Amazon

About Ambassador Samantha Power

Ambassador Samantha Power is the Anna Lindh Professor of the Practice of Global Leadership and Public Policy at Harvard Kennedy School and the William D. Zabel ’61 Professor of Practice in Human Rights at Harvard Law School.

From 2013 to 2017 Power served as the 28th U.S. Permanent Representative to the United Nations, as well as a member of President Obama’s cabinet. In this role, Power became the public face of U.S. opposition to Russian aggression in Ukraine and Syria, negotiated the toughest sanctions in a generation against North Korea, lobbied to secure the release of political prisoners, helped build new international law to cripple ISIL’s financial networks, and supported President Obama’s pathbreaking actions to end the Ebola crisis. President Obama has called her “one of our foremost thinkers on foreign policy,” saying that “she showed us that the international community has a moral responsibility and a profound interest in resolving conflicts and defending human dignity.”

From 2009 to 2013, Power served on the National Security Council as Special Assistant to the President and Senior Director for Multilateral Affairs and Human Rights, where she focused on issues including atrocity prevention; UN reform; LGBT and women’s rights; the promotion of religious freedom and the protection of religious minorities; and the prevention of human trafficking.

Called by Forbes “a powerful crusader for U.S foreign policy as well as human rights and democracy,” Ambassador Power has been named one of TIME’s “100 Most Influential People” and one of Foreign Policy’s“Top 100 Global Thinkers.”

Power has been recognized as a leading voice internationally for principled American engagement in the world. Her book “A Problem from Hell”: America and the Age of Genocide won the Pulitzer Prize and the National Book Critics Circle Award in 2003. Power is also author of the New York Times bestseller Chasing the Flame: Sergio Vieira de Mello and the Fight to Save the World (2008) and was the co-editor, with Derek Chollet, of The Unquiet American: Richard Holbrooke in the World (2011). Her latest book, The Education of an Idealist, will be published by HarperCollins on September 10, 2019.

Power began her career as a journalist, reporting from places such as Bosnia, East Timor, Kosovo, Rwanda, Sudan, and Zimbabwe. Before joining the U.S. government, Power was the founding executive director of the Carr Center for Human Rights Policy at the Kennedy School, a columnist for TIME, and a National Magazine Award-winning contributor to the Atlantic, the New Yorker, and the New York Review of Books.

Power earned a B.A. from Yale University and a J.D. from Harvard Law School. She immigrated to the United States from Ireland at the age of nine and today lives in Concord, Massachusetts with her husband, Cass Sunstein, and their two young children.

Source: Harvard University


To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD QUIZ

WEEK OF AUGUST 19-25, 2019

1. Officials laid a plaque this week to commemorate the death of glacier Okjokull (Ok), which sits atop a volcano in THIS country. Ok was declared a “dead” glacier in 2014, when it became too thin to move. The plaque, entitled, “A letter to the future,” reads in part, “All of our glaciers are expected to follow the same path. This monument is to acknowledge that we know what is happening and what needs to be done. Only you know if we did it”:

A. Iceland
B. Canada
C. Argentina
D. Chile

Correct Response: A. Iceland
https://www.bbc.com/news/world-europe-49345912

2. Although it’s not for sale, the Wall Street Journal reported this week that President Trump wants to purchase Greenland, an autonomous country that is part of THIS kingdom. As odd as the idea might sound, Mr. Trump is not the first U.S. official to suggest purchasing the country; Harry Truman purportedly made an offer to purchase the territory in 1946, and William Seward looked into acquiring it in 1867:

A. The Netherlands
B. Sweden
C. The United Kingdom
D. Denmark

Correct Response: D. Denmark
https://www.npr.org/2019/08/16/751736055/greenland-says-its-not-for-sale-after-reports-that-trump-wants-to-buy-it

3. After more than a thousand of its employees took place in a pro-democracy strike in Hong Kong last week, Chinese officials banned planes owned by THIS airline from flying over its airspace, an important part of the airline’s routes to Europe and North America. A boycott of the airline by the Chinese government, plus lost revenues due to the shutdown of Hong Kong’s airport by protestors, led to the resignation of CEO Rupert Hogg by the end of the week:

A. Air China
B. Hong Kong Air
C. Cathay Pacific
D. Singapore Airlines

Correct Response: C. Cathay Pacific
https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-08-16/cathay-pacific-board-accepts-ceo-hogg-s-resignation-cctv

4. Over 10,000 people, mostly low-income garment workers, lost their homes when a fire swept through a residential neighborhood in THIS city, Bangladesh’s capital; thankfully, no deaths were reported because most residents were out celebrating the Eid al-Adha:

A. Kathmandu
B. Bukhara
C. Dhaka
D. None of the above

Correct Response: C. Dhaka
https://www.npr.org/2019/08/18/752185317/thousands-left-homeless-in-bangladeshi-capital-after-fire-burns-hundreds-of-shan

5. Argentina’s currency plunged and the country’s stock index lost over 30% of its value last week after the current president lost a primary vote to populist rivals. The results of the vote are seen as an indictment of the current president’s economic policy, which has led to more job losses and inflation rates of 55%. It now seems unlikely that the incumbent will win the presidential election in October. Who is the current president of Argentina?

A. Cristina Fernandez de Kirchner
B. Lionel Messi
C. Mauricio Macri
D. Alberto Fernandez

Correct Response: C. Mauricio Macri
https://www.latimes.com/world-nation/story/2019-08-12/argentine-president-macris-primary-loss-to-populist-predecessor-stuns-markets

6. Fusarium, a fungus found in soil and which has devastated farms of THIS agricultural cash crop in Asia and Africa, was confirmed this week in Colombia:

A. Coffee
B. Bananas
C. Cocoa beans
D. Sugar cane

Correct Response: B. Bananas
https://www.npr.org/sections/thesalt/2019/08/16/751499719/devastating-banana-fungus-arrives-in-colombia-threatening-the-fruits-future

7. An international diplomatic and political maelstrom erupted when U.S. president Donald Trump pressured Israel to deny entry to the West Bank and East Jerusalem to congressional representatives Ilhan Omar and Rashida Tlaib, based on their criticism of Israeli policies toward the Palestinians Territories. What was the final status of Rep. Tlaib’s request to visit Israel?

A. She was granted entry to visit her family in the West Bank, but refused to go because the entry came with free speech restrictions she found unacceptable
B. Rep. Tlaib was granted entry to the West Bank, and went
C. Rep. Tlaib is banned for life from visiting her relatives in the West Bank
D. She was refused entry this visit, but can reapply when she is no longer in office

Correct Response: A. She was granted entry to visit her family in the West Bank, but refused to go because the entry came with free speech restrictions she found unacceptable
https://www.bbc.com/news/world-middle-east-49373269

8. The United States has requested that an Iranian tanker, held on suspicion of transporting oil to Syria since July, continue to be detained by authorities in Gibraltar. The request was denied because of THIS:

A. Gibraltar has no current sanctions against Iran
B. The EU sanctions against Iran, to which Gibraltar is subject, are much narrower than U.S. sanctions, and do not apply in this case
C. Oil is seen as humanitarian aid to Syria, and is therefore not subject to sanctions
D. The tanker in question is carrying oil to trade for humanitarian supplies, and is therefore not subject to sanctions

Correct Response: B. The EU sanctions against Iran, to which Gibraltar is subject, are much narrower than U.S. sanctions, and do not apply in this case
https://www.bbc.com/news/uk-49389592

9. Matt Healy, the lead singer of the award-winning British band The 1975, openly defied Dubai’s anti-LGBTQ laws during a recent concert there by doing THIS:

A. Marching with demonstrators for LGBTQ rights
B. Openly calling for officials in the Arab emirate to stop arresting LGBTQ residents
C. Walking into the audience and kissing a male fan on the lips
D. Presenting £2 million to a legal defense fund for those arrested on suspicion of being homosexual

Correct Response: C. Walking into the audience and kissing a male fan on the lips
https://www.bbc.com/news/entertainment-arts-49357442

10. The drugs REGN-EB3 and mAb114 have been shown to cure 90% of people infected with THIS virus, when given as early as possible. These two drugs will now be used to treat all patients diagnosed with the virus in question in the Democratic Republic of Congo, which is suffering a recent outbreak. An earlier outbreak of the virus in 2014-2016 in Sierra Leone, Guinea, and Liberia claimed over 11,000 lives:

A. Malaria
B. Polio
C. Ebola
D. HIV

Correct Response: C. Ebola
https://www.bbc.com/news/world-africa-49326505

COPYRIGHT 2019, Tennessee World Affairs Council


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.


SUPPORT OF TNWAC’S EDUCATION OUTREACH
THANKS TO BASS BERRY + SIMS

THANKS TO SOUTHWEST AIRLINES

THANKS TO BELMONT UNIVERSITY’S CENTER FOR INTERNATIONAL BUSINESS

THANKS TO THE NASHVILLE AREA CHAMBER OF COMMERCE, INTERNATIONAL BUSINESS COUNCIL


THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round


THE MISSION of the nonprofit, nonpartisan Tennessee World Affairs Council is to promote international awareness, understanding and connections to enhance the region’s global stature and to prepare Tennesseans to thrive in our increasingly complex and connected world.

THE VISION of  the Tennessee World Affairs Council is a well-informed community that thinks critically about the world and the impact of global events.   


Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *